Úvod > recepty > Velikonoční putování po hradech a zámcích

Velikonoční putování po hradech a zámcích

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto a zdroj: Nové Hrady, Staré Hrady, FoodNet
Velikonoční putování po hradech a zámcích


Pokud vás už nebaví trávit Velikonoce pojídáním beránků, nádivek a čekáním na ,,krvelačné“ koledníky, zkuste využít další z velikonočních tradic, a sice otevírání hradů a zámků, a vyrazte na prima jarní výlet.  Máme pro vás malou pozvánku do ,,Českého Versailles“, Starých hradů a jak je u nás zvykem, dostane se i na gurmánsko-velikonoční tečku…
 
Staré Hrady
Naše velikonoční putování začneme na Jičínsku u obce Libáň, kde se na kopci rozpíná renesanční zámek Staré Hrady. Z malé odbočky do historie je patrné, že sídlo, tehdy vlastně ještě tvrz Stará, zde stojí již od roku 1340, a není bez zajímavosti, že se zde údajně narodil první pražský arcibiskup,  Arnošt z Pardubic. Až teprve pozdější majitel Jiří Pruskovský z Pruskova nechal tvrz v roce 1573 přestavět do nynější podoby již zmíněného renesančního zámku. Dalším historickým milníkem se pro zámek stal rok 1628, kdy ho koupil Albrecht z Valdštejna. Po jeho vraždě se panství ujali noví majitelé, Schlikové, kteří ovšem proměnili zámek v pouhé hospodářské centrum, jež začalo zvolna upadat.
 
Ranou do týla se stal pro zámek rok 1921, kdy přešel do majetku státu, a protože nebyl opravován, rozhodlo se v roce 1960 o jeho demolici.  Naštěstí se našlo několik obětavců, kteří během dlouhých let pozvedli zámek doslova z popela. Nemalou měrou přispěla k obnově i podmínka smysluplného využití objektu, v jehož některých částech má dnes sídlo Literární archiv Památníku národního písemnictví.    

 

Ke každému správnému hradu či zámku patří strašidlo či tajuplná pověst. O Starých Hradech se říká, že původně patřily templářům, kteří zde nechali zakopat sochy dvanácti apoštolů, jež si přivezli ze svých výprav. Aby dělníci tajemství nevyzradili, nechali je templáři za živa zazdít. Když chtěli později poklad vyzvednout, duše zemřelých jim přivodily smrt, stejně jako všem ostatním, kteří se chtěli pokladu zmocnit. Říká se ale také, že se nejednalo o sochy, ale valouny zlata, které při správném seskupení otevírají bránu do časoprostoru.  

 

A co se týká strašidel, Staré Hrady jsou jimi ,,prolezlé“ od sklepa až po půdu. V tajemném zámeckém sklepení čekají na návštěvníky čerti, vodníci, lesní skřítkové a řada dalších pohádkových postaviček z kouzelných příběhů dědečka Fabulína. Půdu naopak zabydlely čarodějnice, které zde vaří své kouzelné lektvary a našlo se i místo pro pohádkovou ,,ouřadovnu“ , strašidláckou hospodu a mnoho dalšího.
Milovníky habsburské monarchie nepochybně zaujme prohlídkový okruh s příznačným názvem Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I, kde si budete moci prohlédnout ojedinělou expozici sestávající se z kupeckých krámků, koloniálu, a c. k. hostince. Nachází se zde také barokní kuchyně, velká lovecká chodba, ložnice, pracovna nebo kancelář pana nadlesního. Ve zkratce tak nahlédnete do života obyčejných lidí, ale také měšťanů a šlechty tehdejší doby.

 

Vedle Starých Hradů najdete na mapách také Nové Hrady, které mohou s těmi ,,starými“ směle soupeřit, a to nejenom v kouzelném interiéru, ale i úchvatném okolí…
 
Vítejte v Malém Schönbrunnu nebo-li Českém Versailles…
…jak se říkávalo zámeckému komplexu Nové Hrady, který nechal vybudovat v letech 1774-77 hrabě Jean-Antoine H. de Chamaré. Rokokové letní sídlo ve francouzském stylu vzniklo podle návrhu tyrolského architekta Josefa Jägra a je jedinečné svým uceleným pojetím, v němž najdete nejenom francouzskou zahradu, anglický park a správní budovy, ale také Křížovou cestu a řadu dalších rozličných staveb. Od konce 90 let minulého století zámek prochází rozsáhlou rekonstrukcí, díky níž si dnes návštěvníci mohou prohlédnout např. místní barokní špýchar, ve kterém je umístěno První české muzeum cyklistiky. K vidění jsou zde nejenom první velocipedy z doby Rakousko-Uherska, expozice z válečných období, ale také historická opravárenská dílna kol včetně obchodu.

 

Zahradníci- kutilové se naopak nechají zlákat na druhé nádvoří k prohlídce zeleninové zahrady, která nepochybně nabídne řadu inspirativních nápadů i těm, jež si odmítají ničit estetický dojem z vlastního pozemku ,,prachobyčejnou“ hlávkou zelí nebo kapusty…

 

Prostor zde získal i přírodní amfiteátr, oddělený stříhanou zelení, který v letních měsících umožňuje pořádání širokého spektra kulturních programů.
Neméně úchvatný je i interiér zámku. V současné době se zde, kromě jiného, nachází stálá expozice Umění nábytku v proměnách století - středoevropské nábytkové umění od baroka po secesi, pocházející ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.
 
Až se budete vracet domů, nezapomeňte prozkoumat zdejší stejně atraktivní okolí téměř nedotčené přírody s pískovcovými skalami, zvanéToulovcovy maštale. Brouzdat se tudy dá nejenom po svých, ale také na kole, stejně jako v nedalekých Žďárských vrších. 

 

Slíbili jsme vám gastronomickou tečku – tady je. Vzhledem k nenáročné přípravě si na ni klidně můžete troufnout i po celodenním ,,zámecko-hradním“ výletě. 
 
Ďábelská vejce
Budete potřebovat:
6 natvrdo uvařených a oloupaných vajec
1 čajová lžička růžového pepře, nastrouhaného na hrubo
½ čajové lžičky celého bílého pepře
½ čajové lžičky Černého pepře
½ čajové lžičky Zeleného pepře
¼ šálku majonézy
1 čajová lžička dijonské hořčice
¼ čajové lžičky soli
Špetka cukru
 
Vejce překrojte na půl. Do středně velké misky vydlabejte žloutky a bílky odložte stranou. Do mlýnku na koření nasypte kuličky bílého, zeleného a černého pepře a namelte na jemno do mísy se žloutky. Přidejte majonézu, hořčici, sůl a špetku cukru. Vše míchejte, dokud se ingredience řádně nespojí. Směs vložte lžící do cukrářského sáčku, případně si můžete vypomoci obyčejným plastovým s ustřihnutou špičkou, a každou půlku bílku naplňte malým kopečkem.  Nakonec ozdobte na hrubo nasekaným růžovým pepřem, případně snítkou pažitky či petrželky.
Před podáváním nechte v lednici alespoň hodinu vychladit.

 

Tip redakce: Plněná vejce můžete zapíjet suchým mladým bílým vínem. Jako vhodná odrůda se doporučuje Sauvignon.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama