Úvod > recepty > Jižní Tyrolsko se rozeznělo jazzem

Jižní Tyrolsko se rozeznělo jazzem

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: SudTirol
Jižní Tyrolsko se rozeznělo jazzem

Měsíce květen a červen patří v Jižním Tyrolsku vínu, vinařům a milovníkům tohoto lahodného moku. S vínem, avšak nejen s ním, úzce souvisí i Jihotyrolský jazzový festival, který příznivcům nabídne živá vystoupení mezinárodní jazzové elity v ulicích měst, ve starobylých vinařstvích i na horských pastvinách.

 

Mezinárodní hvězdy na skutečně nevšedních jevištích
Jihotyrolský vrchol na poli hudby představuje bezpochyby Jihotyrolský jazzový festival, který se uskuteční od 25. června do 4. července a promění Jižní Tyrolsko v jakési dolomitské New Orleans. Na jižní straně Alp na vás čeká unikátní kombinace jazzové hudby a nevšedních „jevišť“, tématem koncertů bude město, víno a hory.  I letošní, již 28. ročník proběhne vedle tradičních hudebních „svatostánků“ také na horských pastvinách, v prastarých vinařstvích i v ulicích a na náměstích jihotyrolských měst. 

 

Novinkou letošního ročníku je koncert nazvaný „Jazz & Boat“, který se uskuteční na lodi při plavbě mezi městy Meran/Merano a Bozen/Bolzano. Deset dní, více než šedesát koncertů na nejrozmanitějších místech a přes dvě stě hudebníků: Jihotyrolský jazzový festival nabízí příznivcům jazzové hudby podmanivé rytmy i mezinárodní jazzové hvězdy, to vše prakticky bez přestávky. Není divu, že ho publikum i odborná veřejnost považuje za jeden z nejdůležitějších jazzových festivalů v Evropě.

 

Novou tvář letos představí i proslulá ochutnávka vína Bozner Weinkost/Mostra vini di Bolzano, která se bude konat v termínu 13. - 15. 5. 2010. Motem letošního ročníku je „Víno a umění“. Akce se poprvé v historii uskuteční v budově Museionu, muzea moderního a současného umění v Bolzanu, hlavním městě Jižního Tyrolska. Slavnostní zahájení bude doprovázet velkolepá párty s tématikou módy a vína. V rámci nejdůležitější ochutnávky vína v celém Jižním Tyrolsku budete mít i letos příležitost degustovat ta nejlepší vína, která se na místních vinicích urodila. Bolzanská ochutnávka plynule přejde do akce nazvané Týdny jihotyrolské vinné stezky, které budou probíhat od 13. května do 12. června. 
 
V bezprostředním okolí stezky se bude konat celá řada kulturních, vinařských i gurmánských setkání, proběhne také řada odborných seminářů a přednášek. Týdny vyvrcholí Nocí vinných sklípků. 12. června se od čtyř hodin až do půlnoci otevřou brány 28 vinných sklepů na trase Vinné stezky a vy se můžete těšit na intenzivní degustaci těch nejlepších vín, která region nabízí. Pořadatelé navíc zajistili i přesun mezi jednotlivými vinařstvími, kde bude jezdit kyvadlová autobusová doprava.

 

Vedle hudby a vín se v Jižním Tyrolsku nechte zlákat také jeho kulinárními tradicemi.
 
Recept na jednu z nich, plnou skvělého jarního chřestu, vám nabízíme k ochutnání právě teď:
 
Budete potřebovat:
1 cibule, nakrájená na jemno
2 polévkové lžíce olivového oleje
250 g bílého chřestu, oloupaného a nakrájeného na malé kousky
50 ml (1/2 sklenice) bílého vína
300 g rýže
asi 1 l zeleninového vývaru
50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
sůl, čerstvě namletý pepř
 
Postup:
Olej nalijte do pánve a na středním ohni lehce osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte rýži, zamíchejte. Přilijte bílé víno a stále míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Přidejte chřest a postupně přilévejte vývar, rýže by měla být zcela zakrytá tekutinou. Pokračujte v míchání dalších cca 15 minut nebo dokud rýže nezměkne (pozor, ale musí zůstat pevná) a pokrm nezíská krémovou konzistenci. Na závěr okořeňte solí, pepřem, ozdobte parmazánem a ihned servírujte.



reklama