Úvod > bydlení > Jak na zimní grilování

Jak na zimní grilování

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Autor:    Foto: instablogsimages.com, furniturestoreblog.com, csnimages.com
Jak na zimní grilování

Ani jsme se nenadáli a skončilo nám léto a spolu s ním i grilovací sezóna. Vy, co jste si jí letos nestihli užít, ale nemusíte zoufat. Máme pro vás tipy, jak přesunout párty ze zahrady do tepla domova a užít si dobrého masa a pohody s přáteli i v období, kdy venkovní teploty klesnou pod únosnou úroveň. Existují totiž grily speciálně vytvořené pro domácí použití.
 
Pro začátek si ujasníme, že většinu grilů určených výslovně pro venkovní použití doma zkrátka a jednoduše používat nemůžeme. Při spalování dřevěného uhlí či plynu se totiž může uvolňovat životu nebezpečný plyn oxid uhelnatý. Mnohým z vás to jistě přijde logické, přesto však statistiky hovoří minimálně o deseti lidech ročně, kteří při grilování tragicky zahynou právě z tohoto důvodu.
 
Vsaďte na ,,indoor“
Dále vás možná budeme muset trochu zklamat. Nejen dle našeho názoru, ale i podle odborníků (tedy profesionálních kuchařů a gurmánů) ve vnitřním prostředí téměř nikdy neugrilujete tak dobrý steak jako venku. Vnitřní grily se tedy hodí jen a pouze jako dočasná zimní alternativa, s níž si ukrátíte čas při čekání na letní „gardenparty“. Nejvíce se obecně chuti venku připravovaných masitých jídel blíží pokrmy dělané na speciálních „indoorových“ plynových grilech, přičemž zde jako obvykle platí, že kvalitě samozřejmě odpovídá i cena.
 
Co se týče zdravotní stránky věci, tak vězte, že obecně grilování není právě tím, z čeho by mělo vaše tělo právě dvakrát radost. Proto doporučujeme nepoužívat gril na každý druhý oběd a také důsledně kontrolovat, zda někde na hotovém mase není připálený tuk.

 

Z čeho vybírat
A nyní už k jednotlivým druhům domácích grilovacích zařízení. Obecně se dělí na dva základní typy, přičemž oba dva jsou potom v drtivé většině případů nabízeny v elektrickém provedení. Prvním typem je gril otevřený, který v podstatě v kuchyňských podmínkách věrně simuluje grilování venkovní. Otevřený gril navodí tu správnou atmosféru, kdy jen nečekáte na hotový produkt, ale musíte maso průběžně obracet, abyste chytili tu správnou „šťávu“.
 
Druhým typem je skládací nebo chcete-li raději uzavíratelný kontaktní gril, který v uzavřeném stavu vypadá jako větší toustovač. Jeho nespornou výhodou je příprava produktů, jejichž obě strany jsou stejně a rovnoměrně „osmahlé“. Nemůže se tudíž stát, že by steak byl z jedné strany nedodělaný a z druhé přepečený. Tento typ grilu doporučujeme těm, pro něž při grilování není tak důležitý „obřad“ přípravy jídla, ale raději se v mezičase baví s přáteli a jídlo nechají na technice.

 

Gril v troubě
Zvláštní kapitolou v oblasti domácích grilů je samozřejmě gril jakožto funkce horkovzdušné (či jiné) trouby. Zde je výhodou to, že nemusíte shánět žádné speciální zařízení, které pak většinu času stejně jen zabírá místo. Na druhou stranu ugrilované maso z trouby není žádný hit a většinou je tomu venku připravovanému chuťově na hony vzdáleno.

 

Nezapomeňte větrat
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv gril, pamatujte na bezpečnost práce. Požár vzniklý nepozorností nejen při grilování, ale i při jiných druzích přípravy jídla je docela běžnou a ne zrovna příjemnou záležitostí. Také pamatujte na důkladné odvětrávání, protože vůně vytvářené grilováním jsou i přes svou počáteční příjemnost vcelku agresivní a ve vnitřním prostředí se často uchovají i do doby, kdy už dávno nemáte hlad.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.

Levné povlečení pro tebe!
V obchodě Tvoje povlečení najdete hladké bavlněné povlečení, oblíbené mikrokrepové a krepové povlečení, které nemusíte žehlit, flanelové povlečení i luxusní saténové povlečení.



reklama