Úvod > recepty > Jak se bránit závažným chorobám

Jak se bránit závažným chorobám

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo:
Autor:    Foto: Euromedia Group k.s., Ikar, SXC
Jak se bránit závažným chorobám

Boj se závažnými chorobami ovlivníme nejenom správně cílenou léčbou ve spolupráci s lékaři, ale také vhodným stravováním. Co všechno patří či nepatří do jídelníčku nemocných nebo ohrožených skupin, spoustu receptů i dalších rad souvisejících se sportem, co by dalším účinným pomocníkem, najdete v publikaci zabývající se výživou proti rakovině i dalším civilizačním chorobám. Zkuste odpovědět na otázku v textu a jeden ze tří praktických průvodců zdravím může být váš…

 

 

Rozhodující roli pro zhoubnost rakovinových buněk nehraje jejich původ nebo lokalizace, ale jejich látková výměna. Správnou výživou ji můžete změnit. I proto vznikla publikace autorů RNDr Johannese F. Coye, objevitele genu TKTL1, a Maren Francové Výživou proti rakovině, kterou vydala Euromedia Group k.s., Ikar.
 
Publikace se zabývá tématem, jak zbavit agresivní rakovinové buňky základu jejich výživy a zabránit jim v šíření. Tato forma výživy chrání před mnoha dalšími onemocněními látkové výměny, jako je diabetes, srdečně cévní onemocnění a Alzheimerova choroba. 

 

 

Najdete zde výživový plán na 4 týdny, jehož součástí je více než 100 receptů na zdravé snídaně, obědy a večeře, sladké i pikantní pochoutky a dezerty.
Autoři nezapomněli ani na fakt, proč je pravidelný pohyb tak důležitý a jaké druhy sportu nejúčinněji pomáhají proti rakovině.
S onemocněními tohoto typu souvisí i duše, i jí a dalším podpůrným opatřením je věnována jedna z kapitol.
A jako bonus získáte jednoduchý seznam potravin, které nejvíce podpoří vaše zdraví.
 
Kromě jiného se v knize např. dozvíte, jaké jsou základní pilíře individuální zdravotní prevence:
• pravidelná preventivní vyšetření a rutinní lékařské kontroly
• vyvážená strava s nízkým obsahem sacharidů, bohatá na bílkoviny a vlákniny a s vysokým podílem cenných a navzájem sladěných olejů a tuků; stejně důležitý je dostatečný přísun vitaminů, minerálních látek a sekundárních rostlinných látek
• minimálně třikrát týdně vždy 30—40 minut vytrvalostního sportu na čerstvém vzduchu, k tomu jednou týdně mírný silový trénink
• pravidelné a dostatečně dlouhé fáze spánku a regenerace
• minimálně 2–3 litry nesycené vody – konzumované rozděleně po celý den
• nekouřit
 
Knihu Výživou proti rakovině vydala Euromedia Group k.s. Ikar. Více najdete zde.

 

 

Pokud byste chtěli mít tuto praktickou publikaci ve své knihovně, zkuste do 28. 1. 2010 odpovědět na následující otázku:
 
Jak se jmenuje houba, která pomáhá likvidovat škodlivé buňky v organismu, čímž přispívá k jeho obranyschopnosti?
A) bedla jedlá
B) srdcovka
C) hlíva ústřičná
 
Nápovědu najdete zde.

 



Soutěžní otázka

1. Odpověď na otázku je:


 

 

Na publikaci se mohou těšit tři vylosovaní čtenáři.
 
Na začátku jsme zmínili výživový plán, jehož součástí jsou i recepty. Takže na závěr – malá ochutnávka…
 
Pečený okoun s dušenou zeleninou
Přísady na 1 porci
½ lžičky citronové šťávy, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř, 100 g filetu z okouna, ½ svazku bazalky, 1 lžička piniových semínek nebo mandlí, 5 g parmezánu vcelku, ½ mrkve, ½ malé cukety, ½ malé cibule, pepř, ½ lžičky másla, 15 ml zeleninového vývaru, 50 g zakysané smetany, bylinková sůl, ½ lžičky olejové směsi
PORCE 374 kcal

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Citronovou šťávu smíchejte s 1 lžičkou olivového oleje, solí a pepřem. Rybí filet opláchněte pod studenou tekoucí vodou, osušte, potřete marinádou a vložte do žáruvzdorné formy.
2. Na pesto omyjte bazalku a otřepáním ji osušte. Lístky otrhejte a najemno nakrájejte. Piniová semínka, popř. mandle, namelte, parmezán nastrouhejte a obojí smíchejte s 1 lžičkou olivového oleje a bazalkou. Pestem potřete rybu a v horké troubě ji pečte 15 minut.
3. Mrkev očistěte a oloupejte. Cuketu očistěte a omyjte. Obojí podélně nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a najemno nasekejte.
4. V pánvi rozehřejte máslo. Cibuli a mrkev krátce osmažte a zalijte vývarem. Po 3 minutách přidejte cuketu a vše duste další 3 minuty do poloměkka. Přimíchejte zakysanou smetanu a vše dochuťte špetkou soli.
5. Zeleninu s rybou upravte na talíř a pokapejte olejovou směsí.
 
Lososí steak s brokolicí
Přísady na 1 porci
šťáva z ½ citronu, 1 lžička olivového oleje, 200 g lososího steaku, 250 g brokolice, 10 g másla, sůl, pažitka, hladká petrželka, 1 plátek citronu
PORCE 420 kcal
 
1. Citronovou šťávu smíchejte s olivovým olejem. Směsí marinujte plátek lososa asi 20 minut. Mezitím brokolici očistěte, omyjte a rozdělte na růžičky.
2. V pánvi rozehřejte máslo a lososa při mírné teplotě smažte 5—8 minut z každé strany. Zbylou marinádu nalijte na rybu. Krátce poduste a osolte.
3. Mezitím růžičky brokolice vařte v dostatečném množství osolené vody 5—10 minut do poloměkka.
4. Lososa s brokolicí upravte na talíř, pokapejte omáčkou a ozdobte pažitkou, petrželkou a plátkem citronu.

 

 

Špecle s ragú
Přísady na 1 porci
1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 15 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, ½ lžičky sušeného oregana, 200 g směsi mletého masa, 250 ml slepičího vývaru, ½ lžičky hořčice, sůl, pepř, 30 g tvarohu (40%), 1 velké vejce, 20 g jemných ovesných otrub, 15 g celozrnné mouky z jednozrnky, nastrouhaný muškátový oříšek
PORCE 1400 kcal
 
1. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a v horkém oleji nechejte zesklovatět. Přidejte máslo, papriku, oregano a mleté maso a osmažte je dokřupava. Přilijte vývar a vše zvolna vařte asi 10 minut. Směs ochuťte solí, hořčicí a pepřem.
2. Z tvarohu, vajec, ovesných otrub, celozrnné mouky, soli a nastrouhaného muškátu vypracujte hladké těsto.
3. Těsto nastrouhejte nebo z prkénka naškrábejte po porcích do vařící osolené vody. Špecle vařte 10 minut, vyjměte, nechejte okapat a podávejte s ragú.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama