Úvod > recepty > Letem vánočním gurmánským světem

Letem vánočním gurmánským světem

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Buttalapasta, WWgourmet, Romaina4sale
Letem vánočním gurmánským světem

O tom, co znamená kouzlo Vánoc jsme psali už mnohokrát. Jsou to tradice, vztahy mezi lidmi, vzpomínky a naděje. Vánoční atmosféru ale dotvářejí také vůně, kdy každá z nich má svůj charakter. Jinak to voní z maminčiny kuchyně, jinak u vlastního stolu, ale jinak to voní například ve Středomoří nebo na dalekém severu... Pojďme si přivonět…
 
Rádi ochutnáváte z cizích hrnců? No proč ne! Co kdyby se tam našlo něco dobrého. I my jsme nakoukli pod pokličky, tentokrát méně známých kuchyní, přesto v mnohém blízkých té naší.  A jako obvykle, nezapomněli jsme ani na recept.


 

Šťastné a veselé z Norska
V Norsku je zvykem na Štědrý den vyrazit na výlet do stodoly s mísou ovesné kaše pro skřítka Nisseho, který, podle tradice, chrání lidské obydlí a je prý lepší si to s ním nerozházet, protože když se naštve, škodí, kde může.  Ovesná kaše se objevuje i na vánočním stole, spolu s čerstvou treskou nebo tradičním pokrmem zvaným lutefisk, což je opět treska, ale tentokrát sušená a naložená v louhu sodném, která se následně upravuje do poživatelné podoby. Servíruje se s vařeným hráškem, bramborami pečenými v páře, hořčicí a kozím sýrem. 

 

V severozápadním Norsku se často připravuje jako pyré nebo rosol.  Komu ryba nic neříká, pochutná si zde také na vepřové zabijačce. Tato tradice se datuje již od pohanských dob, kdy byl čuník během vánočních svátků zasvěcen Frøyi, bohyni plodnosti.
 
Norové si zachovávají tradiční úctu i k pečení vánočních sladkostí a je pro ně nemyslitelné kupovat cukroví nebo koláče v obchodě. Nejtypičtější je julekake, velmi připomínající naši vánočku. Však v něm také najdete rozinky, kandované kousky citrusů a kardamom, jehož vůně vyplní celý dům.


 

 

Italské vánoční chutě
Co rozhodně nesmí chybět na italském vánočním stole je panettone. Tento sladký moučník spatřil světlo světa v Miláně někdy kolem roku 1490 a brzy si ho oblíbila celá Itálie, od Alp až po Sicílii. Kolem jeho vzniku panuje mnoho legend a nejčastěji se vypráví tato: jistý mladý šlechtic se zamiloval do cukrářovy dcery Antonie. Aby přesvědčil otce dívky o svých citech, předstíral, že je cukrářský učeň a vymyslel báječný sladký chléb ve tvaru dómu s výjimečnou chutí. Nový dezert s kousky ovoce zaznamenal obrovský úspěch a lidé na něj dokonce stáli fronty.  

 

Milánští obchodníci si dokonce osvojili zvyk dávat ho jako vánoční dárek svým klientům. V každém případě, panettone představovalo dlouhou dobu luxusní zákusek pro vyvolené, až teprve s rozvojem nových výrobních technik si tento dezert  mohl dopřát každý. Kromě tradičních rozinek a kandovaných citrusových kousků bývá plněný krémem a obalený čokoládou nebo mandlovou polevou. Často se prodává ve speciálním dárkovém boxu s rukojetí. Panettone můžete servírovat na tisíc a jeden způsob, ať už nakrájený na tenké nebo silné plátky, politý omáčkou či plněný případně zdobený krémy. K snídani se často opéká na olivovém oleji a poté máčí v horkém nebo studeném mléce až do změknutí. Panettone nepředstavuje pouze vánoční tradici, ale lahodný doplněk ke klasickému menu.   

 

Z Drakulovy vánoční kuchyně
Jestli ctil rumunské vánoční tradice i hrabě Drakula se asi nejspíš už nedozvíme. Za to Rumuni si tyto svátky užívají beze zbytku. Prvotním zvykem je tradiční národní kroj v červené, bílé a černé barvě. Přičemž černá reprezentuje zimní noc, která je v právě v prosinci nejdelší, červená odráží oděvy dětí chodících na Štědrý den koledovat a bílá představuje sníh, jenž se sype z nebe. Aby děti dostaly dárky, musí splnit ,,podmínku“: vyčistí si nejlepší boty a nechají je za dveřmi pro Santa Clause. Na žádném stole nesmí chybět o Vánocích zabíjačka.

 

Večeře se skládá z několika chodů. Jako předkrm se podávají například čerstvé jitrničky, ať již grilované nebo smažené s oblohou muraturi, což je okurková čalamáda, s pálivými papričkami nebo směsí ze zelených rajčat. Pak následuje sarmate – nejoblíbenější národní rumunské jídlo. Pod tímto názvem se skrývají kysané zelné listy nadívané mletým vepřovým a servírované s polentou. Dezert se v Rumunsku připravuje ve velkém, říká se mu cozonac a peče se v takovém množství, aby vystačil pro rodinu během vánočního týdne. Tak trochu připomíná naši vánočku, protože je plný vanilky, rozinek, ale také ořechů. Aby vám na závěr hodování pořádně vytrávilo, měli byste hostinu zakončit skleničkou tuicy nebo palincy – velmi silných eau-de-vie.   
 
Na závěr nesmí chybět tradiční recept. Jeho autorem je údajně Dominique Youx, člen bandy slavného piráta Jeana Lafitte. Vychutnejte si tuto netradiční kávu během nadcházejících vánočních svátků, ať již s blízkými nebo při posezení s přáteli.

 

Café brûlot
Pro 4 osoby
Suroviny:
1 litr (4 šálky) silné kávy
175 ml (3/4 šálku) brandy
4 polévkové lžíce curaçao
6 hřebíčků
1 kousek celé skořice
Spirála z citronové kůry
Spirála z pomerančové kůry
4 polévkové lžíce cukru
 
Postup:
Všechny ingredience vložte do vyšší pánve, kromě kávy. Zapněte sporák na minimum, ale nevařte dokud se cukr nerozpustí.
Směs vlijte do nádoby s horkou kávou a vše promíchejte.
Nápoj servírujte v hlubokých nahřátých sklenicích či šálcích.



reklama