Úvod > recepty > Výlov rybníka – podívaná pro děti i dospělé

Výlov rybníka – podívaná pro děti i dospělé

Rubrika: Náš tip    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Petr Engliš, Ryba domácí.cz
Výlov rybníka – podívaná pro děti i dospělé

Krajiny s rybníky nabízejí v tomto ročním období jedinečnou podívanou – rybáře stahující sítě, kádě plnící se vylovenými rybami a hejna vodního ptactva očekávajícího jedinečnou hostinu. Nenechte si ujít několikasetletou rybníkářskou tradici a vyrazte na výlov rybníků.
 
Tento vrchol rybářské sezóny představuje nejenom jakési završení celoroční práce rybářů, ale také významnou společenskou událost, kterou doprovází řada slavnostních úkonů, jako je např. pasování do cechu rybářského apod. Naskytne se vám tak jedinečná možnost nahlédnout ,,pod pokličku“ rybářského řemesla a dozvědět se řadu zajímavých informací. Pokud budete mít štěstí, můžete spatřit i trofejní exempláře vylovených ryb, hlavně sumců. Jeden takový ,,fousáč“, kterého v uplynulých letech rybáři slovili ve vodách jihočeského rybníka Rožmberk, vážil dokonce úctyhodných 53 kilogramů.

 

Vytáhnout špunt nestačí
I když to na první pohled může vypadat jednoduše: upustí se rybník, hodí do něj sítě a pak stačí už jen sbírat ryby, opak je pravdou. Přípravné práce k výlovu rybníka, kterým se říká strojení, probíhají i několik týdnů. Voda se totiž musí vypouštět velmi opatrně, tak aby nedošlo k ohrožení zdravotního stavu ryb.

 

Není síť jako síť
Nezbytnou pomůckou k výlovu rybníka jsou sítě. Používá se jich hned několik typů a velikostí, vždy podle probíhající části výlovu. Určitě jste již slyšeli označení keser, což je síť připomínající svým tvarem pytel. Je připevněná na kruhovém oblouku a s její pomocí rybáři manipulují s úlovky. Z velkých sítí se používají např. tzv.ploty, ty slouží k přehrazení vody, čímž brání úniku ryb z hlavní části – loviště, ale také zátahové nebo podložní sítě.

 

Vlastní výlov
Pohled na rybáře plující po rybníce a bušící tyčí na hladinu vzbuzuje otázku, proč ty ryby plaší… Tento úkon se ale provádí při tzv. sháňce, kdy se ryby zahánějí před výlovem do loviště, tedy nejhlubší části rybníka, kde je rybáři ohradí sítěmi. Někdy se před vlastním výlovem pokládají na dno sítě, které se druhý den zvednou, anebo se používá nevod, což je typ tažné sítě, rovněž určený k výlovům. Rybáři pak postupně ryby soustřeďují do stále menšího prostoru, kde je čistí od bahna a ryby putují ven z rybníka. Nejprve jdou na řadu ryby, jež mohou ve stísněných podmínkách trpět nedostatkem kyslíku, tradiční kapr se vytahuje až nakonec. Slovené ryby se dál třídí a odvážejí na sádky. 


 


Kde se loví
Pokud si tuto podzimní atrakci nechcete nechat ujít, nemusíte za ní jezdit až do jižních Čech, které jsou rybníkářstvím asi nejvíc známé. V tomto seznamu  najdete místa a data lovů, probíhajících až téměř do konce listopadu, a to prakticky v celé České republice. Gurmáni určitě neodolají ani možnosti zakoupit si zde čerstvě vylovené ryby a ochutnat tak vedle tradičního kapříka i jiné druhy.

 

Ryba na stole
A pokud byste nevěděli, jak s takovým kapříkem naložit, zkuste následující recept.
 
KAPR VE ZLATÝCH ŠUPINÁCH
 
Budete potřebovat:

600 g porcovaného kapra
2 vejce
30 g škrobové moučky
100 ml mléka
50 g hladké mouky
sůl
drcený kmín
250 g kukuřičných lupínků
olej na smažení
citrón
 
Porce kapra důkladně osolíme a okořeníme drceným kmínem. Necháme asi hodinu odležet v lednici. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšleháme řidší těstíčko. Osolíme ho a také necháme chvíli stát, aby mouka dobře vázala. Pak porce kapra máčíme v těstíčku, necháme ho lehce stéct a vložíme do mísy s kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran lupínky přimáčkneme, a následně smažíme v mírně rozpáleném oleji. Lupínky by při vysoké teplotě shořely dříve, než by se usmažil kapr. Smažené porce kapra necháme pak ještě dojít asi 10 minut v troubě při 70 °C. Klasickou přílohou je bramborový salát.

 

Dobrých receptů není nikdy dost a šikovných kuchařských knih ještě méně. Z těch rybích jsme pro vás tentokrát vybrali jednu s příznačným názvem Ryba domácí na vás stůl aneb recepty ze sladkovodních ryb. Najdete zde nejenom recepty, rozdělené do jednotlivých částí: předkrmy a pomazánky, polévky, hlavní chody, saláty, ale také specialitky, ke kterým patří marinované a uzené ryby. Začínající kuchařky nepochybně ocení kapitolu věnovanou přípravě ryb, v níž se dozví jak rybu správně usmrtit, vykuchat i naporcovat.
 
Než se pustíte do vlastního vaření, měli byste také vědět jaké koření se hodí k různým typům rybích jídel. Ani autor Milan Palička na tento důležitý krok nezapomněl a provede vás celou škálou rozličných bylinek, kterými si můžete vylepšit chuť výsledného pokrmu.

 

Správní gurmáni mají v knihovně řadu kuchařek a rybí mezi nimi rozhodně nesmí chybět. Pokud byste tedy rádi získali tuto kuchařku do své sbírky, stačí, když do 31.10. odpovíte na následující otázku:
Jak se jmenuje rybí polévka, která se vaří v italském kraji Friuli?

 
Šest vylosovaných výherců se může těšit na báječné vaření s Rybou domácí:
Adéla Krokvičková
František Hunka
Radek Maxa
Miluše Šafránková
Anna Sedláková
Veronika Benešová

 
Výhercům gratulujeme!



reklama