Úvod > bydlení > Velký návrat REMOSKY

Velký návrat REMOSKY

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Autor:    Foto: topremoska.cz, remoska.cz
Velký návrat REMOSKY

Dnešní teenageři už nejspíš nebudou vědět, o čem je řeč, ale právě z remosky se linuly nejrůznější vůně mého dětství. Babička, která tomuto kousku nádobí vládla, z ní vytahovala pečené kuře, lahodného pstruha na másle, buchty či koláče. Dnes remoska zažívá svůj velký návrat. Především pro svou multifunkčnost a také úsporu místa i energie, snadnou manipulaci, zkrátka hodně muziky za dostupné peníze.
 
V dnešní době chytrých kuchyňských spotřebičů se může zdát klasická remoska přežitkem, ale vězte, že tomu tak není. Kromě faktu, že v ní uvaříte prakticky cokoliv, jí hraje do karet také úspora energie a hospodyňky ocení i možnost brát si ji s sebou na chatu/chalupu. Zcela báječná je například pro mladé lidi, kteří si teprve zařizují vlastní domácnost a v jednom „hrnci“ tak mohou uvařit téměř všechny pokrmy!

 

 

Na slano i sladko?
Ano, skutečně to jde. Kousky masa, ryby, zelenina, omáčky, ale také ovocné koláče, kynuté moučníky, buchty či dokonce chléb. Díky tvaru nádoby se nám chleba krásně vytvaruje a stejnoměrné hřání vytvoří báječnou kůrku. Co do kvality pečení chleba si nezadá s dnes tolik moderními pekárnami. Jen tedy neumí uhníst těsto a zajistit, aby byl chléb ráno ke snídani teplý (to abychom nekřivdili pekárnám).
 
Multifunkční…
Pokud vás trápí malá kuchyň s minimálním úložným prostorem, pak je remoska ta správná volba. Nahradí troubu (navíc s velkou úsporou energie), dá se využít jako zapékací mísa, zkrátka několik nádob v jednom. Vaření v tomto kouzelném hrnci je nenáročné, takže vhodné i pro nepříliš zdatné kuchařky. Navíc si jídlo uvařené v remosce uchovává živiny, je šťavnaté a chutné.

 

 

Údržba, podmínky
I po těchto stránkách je spolupráce s remoskou snadná – ke svému fungování potřebuje jen zásuvku a při údržbě (a manipulaci) je potřeba dbát na to, abychom nepoškrábali povrch. Nesmíme zapomenout ani na bezpečnost, tedy nepokládat hrnec na rozžhavené plochy, opatrně manipulovat s pokličkou a další základní opatření jako při každém jiném vaření.
 
Vychytávky, cena
Základní remosku, tzv. ORIGINAL pořídíte za cenu kolem 3 000 Kč. Dále si můžete dokoupit mělkou či hlubší nádobu, vybrat z materiálů – klasický je hliníkový, zvolit můžete i Teflon, který se hodí především pro zapékané pokrmy, a to díky nepřilnavému povrchu. Vybírat můžete také z klasické velikosti (která uvaří pokrm pro 2 – 3 osoby) či větší variantu pro 4 a více osob. Cena větší remosky se pohybuje kolem 3 250 Kč.

 

 

A pokud si remosku pořídíte…
…zkuste tento jednoduchý recept – zapečené brambory na bylinkách s cibulkou a šlehačkou.
 
Budete potřebovat:
- brambory (podle počtu strávníků a možností spíže)
- cibulku – nejlépe červenou i bílou (množství úměrné bramborám)
- česnek
- máslo
- smetanu ke šlehání
- bylinky, sůl
Oškrabané syrové brambory nakrájíme na co nejtenčí plátky, stejně tak i cibulku – oba druhy. Vymažeme si remosku máslem a vrstvíme – vrstva brambor – na ni bylinky, sůl, na to cibulku a česnek (opět lehce osolíme a dodáme bylinky), takto to opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience, končíme bramborami. Vše zalijeme šlehačkou smíchanou s bylinkami, navrch položíme tenké plátky másla a necháme zapéct. Masožravci mohou přidat uzené či šunku, případně sýr dle chuti.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama