Úvod > bydlení > Vyhrál teak a ratan

Vyhrál teak a ratan

Rubrika: Interier    Vyšlo:
Publikováno v titulu Domov | Ročník 2006 Číslo 5
Autor:    foto Jaroslav Hejzlar
Vyhrál teak a ratan

Když sedí manželé na terase v pátém patře, připadají si jako na zahrádce před domem, ostatně dvě francouzská okna, zeleň a střecha na dosah vytvářejí tuto iluzi dokonale. Původně se paní Bára s manželem rozhodovali mezi rodinným domem a bytem. Muž ale nebyl domku nakloněn, hlavně proto, že bývá často pracovně delší dobu mimo domov. Jako nejlepší řešení se ukázal byt v novostavbě s velkou terasou. Přesun z pražského sídliště na Barrandově vlastně až na druhý konec Prahy byl příjemnou změnou. Opustili sice pěkně zařízený byt, ale s černým puntíkem - v paneláku.

VE ZNAMENÍ PŘÍRODY
Dispozici mohli částečně ovlivnit, omezovaly je jen dva komíny, které bytem procházejí. Vznikl tak velký obytný prostor - obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelním koutem, to vše rozšířené o prostornou halu, která se může kdykoliv zavřít posuvnými dveřmi. Ty oddělují i soukromou zónu: chodbičku s úložnými prostory, z které se vchází do ložnice a pracovny.
Naštěstí mají oba stejný vkus, takže se spontánně rozhodli pro ratan. Mají z něj pohovku, křesla, židle, taburetku, ale i stolek a květináč. Teplé pojetí nábytku doplňují bílé polštáře. „Když jsem začala trpět na červenou, nechala jsem si ušít další povlaky, které se dají opět jednoduše svlékat," vzpomíná paní Bára. „Až budu mít elánu a peněz nazbyt, možná si opatřím ještě třetí barvu, abych je mohla příležitostně střídat."
Přírodní vzhled doplňuje nábytek z teakového dřeva. Do interiéru si vybrali takzvanou antiku, to znamená, že nábytek je sice nový, ale vyrobený ze starého použitého dřeva, už dávno přetvořeného do nejrůznějších podob. Jejich jídelní stůl, almara i knihovna se tak mohly kdysi plavit třeba jako součást lodi. Zní to romanticky, až pohádkově, ale rozhodně ne přehnaně. Teak opravdu přežije staletí. Ostatně mají z něj tentokrát už běžný nábytek na terase. „Nevěřila bych, jak zšedlé teakové dřevo ožije po napuštění olejem," přiznává paní Bára. „Ten náš to taky brzy čeká."

RISKOVAT SE VYPLATÍ
Manželé zvažovali, zda stylový nábytek zkombinovat s moderní kuchyní. Riskli to a výsledek dopadl nad očekávání. „Chtěla jsem, aby člověk kuchyni na první pohled příliš nevnímal, a teprve pak, když na ni zaostří, si uvědomil, žeje pěkná," vysvětluje původní záměr paní Bára. I když měli v bývalém bytě bílou kuchyňskou sestavu a byli s ní spokojeni, sem vybrali matně žlutou - aby byla teplá, ale nevévodila prostoru. Roli hraje samozřejmě světlo - za šera působí barva jinak, než když sem svítí slunce, a to je prakticky od oběda do večera.
Jediné, co musela naše hostitelka rozhodnout sama, když manžel odjel, byla podlaha. Chtěli klasické parkety, ale aby působily moderně, vybrala nakonec vzor „zdvojený stromeček". Jako fyzioterapeutka si s pacienty povídá i o bydlení, a tak slovo dalo slovo a mohla se vjednom bytě přesvědčit, že vzor působí dobře i na větší ploše. Podlaha zatím nepotřebuje náročnější údržbu, samozřejmě kromě vytírání běžnými prostředky určenými na dřevo. K úhoně nepřijde ani pod drápky jejich trpasličího jezevčíka.
Jedinou věcí, o kterou se manželé přeli, byl lustr v kuchyni. Je to pamětník z bývalého bytu a muž si myslel, že se sem nebude hodit. Nakonec tu nevadí, a protože mu opatřili stmívač, dovede i tento dědeček vytvořit nejrůznější světelnou atmosféru.
Kdyby začínali znovu, rozšířili by snad jen parapety, i když květin se sem vejde požehnaně. Na vnitřních to prospívá sukulentům, které naštěstí nepotřebují, aby o ně někdo neustále pečoval. Naopak tu nejdou „babičkovské" kytky, které mají rády více stínu.

BYDLÍ „NAD VĚCÍ"
Protože je terasa orientovaná na jihozápad a byt leží pod střechou, pořídili si klimatizaci. Jednotku nechali umístit do obývacího pokoje, kde je v horkých letních dnech největší teplo. „Na foukání studeného vzduchu jsme sice nebyli zvyklí, ale manžel seřídil teplotu rozumně, takže tu bylo v létě velmi příjemně," pochvaluje si paní Bára. „Pouštěli jsme ji ale jen v tropických vedrech, kdy se byt nedá vyvětrat, ani když uděláte průvan." Terasa je od obou sousedů oddělená vysokými zdmi, takže na ně manželé nevidí, a co víc - ani je neslyší. Navíc sem není vidět vlastně odnikud, pokud nepočítáme ptáky a letadla. Byt je navíc izolovaný od nižších pater, protože výtah vede jen o patro níž. Musí tak chodit sice pár schodů pěšky, ale klid nad hlavami ostatních za to stojí. A paní Bára se vlastně nenachodí ani do práce. Hned vedle má totiž ordinaci, mimochodem taky ve stylu ratanu a teaku.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Koupelny ERBES - rekonstrukce koupelen
Rekonstrukce koupelen a bytových jader. Grafický návrh ZDARMA, kompletní servis, garantovaná kvalita a příznivé ceny! Nová koupelna za několik dní.



reklama