Úvod > bydlení > Proměny jednoho statku

Proměny jednoho statku

Rubrika: Na návštěvě    Vyšlo:
Publikováno v titulu Chatař a chalupář | Ročník 2005 Číslo 6
Autor:    Foto Jovan Dezort
Proměny jednoho statku

V současnosti řada lidí opouští venkov a stěhuje se do měst, do prostředí plného hluku, smogu, nervozity. Motivem je výhodná práce, dostupnost škol pro děti, touha po společnosti. Ale někdo to dělá právě naopak - jako náš hostitel. Z městského paneláku odešel na venkov.
Do práce ve městě to má patnáct kilometrů, což je vzdálenost, kterou v Praze denně překonává spousta lidí, navíc s velkou časovou ztrátou a v nepohodlí hromadné dopravy.

Moderní dům z chalupy
Ocitáme se v nádherné příhraniční krajině. Rozsáhlé zvlněné louky, lesy, krásný výhled, to vše působí uklidňujícím dojmem. Dům, který jsme navštívili, nejeví známky, že by se tu muselo šetřit se zastavěnou plochou. Každý obyvatel má vlastní pokoj, a tak i dokonalé soukromí. A venku je neskonalý klid. Dům na první pohled zapadá do rázu krajiny, neruší žádnou moderní výstředností. Zato uvnitř najdete všechny technické vymoženosti s důrazem na pohodlí a úsporu vlastních sil. Vždycky tomu tak ale nebylo.
„Dům je z roku 1869 a původně to byl statek," říká nám majitel. „Součástí přízemního stavení byly kravín a konírna, nad nimi jen půda a seník. Nezbytné stodoly stály opodál. Když v 70. letech rodiče manželky tento objekt koupili, byla to vlastně už ruina. Po nutných opravách z ní udělali víkendovou chalupu a jezdili sem asi dvacet let. V roce 1991 jsme se společně rozhodli zrekonstruovat dům na dvougenerační trvalé bydlení. Během roku to bylo hotové a mohli jsme se nastěhovat."

Pohodlí pro několik generací
Náš hostitel je stavař, takže hodně návrhů si dělal sám nebo s pomocí architekta. Rovněž přestavbu řídil osobně. Přízemí domu se upravilo jako byt pro rodiče a z půdy vznikl obytný prostor pro „mladé". Aby se zachoval ráz domu, nepřistavovalo se poschodí klasicky do výšky, ale zůstaly tu šikmé stěny a zabudovala se střešní okna. Střecha je hodně strmá, což má výhodu, v zimě se na ní nedrží sníh.
Dům byl původně z části hrázděný. V době přestavby měl prastarou omítku a eternitovou střechu. „Stavení jsme nově vyzdili, zateplili, dali mu klasickou bílou omítku a střechu překryli živičným šindelem. Nově jsme dělali elektrické rozvody, znamenalo to přivést kabel z blízké vesnice. Také tu nebyl vodovod, jen studna. Teď už máme i vlastní čističku odpadních vod."
„Dlažby jsme postupně vyměnili za plovoucí podlahy z přírodní dýhy. Je tu hodně dřevěného obložení, obě poschodí mají krbová kamna na dřevo. Toho tu máme dost z vlastních zdrojů. Nábytek je volen tak, aby vyhovoval všem členům rodiny. Tady už jsme nedodržovali venkovský styl."

Léto u bazénu
Kolem domu jsou vysazené květiny, jinak dům obklopuje obrovská louka. Velmi užitečné a často využívané je kryté venkovní zákoutí s krbem, kde se dá celé léto sedět, jíst, pobavit se s přáteli. Poblíž je bazén, který si majitelé postavili před třemi lety. Je situován na terasovité vyvý-šenině a nijak neruší bezprostřední okolí domu. Ani vám nepřijde, že jejich vznik dělí více než jedno století. Rovněž nově postavené garáže na místě bývalé stodoly svým tvarem i použitými materiály harmonizují s domem. A jaké mají majitelé další plány? „Žádné velké, jen si zpříjemnit bydlení, aby bylo ještě pohodlnější. Jinak nám to vyhovuje. Je tu úžasný klid, čisto a pohoda."
Co víc si člověk může přát, když se po náročné práci vrátí večer domů?




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama