Úvod > recepty > Karneval v Benátkách

Karneval v Benátkách

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Gastronomia-online.com, CarnivalofVenice.com
Karneval v Benátkách

Kdo by neznal proslulé italské město na vodě – Benátky, které láká k návštěvě doslova od jara do podzimu. Ovšem, milovníci této perly kraje Veneto sem rádi zavítají i v zimě, a to na proslulý benátský karneval. Pojďte s námi krátce nahlédnout do historie jedné z nejznámějších karnevalových tradic a samozřejmě i ochutnat z karnevalového menu…
 
K původu slova karneval se vztahuje řada výkladů. V jednom z nich se říká, že toto pojmenování údajně pochází z latinského carne vale, což by se dalo přeložit jako ,,loučení s masem“. Ostatně, za karnevalem hned následuje Popeleční středa, a tedy období půstu. Stanovuje se na 46 den před Velikonocemi, které patří mezi tzv. pohyblivé svátky. I proto se benátský karneval nekoná nikdy ve stejné dny. Letos jeho oslavy připadly na období mezi 6. a 16. únorem.

 

První zmínka o benátském karnevalu pochází ze začátku 12. století. V kronikách se pak lze pak dočíst, že během karnevalového čtvrtku se oslavovalo vítězství dóžete Vitale Michiela II. nad patriarchou Ulricem v roce 1162 a každý rok na památku tohoto boje pak Ulricovi následovníci museli posílat benátskému dóžeti určitý počet zvířat, která byla poražena, uvařena a podávána během banketů. Tento čtvrtek býval také nazýván ,,berlingaccio“ neboli masopustní čtvrtek, což mělo naznačovat pro nepřátele Benátčanů jeho specifický význam. V roce 1296 pak oficiálním výnosem tamní senát ustanovil karnevalový čtvrtek jako svátek.

 

Od poloviny 14. až do konce 15. století se v Benátkách pravidelně pořádaly karnevalové párty. Jejich organizaci měla na starosti skupina aristokratů, kteří nosili barevné punčochy, jejichž kombinace barev odrážela určitou benátskou čtvrť. Obvodů bývalo, stejně jako dnes, šest a toto číslo je připomíná také např. na ozdobných listelách gondol.
 
Během karnevalových dnů se v Benátkách konala řada velkolepých a nádherných představení, které se pořádaly hlavně pro vládní autority a dóžecí palác. Z balkónů Palazzo Ducale tak bylo možné shlédnout ohnivé povozy se spoustou ohňostrojů, lidské pyramidy Forze d´Ercole neboli Herkulova síla, taneční představení Moresca, jehož aktéry byli muži v ženských maskách, nebo krvácející býk, jemuž byla na nádvoří Palazzo Ducale uříznuta hlava. Další z představení, vypouštění holubic, vychází z události, kdy byla údajně tureckému vězni nabídnuta svoboda za pro něj nepřijatelných podmínek, a tak se raději vrhnul cestou do dóžecího paláce z ochozu a zemřel.

 

Tradice benátských karnevalů byla přerušena v roce 1798 deklarací Campoformio, kdy se Benátky na určitý čas staly součástí Rakouska, a k obnově alespoň místních oslav došlo v roce 1861 se vznikem italského státu.  
Od roku 1979 je karneval pořádán již organizovanou formou po celém městě.
 
Karneval nabízí nejenom podívanou a zábavu, ale také různé gastronomické pochoutky. My vám dnes nabízíme recept na tradiční specialitu:
 
Frittelle di Carnevale
Budete potřebovat:
250 g polohrubé mouky
4 vejce
2 polévkové lžíce cukru
kůra z dobře omytého citronu, nastrouhaná
1 sáček vanilkového cukru
olej na smažení či fritování
 
Postup:
Do hrnce nalijte půl litru vody a přiveďte k varu. Vsypte mouku a neustále míchejte. Přidejte lžíci másla, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, špetku soli a vanilku. Vše opět řádně zamíchejte, jakmile vznikne kompaktní hmota, sejměte hrnec ze sporáku a přidejte rozkvedlaná vejce. Lžící vykrajujte malé tvary a opatrně je vkládejte do vyšší pánve s rozpáleným olejem. Pokud to jde, použijte fritovací hrnec, protože frittelle tak budou rovnoměrně osmažené ze všech stran. Hotové je pak pokládejte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem

 

Tip redakce: Do tohoto základního těsta můžete přidat na drobno nasekané sušené ovoce, oříšky, ale také např. jablka, případně zastříknout kapkou grappy nebo rumu.   



reklama