Úvod > bydlení > Umíte si zdravě uvařit?

Umíte si zdravě uvařit?

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Autor:    Foto: Bionaire, Sousvidecooking, Industrysearch, Diytrade, SXC
Umíte si zdravě uvařit?

V posledních 20 letech se v našich zeměpisných šířkách začaly objevovat dosud nepoznané možnosti, mimo jiné i v oblasti vaření. Mnohé z nich byly a stále jsou podezřelé, u dalších ale bylo potvrzeno, že jsou opravdu tím, za co je jejich výrobci a prodejci vydávají - tedy o něco zdravější, než nám běžně známé kulinářské postupy.
 
Raději pomalu…
První takovou možností je tzv. sous-vide, což se z francouzštiny překládá jako „vaření ve vakuu“. Metoda sous-vide, jejíž princip byl popsán již koncem 18. století, byla americkými a francouzskými vědci znovu objevena a uvedena do praxe v polovině 60. let. Sous-vide spočívá ve velice pomalém vaření pokrmů (někdy jde i o několik desítek hodin) ve vodní lázni v (umělohmotné) několikavrstvé fólii za nepřístupu vzduchu.

 

 

Další podmínkou je přesně stanovená teplota, ta je samozřejmě mnohem nižší, než tomu bývá u běžného vaření - většinou kolem 60 stupňů Celsia, ne však více než 70 stupňů. Takto vařené pokrmy si zachovávají všechny živiny, které by se běžným postupem zničily, a zároveň si podrží přirozenou chuť a strukturu.

 

 

Pro metodu sous-vide existují na trhu speciální vodní lázně, které někdy mohou být i dvojité (pro souběžnou přípravu více pokrmů). Vodní lázně jsou pak buďto malé, sloužící pro potřeby domácností, případně větších kapacit pro restaurace. V našich restauracích se však metoda sous-vide příliš nepoužívá, neboť je náročná na čas, a jedná se o znak luxusu, který samozřejmě něco stojí. Výhodou lázní pro domácnost je velice nízká spotřeba energie – ta může u kompaktních zařízení činit i 0,05 kWh, což umožňuje provoz za opravdu zanedbatelné částky. Pořizovací cena ovšem bývá poněkud vyšší.
 
Jedeme na páru
Další možností zdravého vaření je používání parního hrnce. Jeho výhodu oproti sous-vide představuje nižší pořizovací cena a rychlejší příprava pokrmů. Princip je jednoduchý. Do základny parního hrnce nalejete vodu, která se vlivem ohřívání přetváří na vodní páru, jež prochází vrchními nádobami. V těch jsou umístěny jednotlivé pokrmy. Pára potom kondenzuje a odtéká do speciálně připravené nádobky. Kondenzovanou vodu po skončení každého cyklu vaření vylejete.

 

 

Mezi další výhody parního hrnce patří, že v něm můžete připravovat více jídel najednou, které si stejně jako u metody sous-vide zachovávají svou přirozenou chuť a strukturu. V parním hrnci ovšem nemusíte jídlo jen vařit – můžete zde i rozmrazovat jednotlivé potraviny nebo ohřívat pokrmy.
 
Jak se vaří přes noc
Poslední možností, která se u nás objevila docela nedávno (přitom na Západě je tato metoda známa již od 70. let), je tzv. pomalý hrnec. Pomalé hrnce fungují podobně jako sous-vide na principu pomalého vaření, nicméně rozdíl tkví v tom, že nevaří ve vakuu. Ani při vaření v pomalém hrnci nepřijdete o živiny a enzymy, které by se při běžném vaření vytratily. Teplota vaření zde bývá o něco vyšší – nějakých 95 stupňů Celsia. Vaření potom probíhá v řádech hodin (například přes noc), prakticky všechny typy hrnců vám umožní na časovači nastavit počet hodin.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.

Levné povlečení pro tebe!
V obchodě Tvoje povlečení najdete hladké bavlněné povlečení, oblíbené mikrokrepové a krepové povlečení, které nemusíte žehlit, flanelové povlečení i luxusní saténové povlečení.



reklama