Úvod > recepty > Kaštanový podzim

Kaštanový podzim

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Keschtnweg, Suedtirol.info
Kaštanový podzim

Naše dnešní procházka přírodou povede údolím Eisacktal/Valle Isarco v Jižním Tyrolsku, jehož svahy jsou porostlé mohutnými kaštanovníky. Cesta, která se mezi nimi vine, se jmenuje Keschtnweg – neboli Kaštanová stezka…
 
Stezka se táhne se podél kaštanových hájů od jezera Vahrner See/Laghetto di Varna, nad městečkem Brixen/Bressanone, přes stráně údolí Eisacktal až k náhorní plošině Rittner/Renon a dolů do Bolzanské kotliny ke hradu Runkelstein/Castel Roncolo. A kaštany jsou tady v Jižním Tyrolsku také součástí svátku zvaného Törggelen, v tu dobu je zde můžete ochutnat snad ve všech podobách…

 

Alpský podzim
Podzimní údolí Eisacktal/Valle Isarco doslova září všemi barvami. Zlatavé listí, šťavnaté hrozny, červeně zbarvená voňavá jablka a do toho pichlavé bodlinaté kaštany – místním nářečím nazývané ,,Keschtn”. V dávných dobách tvořily kaštany důležitou základní potravinu lidstva. Dnes představují lahůdku, podávanou právě při svátku Törggelen, což je tradiční ochutnávka nových vín, která se koná vždy na podzim. Kaštanovou stezku lemují usedlosti, nazývané ,,Buschenschänke” a procházky od jedné k druhé patří k Törggelen stejně jako kaštany.
 
Turisty zde vítají v původních starých místnostech, které se u příležitosti tohoto svátku promění v šenk, kde vás paní domu uctí třeba svačinou na prkénku, kde nesmí chybět voňavý jihotyrolský špek, a sklenicí mladého vína či něčeho ostřejšího.

 

Víno a kaštany
Kaštanové stromy rostly v této části Alp již před římskou érou, první záznamy o kaštanové kultuře v Jižním Tyrolsku se dochovaly až z tzv. lombardského období (kolem r. 600 n. l.). Ve středověku, kdy zdejší vinařství získávalo na stále větší důležitosti, se důležitým produktem stalo kaštanové dřevo, a to pro výrobu sudů. Popularita kaštanů, co by jídla, se připisuje hlavně klášterům. Například polévka z kaštanů a fazolí - fiseil-supp, bývala častým a oblíbeným jídlem chudých. V té době vlastnily v Jižním Tyrolsku rozsáhlé vinice i některé bavorské kláštery. Hrozny z těchto vinic mniši používali zčásti k výrobě mešního vína a z části k výrobě běžného vína. A protože byli kromě jiného i vynalézaví v jídle, brzy přišli na to, že kaštany se dají péci, a že pokud je zapijí mladým vínem, vstoupí do ráje už na zemi…

 

Kaštany – kam se podíváte
Nejenom na Keschtnweg, ale i v celém Jižním Tyrolsku dostanete kaštany jak v papírových kornoutech na ulici, tak i v celé řadě gastronomických pochutin, od polévek a nádivek až po cukrářské výrobky. Rozemleté na mouku se přidávají do pečiva, chleba, dortů nebo pudinků. A stejně jako v dávných dobách, i dnes přijdou k chuti během koštování mladého vína čerstvě upražené kaštany.

 

Chtěli byste si uvařit kaštanovou polévku? Můžete to zkusit podle tohoto jihotyrolského receptu.
 
Budete potřebovat: 250 g kaštanů (oloupaných a opražených či uvařených), 80 g oloupané a jemně nakrájené cibule, 30 g másla, půl litru masového vývaru, 50 ml bílého vína, 250 ml smetany, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, pepře, soli a na ozdobení orestované půlky kaštanů a nastrouhanou skořici.
 
Příprava je jednoduchá, zvládnou ji i méně zkušení kuchtíci. Jak tedy na to… Podusíme cibulku na rozpáleném másle, když zesklovatí, přidáme kaštany, bílé víno a krátce podusíme. Přilijeme masový vývar, smetanu a vaříme na mírném ohni cca 20 min. Takto připravenou polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme v předehřátých talířích ozdobenou půlkami kaštanů a skořicí.



reklama