Úvod > bydlení > Byt, který prostě funguje

Byt, který prostě funguje

Rubrika: Na návštěvě    Vyšlo:
Publikováno v titulu Domov | Ročník 2005 Číslo 2
Autor:    FOTO JAROSLAV HEJZLAR
Byt, který prostě funguje

Iva a Jura byli s bydlením docela spokojeni. Nevadila jim panelová zástavba, jejich byteček byl útulný a dobře řešený, ale děti rostly a bylo čím dál tím méně místa. Proto se začali rozhlížet po něčem větším. Společná kritéria, podle kterých budou vybírat, pojmenovali snadno: prostorný byt ve stávající lokalitě, na kterou jsou už zvyklí. Poblíž bydlí i rodiče a bratr, a rodina by měla zůstat pohromadě. Také škola musí být blízko, a kousek přírody, aby se kluci mohli vyřádit venku a bylo kam jít na procházku. Nemělo by se jezdit složitě do práce. A ještě terasa - tu nový byt prostě mít musí!

VELKÁ SKÁLA
Manželé prošli řadu bytů a vždycky něco chybělo. Pak narazili na projekt IPB Real a hned věděli, že to je to, co hledají. Dům s jejich budoucím bytem měl vyrůst na jednom z kopců nad Vltavou nedaleko původního bydliště. Prostředí se jim také líbilo, hlavně stará třešňovka a skutečnost, že kousek pod plánovanou zástavbou začíná chráněné krajinné území. Škola byla blízko a do lokality měla v nejbližších letech směřovat prodloužená trasa metra. Na místě vysněného bytu sice zatím byla jen díra v zemi, ale výkresy a půdorysy působily slibně. Volba padla na bytovou jednotku 4+kk, k níž patří terasa o rozloze 128 m2. Jak jinak!

MALÉ PROMĚNY
Při bližším studování půdorysu došli Iva s Jurou k závěru, že by přece jen něco rádi trochu jinak. Na štěstí právě v té době potkali manželský architektonický pár, se kterým si padli do noty: „Chtěli jsme byt moderní, žádné rádoby staré věci, nepřehánět to s nábytkem, dobře vyřešit úložné prostory a jinak nechat bytu volnost," vzpomíná Iva. Zlobilo ji, že do koupelny, kterou zvolila jako „pracovní" - tedy s pračkou a ukládáním špinavého prádla, by měla z kuchyně -jídelny chodit přes další pokoj a šatnu. Také předsíň se oběma manželům zdála velmi úzká a málo využitelná. Architekt Kováčik se tedy zapojil a začala se měnit dispozice. Naštěstí včas - na plánu, prováděcí práce již probíhaly podle úprav. Předsíň se poněkud rozšířila na úkor ložnice a dětského pokoje, vyskládaly se do ní úložné skříňky dělané na míru. Také komora na konci předsíně byla teď trochu širší v bocích a bylo možné umístit z obou stran police.
Dveře, vedoucí z jídelny do dalšího pokoje — pracovny, se zrušily a o kus blíž ke kuchyni se osadily šoupačky. Za nimi vznikla malá předsíň, ze které se vlevo vstoupí do šatny, vpravo do pracovny a přímo do koupelny. Je tedy možné vařit a přitom bez velkého běhání sledovat praní. Kromě toho získala jídelna přecházející do obýváku celistvou stěnu, stejně tak vznikl příznivější prostor v pracovně. Úpravou se vlastně vytvořil jakýsi byt v bytě, kterému zašupovací dveře a samostatná koupelna zaručují soukromí, jediné dveře v rohu místnosti nahradily dvoje, které rušily uprostřed stěn. Pracovna tedy může sloužit jako ideální hostinský pokoj.
V areálu byl zřízený vzorový byt, kde si budoucí majitelé mohli vybírat obklady, dlažbu, podlahy. Standard nabízel laminátovou podlahu, ale Jura s Ivou si pro obývací pokoj a jídelnu raději připlatili a zvolili dřevo. Iva si na něj myslela i v sousední pracovně, ale tady si Jura postavil hlavu a přál si koberec. „Tak ho má," směje se Iva, „až ho omrzí, na dřevo stejně dojde." Koberce jsou i v ostatních místnostech, v těch provozních si ze standardní nabídky vybrali šedé obkladačky a šedou dlažbu.

ZAŘIZUJEME!
„Architekt Kováčik hned slyšel na to, když jsem řekla, že nesnáším zbytečné úchyty," vypráví s nadšením Iva. Navrhl skřínky pro jídelnu a místo úchytů byly kulaté dírky. Něco se nám nezdálo, tak zkusil změnit tvar. Ale to je přece stopa, řekli jsme si! A abychom náhodu povýšili na záměr, ukončila deska ve tvaru stopy barový pult, a pan architekt ještě pro navazující obývák navrhl skleněný stolek ve stejném tvaru." Pro jídelnu i obývák odhlasovali všichni třešňové dřevo, ladilo dobře se zakoupenou kuchyní Sýkora.
V kuchyni si paní Iva dobře notovala s manželkou Stefana Kováčika, rovněž architektkou. Mají stejný smysl pro funkčnost a stejně (jako ostatně mnohé ženy) nesnášejí zbytečné práce a věci, které se špatně udržují. Po konzultacích navrhla paní Ivě architektka pracovní desku z corianu, která přechází rovnou do dřezu. „To mi vyhovovalo," konstatuje Iva, „nerezový dřez nemám moc ráda a corian, vytvarovaný za tepla, nemá žádné spáry, nic se nešpiní. Děti na něm samozřejmě všechno krájí, proč si brát prkýnko, ale až se hodně poškrá-be, prostě se zbrousí a hotovo."
Také skříňky v předsíni navrhl architekt Kováčik, stejně jako vylepšil o zvláštní čelo s poličkami a šuplíčky postel, přestěhovanou z původního bytu. Čelo je z olše stejně jako navržená komoda a další skříňky, na komodě leží modrá deska z umělého mramoru. Také v koupelně najdete kombinaci dřeva umělého kamene, celý byt je vyladěný v teplých tónech, jen tu a tam blýskne v drobném doplňku, lampě, apod. modrá.
Funkčnost je cítit na každém kroku: „Všechno jsem měřila," říká Iva. „Nábytek je buď až na zem, nebo má takovou výšku od země, aby pod něj bez problému zajel lux.
Záclony jsem nechtěla, jenom sbírají prach, tak jsou všude žaluzie." Také osvětlení řešili komplexně s architektem. V kuchyni vznikla
jednoduchá rampa s reflektory, stejná se kolmo na tu kuchyňskou táhne přes obývák a jídelnu. Podobné reflektory jsou rozesety po celém bytě. Sjednocují vzhled a hlavně dobře slouží.
A ještě jedna věc je na bytě jasně viditelná: Dokonalá řemeslná práce.Veškerý navržený nábytek včetně světelné rampy a kování dodala stolařská firma Šestákoví ze Skorkova.

ŽIVOT VENKU
A kdy už konečně uslyšíme o vytoužené terase! „Je to báječná věc," usmívají se Iva i Jura. „Obtáčí celý byt, z pokojů si na ní můžete vylézt kde chcete, nejširší část před obývákem a pracovnou je z větší části zastřešená a opticky oddělená. A tak můžeme v té jedné grilovat a pohodově lenošit, a v druhé se suší prádlo, aniž bychom na něj museli koukat. A to i za deště!" Při jasné noci se na terasu stěhuje Jura se svým koníčkem - hvězdářským dalekohledem. Jenom kdyby ta Praha tolik nezářila.
V koutě u pracovny zimuje Iva některé svoje jehličnaté solitéry, pečlivě obaleny tam dobře přežívají. Kromě této stálé zeleně na terase také leccos kvete: petúnie, muškáty, letničky, i dva velké oleandry. V létě se tu snídá i večeří, čte i jen tak klábosí. Rodina je tu tak spokojená, že skoro nepostřehla, jak čas letí. Z jednoho dítěte je teenager, druhé stojí na prahu puberty. A tak dětský pokoj právě prodělává proměnu na studentské doupě dvou mladých mužů. Třeba vám ho někdy ukážeme.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama