Úvod > recepty > Vyznáte se ve víně? Etiketa napoví…

Vyznáte se ve víně? Etiketa napoví…

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: archiv autorky, indexfunds.sk, oregonlive.com
Vyznáte se ve víně? Etiketa napoví…

V rubrice zahrada jsme se již několikrát zabývali pěstováním vinné révy a její sklizní. Asi netřeba připomínat, že cesta hroznu se uzavírá ve vinné láhvi opatřené etiketou s důležitými informacemi, které by vás měly dovést ke správnému výběru vína. Připravili jsme pro vás malý slovníček, jak se v údajích na etiketě vyznat, což se vám, obzvlášť před Vánocemi, bude nepochybně hodit… 
 
Většinou nás zajímá tekutina uvnitř vinné láhve, ale spousta tajemství se skrývá i na její vnější straně. Obyčejná etiketa, řeknete si, ale častokrát vás její pečlivé prostudování může ušetřit mnoha nepříjemných chuťových zklamání. Předtím než budete číst dále, nalijte si skleničku, láhev si vezměte k ruce a pojďme si etiketu přečíst společně.

 

ODRŮDA
Červená a bílá vína lze u nás vyrábět pouze z odrůd registrovaných v tzv. státní odrůdové knize. Jedna odrůda může být jmenována pouze v případě, pokud nejméně 85 % produktu bylo z této odrůdy vyrobeno po odečtení produktů užitých k doslazení. Dvě až tři odrůdy mohou být jmenovány za předpokladu, že právě 100 % příslušného produktu bylo vyrobeno z těchto odrůd, aniž by se započetly produkty užité k doslazení; přičemž odrůdy musí být zapsány v sestupném pořadí podle poměru užitého množství písmem stejné velikosti
 
ROČNÍK VÍNA
Ti, kdo se ve světě vína pohybují, dokáží na základě znalosti ročníku předpokládat chuť a vůni vína. Ročníky se liší zejména průběhem počasí, které určuje množství cukru v hroznech a následně kvalitu vína. Jedná se o důležitý údaj při archivaci vín a slouží jako orientační pomůcka při degustacích (nejprve degustujeme mladší vína, následně starší ročníky).

 

ROZDĚLENÍ VÍN PODLE DRUHU A KVALITY (podle vinařského zákona ČR)
 
TICHÁ VÍNA:
• Stolní víno
• Zemské víno
• Jakostní víno – jakostní víno odrůdové/jakostní víno známkové
• Jakostní víno s přívlastkem – kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno
 
ŠUMIVÁ VÍNA:
• Jakostní šumivé víno – sekt
• Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s. o.
• Pěstitelský sekt
• Aromatické jakostní šumivé víno
• Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti – aromatický sekt s. o.
 
 
GEOGRAFICKÉ ÚDAJE
Vinařský region (2) – Čechy a Morava
Vinařská oblast: Čechy (6) -  Pražská, Mělnická, Čáslavská, Mostecká, Žernosecká a Roudnická
                           Morava (10) – Brněnská, Bzenecká, Mikulovská, Mutěnická, Velkopavlovická, Znojemská, Strážnická, Kyjovská, Uherskohradišťská a Podluží.
Vinařská obec: je definována zákonem č. 115/1995 Sb. Je tvořena katastrálními územími obcí, ve kterých jsou stanoveny viniční tratě. Vinařské obce jsou součástí vinařských oblastí.
 
CUKERNATOST
Obsah cukrů v bobulích hroznů je jedním z hlavních ukazatelů sklizňové zralosti.
Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru je následující:
• vína suchá – vína s maximálním obsahem 4 g zbytkového cukru na litr
• vína polosuchá – vína s maximálním obsahem 12 g zbytkového cukru na litr
• vína polosladká – vína s maximálním obsahem 45 g zbytkového cukru na litr
• vína sladká – obsah zbytkového cukru je vyšší než 45 g na litr (typické pro vína slámová, ledová a výběry z hroznů).

 

Rozdělení šumivých vín podle cukernatosti:
• brut nature – obsah cukru do 3 g na litr, po druhotném kvašení nebyl přidán žádný cukr
• extra brut – obsah cukru do 6 g na litr
• brut – obsah cukru do 12 g na litr
• extra dry – obsah cukru mezi 12 – 17 g na litr
• sec – obsah cukru mezi 17 – 32 g na litr
• demi-sec – obsah cukru mezi 32 – 50 g na litr
• doux – obsah cukru je vyšší než 50 g na litr
 
Kromě cukernatosti záleží i na množství kyselin ve víně.
 
OBSAH ALKOHOLU
Pokud se rozhodneme vína archivovat, bude nás kromě odrůdy, obsahu kyselin, extraktu a obsahu volné kyseliny siřičité, zajímat i obsah alkoholu. Ten by neměl být nižší než 12 % obj.
Výjimkou jsou přírodně sladká vína, např. ledové víno, které má vysoký obsah cukru, ale nízký obsah alkoholu.
 
OBJEM OBALU:
Zatím u nás stále převládá tradiční objem lahví 750 ml. Na menších vinicích s menším množstvím vyrobeného vína z daného ročníku (okolo 2 – 3 tisíc lahví jedné odrůdy jednoho ročníku) se používají i menší spotřebitelská balení 500 ml.
 
EVIDENČNÍ ČÍSLO JAKOSTI, ČÍSLO ŠARŽE
 
ZÍSKANÁ OCENĚNÍ A MEDAILE
Na etiketě mohou být uvedena pouze ta ocenění a medaile, které byla udělena celé šarži dotyčného vína v soutěži uznané členským státem nebo třetí zemí, jejíž pravidla hodnocení zaručují nestrannost.

Další údaje:
 
MNOŽSTVÍ KYSELIN, INFORMACE O SYCENÍ OXIDEM UHLIČITÝM atd.
 
 
K jednotlivým bodům článku se ještě v některém z příštích článků vrátíme. Na zdraví a na shledanou zase někdy příště na návštěvě u vína!



reklama