Úvod > bydlení > Vůně uzeného

Vůně uzeného

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Autor:    Foto: Photobucket, BBQlikeapro, Extremebbqpits, BBQuepits, SXC
Vůně uzeného

Sezóna domácího uzení je tady. Byť možná dáváte přednost zdravému stravování, za což vám rozhodně udělujeme pochvalu, jednou za čas si dát plátek dobře vyuzené šunky bude příjemnou odměnou a ,,pošimráním“ chutí. Udírnu ovšem oceníte i tehdy, pokud dáváte před masem přednost rybám…
 
Pryč jsou časy, kdy se za domy stavěly zbytečně rozměrné pevné udírny ze šamotových cihel, které pouze zabíraly místo. Tedy, nic proti tomu, pokud máte místa na zahradě dost a pokud design vaší udírny dotváří genius loci okolí. Nicméně ostatní dají zpravidla přednost něčemu přenosnějšímu.

 

 

Princip uzení
Nejprve se však podívejme na princip uzení. Uzení je pomalé hoření (zpravidla) dřeva, respektive některých jeho druhů, čímž vznikají různé látky, které mají vliv na to, že se uzený artikl, zpravidla maso, nezkazí (nebo se zkazí později než maso neuzené).
 
Mezi tři základní druhy uzení patří tzv. uzení studeným kouřem (dlouhodobé vystavování masa teplotám do 30 stupňů), uzení horkým kouřem (krátkodobé vystavování masa či jiné potraviny teplotám do 100 stupňů), alternativně i uzení teplým kouřem, což je zlatá střední cesta. Při uzení horkým kouřem můžeme definovat tři fáze uzení: osušování, zakuřování a vpalování (neboli douzování).

 

 

Přenosné či stabilní
Samotné udírny můžeme rozdělit nejprve podle toho, zda jsou přenosné či nikoliv. Ty „nemobilní“ mají logicky pevný základ a nacházejí se i přes zimu na místě, kde je sezónně používáte. Přenosné typy můžete, pokud je nepoužíváte, uschovat třeba do garáže.
 
Vsaďte na nerez
Další dělení udíren přichází v úvahu podle materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Ač dříve bylo nejčastějším používaným materiálem dřevo, dnes je to v drtivé většině případů nerez. Nerezové udírny mohou také lépe izolovat, což má za následek možnost venkovního použití udírny i v zimním období.

 

 

Není dřevo jako dřevo
Udírny dělíme také podle typu paliva. Stále se ve většině případů zůstává u klasického dřeva, a to hlavně kvůli látkám, které dřevo při pomalém hoření vypouští. Samozřejmě nemůžete topit vším, dřevo napuštěné formaldehydem nebo barvami na zdravosti uzených produktů nepřidá, ovšem topíte-li zdravým a nepoužitým dřevem (například i odřezky z pily), nemáte co ztratit.
Mezi dřeva, která se hodí pro uzení, patří zejména dřeva listnatá. Nejvhodnějším udícím dřevem jsou buky a duby, zajímavou příchuť přidají masu i dřeva ovocných stromů, jako jsou jabloně, švestky či hrušně. Smrkové a borovicové dřevo se dá používat také, je však lepší jej spalovat v udírnách s odděleným vyvíječem kouře (separátním prostorem pro hoření), například s malou pecí, z níž je kouř následně vháněn do samotné udírny, v níž se nachází maso.
 
Elektrické uzení
V poslední době se začínají hojně prosazovat i udírny elektrické, které si však zatím u uživatelů příliš velkou oblíbenost nezískaly. Dřevo má zkrátka a dobře své nezaměnitelné aroma, které elektrický topný panel nahradit nedokáže. Navíc je topení dřevem ve většině případů nepoměrně levnější.

 

 

Kombi udírna
Pro úplnost ještě musíme zmínit udírny s grilem, vyráběné jak v dřevospalující, tak v elektrické verzi, které v sobě spojují výhody dvou zařízení. Koupí udírny s grilem tak lze často ušetřit peníze i prostor.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Dřevěná okna a vchodové dveře KOLOVRAT Ostrava
Dřevěná okna, eurookna a vchodové dveře v regionech Ostrava a Opava

Interiérové dveře SAPELI
Interiérové dveře a zárubně SAPELI v Brně. Výprodeje dveří, akce a sezonní slevy

Dřevohliníková okna Pražák
Kvalitní dřevohliníková okna šetří energii, jsou elegantní, vysoce odolná a téměř bezúdržbová. Ideální volba pro nízkoenergetické a pasivní domy



reklama