Úvod > bydlení > Míchejte nápoje jako profesionálové

Míchejte nápoje jako profesionálové

Rubrika: Technika v bytě    Vyšlo:
Autor:    Foto:holyroodpr.co.uk, wired.com, barmanmania.com,missionrs.com
Míchejte nápoje jako profesionálové

Silvestrovská noc představuje ideální příležitost pro zkoušku vašich barmanských kvalit. V tomto článku si ukážeme, co vám v tomto směru usnadní práci a s největší pravděpodobností zajistí i uznání mezi přáteli.
 
Základním nástrojem pro úspěšné míchání (nejen) alkoholických nápojů je tzv. šejkr. Tento anglicismus, pocházející ze slova „shaker“ a nemající v češtině vhodný ekvivalent, je výrazem pro speciální nádobu k výrobě koktejlů. Do této nádoby jednoduše vhodíte požadované ingredience a několik vteřin jí prudce třesete. Ceny standardních šejkrů se pohybují řádově od několika stokorun až k několika tisícům. Na trhu přitom existují tři základní druhy šejkrů: tzv. bostonský šejkr, trojdílný koktejlový šejkr a francouzský šejkr.
 
Bostonský šejkr se skládá za dvou částí: kovového dna a skleněné nebo plastové míchací sklenice. Sklenice se většinou přidělává ke spodní nádobce kovovým prstencem, a pokud o koupi Boston šejkru uvažujete, rozhodně se vyplatí typ s cejchováním objemu na skle.

 

 

Koktejlový šejkr je trojdílný. Jedná se o klasický kovový koktejlový šejkr složený opět ze spodní nádobky, jejího víka (většinou vybaveného sítkem) a krytu sítka. Sítko je výhodou pro snadnou eliminaci kousků ovoce a ledu ve výsledném nápoji.
 
Jako francouzský šejkr se standardně označuje dvojdílná nádoba celá z kovu, k níž je ale vždy nudné přikoupit síto. Všechny zmíněné typy šejkrů lze pořídit buď jednotlivě, či v sadách, tzv. barmanských kufrech, ve kterých naleznete třeba i lopatku na led, různá míchátka, příbory a nalévátka.

 

 

Pokud propadnete barmanské vášni a rozhodnete se do vašeho nového koníčku investovat více, doporučujeme poohlédnout se po barovém mixéru, zde ale počítejte s tím, že z obchodu odejdete až o několik (desítek) tisíc lehčí. Dražší typy už nejsou určeny pro domácnosti, ale spíše pro profesionální bary a restaurační zařízení.
 
Výhodou kvalitních barových mixérů je, že po dodržení poměrů ingrediencí získáte bezkonkurenční koktejl téměř bez práce. Kromě alkoholických a nealkoholických ovocných koktejlů se v nich dají připravovat i mléčné šejky nebo frappé.

 

Méně nároční uživatelé vezmou zavděk klasickým ponorným mixérem či odšťavňovačem, které bývají standardním doplňkem domácnosti a jež často pro „běžné silvestrovské účely“ zcela dostačují.
 
Pro inspiraci může posloužit rovněž pěkná kniha o barmanském umění nebo spousta webových stránek zabývajících se míchanými koktejly, a dále i několik počítačových utilit a programů v českém i anglickém jazyce skrývajících v sobě recepty a návody k výrobě pití.

 

 

Komu by teorie nestačila a rád by i nějakou praxi, tomu doporučujeme vyzkoušet některý z nabízených barmanských kurzů. Do letošní silvestrovské noci je už sice nejspíš absolvovat nestihnete, ale pokud vás naše téma zaujalo, můžete si do nového roku dát závazek, že Silvestr 2011 už bude ve vašem podání opravdu nezapomenutelný.
 
Pro tento rok vám ale možná přijde vhod i pár zajímavých drinků. Recepty na ně najdete zde.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama