Úvod > recepty > Rybí inspirace pro rok 2010

Rybí inspirace pro rok 2010

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto a zdroj: Rybadomácí.cz
Rybí inspirace pro rok 2010

Blíží se konec roku a s ním i opulentní hodování, které v nás po Vánocích obvykle nastartuje předsevzetí o tom, jak budeme hubnout a zdravě se stravovat. Lékaři jednoznačně doporučují zařadit do jídelníčku ryby, ale u málokoho se tato rada setkává s pozitivním ohlasem. Důvod je jednoduchý, a sice málo kvalitních rybích receptů. Tento poněkud smutný fakt ovšem můžete nyní změnit. Stačí, když zalistujete rybím kalendářem…
 
Zmínili jsme vánoční hodování, které ve většině domácností bývá spojeno s tradičním smaženým kaprem. I když by se mohlo zdát, že tento zvyk se v našich zemích usadil již se zlatou érou rybnikářství, tj. během 15. a 16. století, opak je pravdou: kapr se u štědrovečerního stolu objevil až na přelomu 19. a 20. století. Bylo to dáno jeho větší ekonomickou dostupností, související se zvýšením objemu produkce. 

 

Chutě minulých staletí
Vraťme se ale na chvíli do středověku. Tenkrát bývaly ryby, zejména na panských stolech, velmi často. Vedle ryb chovaných v rybnících v čele s kaprem, to bývaly říční ryby, hlavně losos. Ve středověkých kuchařských receptech se pak můžeme dočíst, že se ryby připravovaly více do sladkokysela a důležité ingredience tvořil perník a med.

 

Hýčkejte se…
…třeba právě rybou, jejíž pozitivní vliv na lidský organismus je známý již řadu. A protože opakování je matka moudrosti, připomeňme si následující fakta: jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu přibližně jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání náš organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Řada ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D, ale také minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod. Rybí maso by se tedy na našem talíři mělo objevit minimálně 1x týdně v množství 150 g nebo 2x týdně v množství 100 g.
 
Na začátku jsme zmínili, že pro rybí inspiraci stačí zalistovat rybím kalendářem. Dodáme ovšem, že k tomu, abyste tak mohli učinit, je třeba si tipnout odpověď na následující otázku a zaslat nám ji do 6.12. v přiloženém formuláři:
 
Sumec, kterého v minulých letech vylovili rybáři z jihočeského rybníka Rožmberk, vážil úctyhodných:

A, 65 kg
B, 57 kg
C, 53 kg
Nápovědu naleznete v našem článku o výlovu rybníka.
 
Deset vylosovaných šťastlivců získá nástěnný kalendář RYBA DOMÁCÍ, který obsahuje 52 originálních receptů na úpravu sladkovodních ryb, jejichž autorem je šéfkuchař Petr Stupka. Každý týden si tak můžete dopřát jiný rybí pokrm. Hospodyňky nepochybně ocení praktické provedení kalendáře ve formátu A4. Můžete jej nejenom pověsit na zeď, ale také přilepit na lednici. Nechybí rovněž trhací lístky na nákup, včetně tužky.  
 



Soutěžní otázka

1. Odpověď na otázku je:



 

 

Co všechno můžete z kalendáře ochutnat? Třeba následující recept:
 
CANDÁT DUŠENÝ NA ŠALVĚJI A ROZMARÝNU
Potřebujeme:
600 g candáta
100 g celeru
60 g cibule
stroužek česneku
200 ml rybího vývaru
šalvěj
rozmarýn
60 ml smetany
sůl
olej
50 g másla
housky či rohlíky
 
Příprava:
Nejprve porce candáta osolte, opečte dozlatova a nechte stranou. Ze zbytků ryby si připravte vývar. V kastrolu nebo vyšší pánvi s poklicí opečte na oleji celer nakrájený na tenké nudle nebo plátky. Potom přidejte cibulku. Když začne vše zlátnout, přidejte pár plátků česneku, snítku šalvěje, rozmarýnu a zalijte vše rybím vývarem. Do tohoto základu vložte opečené porce candáta a vše pak podlité smetanou bez míchání duste pod poklicí asi 5 minut. Na talíř položte na másle opečené kousky nebo kolečka žemle či rohlíků, na ně dejte porce ryby a vše přelijte sosem. Ozdobte sekanou petrželkou či pažitkou.



reklama