Úvod > bydlení > Na útěku z města

Na útěku z města

Rubrika: Šetřit se nevyplácí    Vyšlo:
Publikováno v titulu Domov | Ročník 2006 Číslo 3
Autor:    foto Jaroslav Hejzlar
Na útěku z města

Byl to malý, ne příliš udržovaný domek v nevelké obci. Majitel si ho vybral, protože chtěl pryč z města. Jistý komfort pro město typický si tu však spolu se svým přítelem vybudoval poměrně rychle.
Před čtyřmi roky se dnes šestatřicetiletý Robert H. rozhodoval pro způsob bydlení, který by mu nejvíce vyhovoval. „Díky studiu a později i zaměstnání jsem vystřídal několik pronájmů v několika městech. Začal jsem toužit po malém domku „na vsi", ale nechtěl jsem stavět nic nového. Téměř bezprostředně poté, co jsem se rozhodl, koupil jsem hned ten první, který jsem našel v inzerátech," popisuje Robert. Volba padla na stavbu v oblasti Praha - východ, třicet kilometrů od hlavního města, kam Robert dojíždí za prací.

DŮLEŽITÉ JE BYDLET
Začátek byl opravdu rychlý. Robert koupil domek na jaře a ihned začal s rekonstrukcí vnitřních prostor. Zásadně změnil dispozici jednotlivých místností, dobudoval koupelnu a sociální zařízení, vyměnil veškerá okna. V létě byl domek připraven k nastěhování a mohlo se přistoupit k druhé etapě přestavby. V jejím rámci byla z bývalého chlívku zbudována sauna namísto původně plánované fotokomory, která by nebyla dostatečně využívána a do budoucna by její umístění v domku bylo značně nepraktické. Dále se položila nová střešní krytina a celý domek byl nově omítnut. Následující rok došlo k třetí fázi „budování" a k domku byla v místě sauny, která do té doby představovala koncovou místnost, připojena přístavba, kam byla umístěna nová ložnice v podkroví a obývací pokoj s krbem a barem. Nový obývací pokoj je zbudován tak, aby mohl v budoucnosti snadno sloužit jako samostatná bytová jednotka, garsonka, kde by se bar jednoduše změnil na kuchyňku a celá část by byla samostatně přístupná - třeba pro případ, že by se na stáří přistěhovali rodiče. Pozornost se přirozeně začala věnovat také zahradě, která je doménou Petrovou, začalo se pracovat i na vjezdu do zahrady, terénních úpravách...

ŽÁDNÉ VÝSTŘELKY
Návrh přístavby byl konzultován s architektem na penzi a po mnoha diskuzích, návrzích, radách a připomínkách bylo přistoupeno k přístavbě, která maximálně ctila ráz původního domku. Veškeré návrhy na vnější modernizaci domku byly zamítnuty a přestože byly plány před započetím přístavby víceméně kompletní, došlo ještě v průběhu stavebních prací k podstatným změnám, počínaje rozšířením půdorysu stavby a konče změnou umístění krbu. Původní domek je vybudován z kamene, což by v dnešní době přístavbu velmi prodražilo, a z tohoto důvodu je cihlová. Návrhy stavebních firem na zbudování přístavby ze dřevěných panelů či podobných materiálů končily bez dalšího v koši.

FIRMA ZE SOUSEDSTVÍ
Celá rekonstrukce a přístavba včetně koupě domku vyšla přibližně na pět miliónů korun. Pokud se jedná o práci s dřevem, malířské nebo zahradnické práce, ale také vše kolem elektriky, to zvládnou Robert s Petrem sami bez pomoci firem. Zbytek už ale ovšem musejí zastat odborníci. „Nechali jsme si vypracovat rozpočet u tří společností. Všechny byly sáhodlouhé a na konci stálo vysoké číslo. Mezi účtovanými položkami byly i takové věci jako vynesení fošen do prvního patra a podobně. Zvolili jsme proto jinou firmu, která v sezóně buduje inženýrské sítě a mimo sezónu provádí v podstatě všechny stavební práce," říká Petr. Tento postup měl výhody i nevýhody. Dobré je, že si taková firma, navíc z malé obce, účtuje menší částky - úkolově. Za předem stanovenou částku jednoduše dodají domluvené práce na klíč. Nevýhodou ale je, že ne na všechno je ve firmě odborník a některé úkony dají „více práce", než je obvyklé.

HRA SE SVĚTLY
Interiér celého domku je postaven na hře barev a světel. Ta si Robert instaluje sám a přiznává, že je to v jistém smyslu jeho mánie. „Kromě verandy není v celém domě jediné centrální světlo. V každé místnosti jsou pak tři čtyři zdroje světla, v obývacím pokoji na dálkové ovládání. Nikde není světlo bílé," poznamenává Robert. Cílem prý bylo, aby se v každé místnosti pomocí světla a také například barev stěn dalo vytvořit několik druhů atmosféry. Slavnostní, přátelská, odpočinková... Na bodová svítidla na verandu například čekali několik týdnů a nakonec sije přivezli až ze Zlína. „Nikde jsme nenašli technicky a designově lepší," zní vysvětlení. Při zařizování nepomáhal žádný bytový architekt nebo designér, Petr s Robertem nakupují všechno sami a drží se jediné zásady - musí to zapadat do stylu domu.

ZAHRADA JAKO ŠTÍT
Když se Robert do domku stěhoval, měl podmínku, že v okolí se již nebude stavět. Skutečnost je ovšem jiná a přes ujištění realitní kanceláře, která prodej domku zprostředkovávala, se sousední pozemky pomalu, ale jistě zastavují. Robert s Petrem proto přistoupili k náhradnímu řešení a nad plán přikoupili část sousední louky, aby nové stavby nevyrostly v těsné blízkosti, a kolem svého domku se snaží vybudovat živou bariéru v podobě různých stromů a keřů. Stylově by zahrada měla směřovat ke klasické staré vesnické zahradě.
Zahrada se bude samozřejmě ještě dál vyvíjet. Tam, kde je dnes zatím neudržovaná plocha, plánují vysadit stromy. „Zamýšlíme, že by si naši přátelé přinesli každý vlastní strom, o který by pak samozřejmě průběžně pečovali," směje se Petr. Zahrada v dnešní podobě už stála týdny práce. Terén, který byl velmi členitý, se vyrovnával navezenou zeminou, která také vytvořila lepší prostředí pro rostliny - půda v tomto místě je totiž původně jílovitá. Chloubou majitelů je zatím malé jezírko s živými rybami pod okny.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama