Úvod > recepty > Výlet za vanilkou

Výlet za vanilkou

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: recipetips.com, H. Karczynski, Villa Vanilla / Rainforestspices.com, SXC, blog.monoi-tahiti.info, alpha22.blog4ever.com
Výlet za vanilkou

Vánoce jsou charakteristické, kromě jiných přívlastků, i vůněmi. Tou nejvýraznější je vanilka, asi nejoblíbenější koření vůbec. Dnes se za ní vydáme do Mexika, ale také třeba na Madagaskar. Prozradíme vám několik vanilkových tajemství a nezapomeneme ani na voňavý receptík…

 

Prvními strážci vanilkového tajemství byli mexičtí Indiáni Totonaco, kteří se ho ovšem museli nedobrovolně vzdát ve prospěch Aztéků. Když do Mexika dorazil Hernando Cortez, smůlu měli Aztékové. Slavný mořeplavec a dobyvatel se vrátil do Španělska kromě jiného i s drahocenným lupem – vanilkovými lusky a receptem na to, jak smíchat vanilku s kakaem, z čehož vznikl na tehdejší dobu velmi neobvyklý a chutný nápoj. Nutno ale dodat, že ještě dalších osmdesát let si tuto tekutou lahůdku užívala výhradně šlechta a boháči.
 
Až v roce 1602 lékárník královny Alžběty I., Hugh Morgan, navrhnul, aby se vanilka používala jako samostatné koření. Konečně tak byla odhalena všestrannost tohoto exotického lusku…

 

Jakou vanilku si vybrat
Pěstovat vanilku v jiných oblastech než v Mexiku bylo až do první poloviny19. století nemožné. Původní druh vanilky byl totiž vázán na opylování určitými druhy včel a ptáků žijících pouze v Mexiku, a tak tažení vanilky po dalších světových plantážích započalo až s objevem umělého opylování.  Dnes si můžete koupit tzv. Bourbonskou vanilku, kterou najdete ve čtyřech hlavních pěstebních oblastech.  Jejím největším producentem je Madagaskar. Pěstuje se ale také na Komorách, Seychellách a Reunionu. Její přídomek – Bourbonská, nemá ovšem nic společného se známým americkým destilátem, ale odvozuje se od dřívějšího názvu ostrova Reunion - Île Bourbon. Tento druh se vyznačuje krémovou, sladce jemnou, vyzrálou chutí a řadí se k nejkvalitnějším na světě. 
 
Druhým největším producentem vanilky je Indonesie. Chuť vanilky pocházející z této oblasti je dřevitá, trpká a fenolická.
Mexiko, původní domovina vanilky, dnes produkuje zlomek světové produkce. Jeho vanilka je krémová, jemně nasládlá a aromatická.
Zajímavou chuť má i vanilka rostoucí na Tahiti. Plody totiž pocházejí z jiného druhu vanilkové orchideje než výše zmíněné typy, a tak v této vanilce najdete květinově ovocné tóny, ale také anýz, doplněný jemně nasládlou chutí i vůní. 

 

Věděli jste, že…
. pár kapek v kbelíku s barvou eliminuje nepříjemný technický zápach
. čajová lžička vanilky v rajčatové omáčce či mexickém chili pomáhá snižovat kyselost rajčat
. při pečení je vanilku třeba zamíchat do tuku nebo másla, protože tuk vanilku ,,obalí“, čímž ji ochrání před vyprcháním během pečení
. vanilkový extrakt používali staří rybáři na ruce, aby zamaskovali typický rybí zápach
. vanilkové květy se musí ručně opylovat, aby z nich vznikly plody

 

Vanilka pro zdraví
Vanilka je jedním z nejstarších a nejdražších koření na světě. Nevyužívala se ovšem pouze v kuchyni, ale také při léčení různých neduhů a zdravotních problémů. Již staří Aztékové a Totonacové ji považovali za vynikající afrodisiakum, tedy nejenom oni, podle starých záznamů ji v 17. století lékaři doporučovali jako lék na mužskou potenci. Ať to bylo tak či onak, je dnes vlastně jedno. Pro nás může být zajímavý fakt, že vanilin má antioxidační vlastnosti. Ale pozor, v pytlíku s vanilkovým cukrem ho nenajdete, pouze v pravém vanilkovém lusku.  
 
Vůně vanilky...
…i vanilka samotná jsou neutuchající inspirací básníků, spisovatelů, filmařů, ale také parfumérů i všech ostatních, jejichž pracovní náplní jsou vůně. I proto bývá vanilka součástí různých parfémů, toaletních vod, vonných esencí, svíček a mnoha dalších.

 

Crème Anglaise
Dost bylo vanilky, chtělo by se říct, ale vanilky není nikdy dost, i proto si dnes připravíme tak trochu univerzální vanilkovou omáčku, kterou můžete použít nejenom jako přeliv na klasickou bábovku, ovoce či zmrzlinu, ale pochutnat si na ní třeba jen tak, až na vás přijde ,,mlsná“…
 
Budete potřebovat:
150 ml smetany
4 žloutky
1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
50 g cukru písek
 
Postup:
1, Do kastrolu nalijte smetanu. Vyškrabte semínka z vanilkového lusku a přidejte je spolu s luskem do mléka. Vařte 5 minut (mléko je třeba přivést až k bodu varu).
2. Vezměte větší kastrol, zaplňte ho do jedné třetiny vodou a dejte vařit.
3. Mezitím přidejte do ohnivzdorné mísy žloutky, cukr písek a šlehejte, dokud se vše nespojí.
4. Jakmile se začne voda vařit, postavte do ní mísu se žloutkovou směsí a pečlivě několik minut šlehejte. Postupně přidávejte horkou smetanu (tu můžete případně přecedit přes sítko, pokud nechcete mít v omáčce kousky vanilky) a míchejte na mírném plameni do zhoustnutí.
Omáčku můžete podávat teplou i studenou.
 
Další zajímavé informace o vanilce najdete v naší lednové rubrice zahrada



reklama