Úvod > recepty > Svatomartinské víno – připijte si na oslavu tradice i svátku sv. Martina

Svatomartinské víno – připijte si na oslavu tradice i svátku sv. Martina

Rubrika: Cestování    Vyšlo:
Autor:    Google+   Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz
Svatomartinské víno – připijte si na oslavu tradice i svátku sv. Martina

Podle lidové pranostiky nám sice svátek sv. Martina přináší první sníh, ale tento den očekávají s napětím i milovníci vín, protože 11. 11. v 11 hodin se otevírají první láhve mladého vína, pocházejícího z podzimní sklizně, tzv. Svatomartinská. A jak říkají vinaři, pokud se Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník…
 
Oslavy provázející tradici Svatomartinských vín pocházejí již z dob císaře Josefa II.. Tehdy totiž na svatého Martina končila lidem, kteří pracovali u velkých sedláků, služba. Práce na další rok se dojednávala při skleničce prvního vína, s nímž se již mohlo také poprvé přiťuknout, něčeho dobrého k zakousnutí.
 
Svatomartinské hody
Svatomartinské hody bývaly časem hodování a bujného veselí. Sklizeň již byla v bezpečí pod střechou a za dveřmi už čekal klidný Advent s předvánočním půstem, a tak bylo třeba oslavit bohatou podzimní úrodu. Tento příjemný zvyk dobrého jídla a pití přetrval do dnešní doby, kdy lidé rádi v době vrcholícího podzimu využijí příchodu mladého vína jako příležitosti pro pobavení a setkání s přáteli.
 
Jak to bylo se sv. Martinem
Podle legendy se Martin, řečený Martinu narodil asi před šestnácti sty lety na území dnešního Maďarska a jako syna římského úředníka ho čekal ho život římského vojáka. Sloužil na různých místech Evropy, až se během jedné kruté zimy dostal do města Amiens, kde u bran seděl žebrák a prosil o slitování a almužnu. Nikdo se nad ním neslitoval, až na Martina, který, ač sám neměl víc než vojenský kabát, rozsekl právě tento oděv na dvě části a jednu z nich ubožákovi věnoval. A to je prý důvod, proč bývá Martin nejčastěji zobrazován na koni a ve vojenské uniformě.
 
Ukejhané husy
Víte, proč se na sv. Martina podává nejčastěji husa? I to má souvislost s tímto světcem. Když Martin odešel z armády, nechal se pokřtít a vydal se na pouť po Evropě. Během své zbožné cesty pomáhal nemocným, chudákům a  také zakládal kláštery. Pro jeho oddanost si ho obyvatelé francouzského města Tours chtěli zvolit za biskupa. Skromný Martin se ale zdráhal takovou poctu přijmout a ukryl se před svými stoupenci do husího chlívku. Husy ho ale svým hlasitým kejháním vyzradily, takže Martin jmenování přece jenom neušel. A podle této pověsti se proradné husy za svůj mrzký čin tak každoročně ocitají na pekáči. Nezbývá než dodat, že Martin zemřel 11. listopadu kolem roku 400 n.l., a proto se v tento den slaví jeho svátek.   
 
Čím vším si v tento den můžete připít a co dobrého pojíst: 
 
Svatomartinské Svatovavřinecké
Toto mladé červené víno granátové barvy se vyznačuje ovocitými tóny ve vůni i chuti. Je to hladké suché víno nerušené ostrou kyselinou. Může mít mírný obsah oxidu siřičitého. Dokonale doprovodí jemné, byť tučnější husí maso. Rozhodně stojí za to vyzkoušet recept na svatomartinskou husu.

 

Svatomartinské Modrý Portugal
Mladé červené víno rubínových odstínů. Má svěží ovocitou až květinovou vůni. Je to lehké, sametové víno s odbouranými kyselinami a případnou karbonickou macerací. Svou vyrovnaností se výborně hodí ke hravé variaci zelí s rozinkami a lupínky mandlí, jakou např. najdete v tomto bramborovém štrúdlu.

 

Svatomartinské Müller Thurgau
Mladé světlé víno jiskří zelenkavě-žlutými odstíny. Je to svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni a vyváženým obsahem kyselin a cukrů. Svým štíhlým projevem citlivě doplní jemnou kombinaci vepřového s ovocem, jako např. v těchto kotletkách s jablkovým čatní.
 
Svatomartinské Veltlínské červené rané
Navzdory jeho jménu se jedná o bílé víno, v jehož svěžesti a příjemné chuti se ještě odráží dotyk čerstvého révového moštu. Je to vyrovnané suché ovocité víno, ideální k bílému rybímu masu. Připijte si jím k lososu s celerovým pyré.

 

Svatomartinské Modrý Portugal rosé
Toto růžové víno zaujme svěžím, ovocitým charakterem. Má umírněný obsah tříslovin, příjemnou kyselinku a malý obsah oxidu uhličitého. Je to dobře pitelné suché víno, které vhodně podtrhne sladké tóny kuřecího masa v ovocném dipu. A co takhle k němu zkusit recept - kuřecí kostky s ořechovo-granátovou zavařeninou.

 

Svatomartinské Svatovavřinecké rosé
Toto víno se výborně hodí k podzimu svou růžovo-cibulovou barvou. Vyznačuje se svěžestí, v chuti odhalíte nasládlé ovocné tóny. Mírná kyselinka a jemná přítomnost oxidu uhličitého je dělá ideálním partnerem ke sladkým dezertům. Báječně se snoubí např. s tradičním švestkovým koláčem.

 

Tipy redakce:

Při nákupu Svatomartinského vína hledejte lahve s logem se svatým Martinem na etiketě a hrdlem uzavřeným kapslí s označením Svatomartinské. Etikety na lahvích různých vín se liší, neboť každé vinařství používá vlastní motivy.
 
Svatomartinské již běžně dostanete nejen ve vinotékách, ale i v obchodních řetězcích. Při konzumaci dodržujte pro bílá a růžová vína teplotu servírování 10–12 °C. Pro červená vína  decentní kyselinkou je ideální teplota 12–14 °C, pro červené se sametovým projevem 14–16°C.
 
Svatomartinské je samozřejmě nejlepší hned na podzim, kdy je pro nás první chutí nového ročníku. Vinaři doporučují vypít mladé víno do jara, neboť později by již mohlo ztrácet na svěžesti. Z toho důvodu není Svatomartinské vhodné k archivaci.



reklama