Úvod > bydlení > Trouba není žádný trouba

Trouba není žádný trouba

Rubrika: Technika v bytě    Vyšlo:
Publikováno v titulu Domov | Ročník 2005 Číslo 1
Autor:    
Trouba není žádný trouba

V běžné domácnosti se rozhodujeme zpravidla pro sporák. Ani zde není dnes rozhodnutí jednoznačné.  Můžete  si  vybrat  spotřebič volně stojící či vestavný, zvolit samostatnou varnou desku a troubu umístít na jiném místě, většinou výše, abyste se nemuseli shýbat. Každé rozhodnutí má své cenové důsledky. Obecně řečeno, ceny volně stojících spotřebičů jsou nižší než obdobných vestavných. Samostatná varná deska a trouba mají každá své vlastní ovládání, což opět pocítí vaše peněženka.
Důležité je, jak často a jak náročné pokrmy pečete, a co očekáváte od nového pomocníka. Je zbytečné utrácet za něco, co nevyužijete.
V neposlední řadě je třeba srovnat možnosti vaší domácnosti s technickými parametry spotřebiče. Například elektrická sklokeramická deska má velký příkon a ve spojení s elektrickou pečící troubou potřebuje třífázové napájení.Ve starých domech mohou být problémy i se samotnou deskou — pokud se připojí na jedinou fázi, mívá příkon až sedm kilowatt. Je však možné ji připojit i na dvě či tři fáze, aby se příkon rovnoměrně rozdělil. Je tedy nutné znát předem stav rozvodů a hodnoty jističů v domě.

HORKOVZDUŠNÁ TROUBA
Nejvýraznější změnou, kterou prošla pečicí technika, je horkovzdušné pečení. Bývá však zaměňováno za cirkulaci horkého vzduchu uvnitř trouby pomocí ventilátoru. U horkovzdušné trouby je vzduch z trouby nasáván přes ventilátor do prostoru za troubu. Tam se ohřeje a několika otvory v zadní stěně trouby je vyfukován zpět do trouby. Horkovzdušné trouby pracují při teplotách zhruba o dvacet stupňů nižších než klasické, čími šetří elektrickou energii. Ta se uspoří i díky možnosti péci až ve třech vrstvách najednou a díky cirkulaci vzduchu se navzájem nenasají vůně. Můžete proto péci maso zároveň s moučníkem. Je však třeba pokrmy ihned po vypnutí z trouby vyjmout, protože ustává cirkulace a k vzájemnému nasáknutí vůní by mohlo rychle dojít. Pro ilustraci: Například vepřovou pečeni v klasické troubě upečete při teplotě 200 °C za 90 minut, v horkovzdušné při 180 °C za 50 minut. Bohužel velmi často se stává, že prodavači neznají přesně tento rozdíl, protože ventilátor bývá někdy označován za funkci „horký vzduch". Horkovzdušné trouby jsou řádově o několik tisíc korun dražší, ale tato funkce se v mnoha případech vyplatí.

PEČÍCÍ TROUBY
Kromě spodního a horního ohřevu, umožňujícího klasické pečení, jsou většinou vybaveny i ventilátorem a grilem. Je pak možné různě kombinovat tyto funkce, tak jak je nejvhodnější pro různé druhy pokrmů. Gril bývá často dvojí velikosti, resp. složen ze dvou spirál a umožňuje grilovat menší či větší porce masa. Velkoplošný gril je plynule regulovatelný.Vyznačuje se vysokým grilovacím výkonem a je vhodný pro grilování většího množství potravin. Výhodou je přesné vymezení potřebné grilovací plochy a úspora energie. Někdy bývá gril i otočný, který umožňuje rovnoměrné propékání. Vhodná je možnost sklopného grilu, který usnadňuje čištění stěn. Infrapečení je teplotně regulované grilování spolu s cirkulací vzduchu, ideální pro přípravu velkých pečení. Trouby umožňují i šetrné rozmrazování potravin, při němž je v provozu pouze ventilátor. Většinu spotřebičů je možné úsporně předehřát - tedy s úsporou času i energie. V horkovzdušných troubách můžeme velmi snadno zavařovat.
Čas je možné nastavit mechanickou minutkou, stále častěji jsou však trouby vybaveny elektronickými hodinami, které zapínají a vypínají všechny funkce, ukazují nastavenou dobu přípravy a denní čas. Je možné využívat i zbytkového tepla, jestliže existuje ukazatel, hlásící aktuální teplotu pečicí trouby. Bez dalšího přísunu energie pak lze dovařit připravovaný pokrm nebo ho udržovat teplý.
Prvky, zajišťující aktivní i pasivní bezpečnost, tzn. dětské bezpečnostní pojistky, či chladná čelní dvířka a stěny spotřebičů již téměř zevšedněly. Trouby se liší ventilačním systémem, ty „chytřejší" odvádějí vzduch přímo k poklopu sporáku speciálním otvorem umístěným v zadní části plotny.Tak se zabraňuje šíření pachů po místnosti.
Výsuvné teleskopické drážky usnadňují manipulaci s plechy během pečení. Díky možnosti úplného vysunutí tak získáváte lepší přehled o připravovaném pokrmu a zároveň se snižuje nebezpečí popálení. U nejlepších modelů jsou tyto drážky ve výbavě, ale do mnoha je je možné dodatečně zabudovat.
Ve skupině pro nejnáročnější uživatele nalezneme ještě další technické prvky, kterými jsou například kombinace s mikrovlnným ohřevem nebo s vařením v páře. Špičkové spotřebiče jsou vybaveny automatikou, která dovolí zadat pouze druh a množství jídla, které připravujete a o zbytek se postará sama. Jsou schopny si též zapamatovat určité druhy jídla. Pak můžete často připravovaná jídla prostě jen vložit do trouby, zadat pokyn a o další se nestarat. Takové pohodlí však již vyžaduje nákup za více než 30 000 Kč.

ČIŠTĚNÍ
Nejrozšířenějším systémem je katalytické čištění, při kterém speciální postranní plechy do sebe absorbují mastnotu. Dojde-li k jejich nasycení, buď se vymění, nebo je lze vyčistit a poté znovu použít. Îivotnost speciálních plechů samozřejmě není neomezená.
Vnitřní povrchy trub jsou často vybaveny speciálními smaltovanými plechy, které umožňují tzv. funkci aqua clean. Do hlubokého pekáče se nalije voda a po spuštění této funkce se trouba vyhřeje na teplotu 50 — 90 °C po dobu zhruba třiceti minut. Nečistoty změknou a uvolní se, a troubu pak stačí vytřít hadříkem.
Dalším způsobem, který ulehčuje údržbu, je pyrolitické čištění, při němž dochází k ohřevu trouby na teplotu asi 500° C.Veškeré nečistoty a mastnoty se spálí na prach, který se po vychladnutí trouby vytře. Průběh čištění je automaticky kontrolován, při vzrůstu teploty se dveře trouby s ohledem na bezpečnost uživatele uzamknou a po snížení teploty se opět automaticky odemknou. Tato úleva při údržbě sporáku se však již značně projeví v pořizovacích nákladech.

PLYNOVÉ TROUBY
Podíl prodávaných plynových spotřebičů stále klesá, celoplynových sporáků se v posledním roce prodala pouhá tři procenta. Plynová trouba není populární, může však být variantou tam, kde rozvody neumožňují elektrickou.Výrobci plynových sporáků se snaží obstát v konkurenci, a vybavují plynové trouby malým ventilátorkem, umístěným v zadní části trouby, který obstarává cirkulaci vzduchu (konvekční ohřev). Dosahuje se tak vyrovnané teploty uvnitř trouby a tím i stejnoměrného pečení. Trouby mívají termostat pro samočinnou regulaci nastavené teploty v pečicím prostoru, teplota se udržuje na nastavené teplotě v obvyklém rozmezí 160 až 280 °C. Bývají vybaveny také grilovacím hořákem nebo výjimečně elektrickým grilovacím tělesem. Mohou mít rovněž samočisticí povrchovou úpravou, která usnadňuje čištění usazených tuků. Sporáky se vyrábějí na zemní plyn i na propan-butan. Lze je tedy snadno upravovat z jednoho druhu topného plynu na druhý.

REMOSKA, BRAVOSKA A SPOL.
Do chat a malých bytů nabízejí některé firmy tzv. minisporáky, kdy se jedná o malou troubu s jednou až třemi plotýnkami na povrchu nebo jen o samostatnou troubu o objemu od 20 do 30 l. Českou specialitou je však především Remoska - elektrická pečicí mísa s horním ohřevem, vhodná nejen pro pečení, ale i dušení, vaření či zapékání pokrmů bez nebezpečí, že by se pokrm připálil.Vyrábí se ve třech velikostech, na svět přišla roku 1957, kdy se Kostelci nad Černými lesy začalo s výrobou malé elektrické péčicí nádoby, která je ze shora vyhřívána topnou spirálou ve víku. V roce 1994 se mění majitelé, kteří přesunují výrobu do Frenštátu pod Radhoštěm. Mnoho hospodyněk na ni dodnes nedá dopustit. V roce 2001 zásluhou české rodačky z Manchesteru doslova vtrhla na britský trh.
V Jablonném v Orlických horách nalezneme výrobek s názvem bravoska, kterou vyrábí firma Izolit-Bravo. Bravoska je malá elektrická pečicí pánev, která se pouhým otočením stane pečicí troubou. Je vyhřívána topným tělesem zabudovaným po jejím obvodu, čímž se dosahuje rovnoměrného přenosu tepla po celé ploše pánve. Stejně jako remoska se vyznačuje nízkou energetickou náročností a víceúčelovým použitím nahradí větší běžně užívané spotřebiče. Elektrické pánve nabízí také mnoho zahraničních firem, například Clatronic či Tefal. Hitem poslední doby jsou pekárny na chleba, které těsto i uhnětou. Firma Panasonic vyvinula speciální pekárnu na chléb bezlepkový.
Splést se při výběru snad ani nemůžete. I když nebudete moci dosáhnout na špičkové multifunkční výrobky, v běžném provozu domácnosti spolehlivě poslouží i ty finančně méně náročné.
                                                      




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama