Úvod > bydlení > Jak se vyznat v nádobí

Jak se vyznat v nádobí

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Autor:    Foto: wsteleshop.cz, eta.cz, © Patricia Hofmeester - Fotolia.com
Jak se vyznat v nádobí

Nutno uznat, že když naše babičky vařily, měly minimálně jednu věc jednodušší: nemusely se proplétat labyrintem nádobí, v němž se dnes už nevyznají málem ani jeho prodejci. Prostě si sehnaly, co bylo na trhu, a nezajímalo je, zda je právě ten hrnec vhodný k jejich typu spotřebiče. Nám ale nezbývá, než zůstat v přítomnosti a v silně segmentovaném trhu se snažit alespoň trochu orientovat…
 
Začněme nádobím smaltovaným, které se dříve vyskytovalo hojněji, nyní je však tvrdě vytlačováno nádobím modernějším a snad i spolehlivějším (o čemž by se ale dalo často polemizovat). Smalt je tzv. křemičitá tavenina, jíž se potáhne jakákoliv kovová, zejména pak hliníková nádoba, a která má za úkol nejen zlepšit přenos tepla a tím pádem i rychlejší ohřívání pokrmu, ale i zabránění unikání nebezpečných látek z kovu těla nádoby do jídla. Za další výhodu smaltu lze považovat jeho relativně nízkou hmotnost, za nevýhodu potom značnou křehkost a náchylnost k „ťukancům“.
 
Pryč s hliníkem
Dnes už se také pomalu stává raritou nádobí hliníkové bez smaltované vrstvy. Ešusy a podobné hrnce a hrníčky byly sice ve své době praktické a oblíbené, nicméně hliník není příliš vhodný ani pro uchovávání potravin, natož pak pro jejich tepelnou úpravu. Dle některých, dosud nepotvrzených teorií je hliník dokonce jedním z aktivátorů Alzheimerovy choroby.

 

Vsaďte na pravou litinu
Dále tu máme nádobí litinové. Litina vzniká jako slitina železa s uhlíkem, a proto je toto nádobí oproti smaltovanému mnohem těžší. A také často výrazně dražší. Před koupí litinového nádobí se zkuste poradit se známými, sbírat zkušenosti i na internetu a snažit se najít opravdu kvalitního výrobce a dodavatele. Existuje totiž množství různých náhražek, jež mohou do jídla uvolňovat toxické látky. U pravé litiny není potřeba pánve vybavovat různými nepřilnavými povrchy. Ty totiž mívají na jídlo podobný účinek. Navíc je tato slitina vhodná pro použití u indukčních i sklokeramických desek. Při používání litiny není většinou nutné používat větší množství oleje či tuku na smažení.
 
S teflonovým nádobím manipulujte opatrně
Teflonové nádobí má jednu nevýhodu - při sebemenším poškrábání by se mělo přestat používat, opět kvůli některým látkám obsaženým pod teflonovým povlakem. Úlomek povlaku může při nevědomém požití poškodit vnitřnosti, podobně jako byste snědli například střípek skla. Navíc se podle některých průzkumů údajně při teplotách nad 260 stupňů Celsia uvolňují některé nebezpečné látky. Nicméně katastrofické scénáře stranou, protože ve většině případů při pečení a už vůbec ne při vaření se nad 260 stupňů nedostanete. A pokud budete důsledně dodržovat nepoužívání kovových nástrojů, zůstane neporušený i povlak pánví a hrnců.

 

Odolný titan
Nyní se podíváme na nádobí titanové. To je na rozdíl od toho teflonového odolnější vůči poškrábání a tudíž u něj můžete kovové vidličky či obracečky s klidem využít. Navíc bývají titanové hrnce a pánve většinou vybaveny silným dnem s příměsí mědi či hliníku - kovů dobře a rovnoměrně vedoucích teplo.
 
Pro každý typ úpravy jídla – vhodné nádobí
A nakonec jen výčet dalších druhů nádobí – k dispozici máme rovněž nádobí plastové, určené zejména pro úpravu jídla v mikrovlnných troubách, nádobí keramické, vhodné pro pečení masa, nádobí skleněné, nerezové a silikonové. Každý z těchto druhů nádobí má svá specifika a každému kuchaři nebo kuchařce vyhovuje něco jiného. Nakonec můžeme být za pestrost trhu v tomto směru rádi.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama