Úvod > recepty > Jak chutná severošpanělská Asturie

Jak chutná severošpanělská Asturie

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: artisancheese.com, cabrales.es, wikipedia.org, quesocabrales.org, FoodNet
Jak chutná severošpanělská Asturie

Dnes se vydáme do horské oblasti severního Španělska, do místa, kudy kráčela historie Evropy, ale i skvělého sýra. Jmenuje se Queso de Cabrales, ale říká se mu také Quesu Cabrales či Cabraliego a řadí se k nejlepším modrým sýrům světa. Vítejte ve východní části Asturie v horské oblasti Picos de Europa a nejstarším národním parku ve Španělsku.

 

 

Jedinečné bohatství horských lesů, křišťálových jezer a řek, fauna i flora, které se z části vyskytují pouze zde. Ale také nepřelidněné pláže, vinoucí se v romantických zátokách podél pobřeží, půvabná města, v nichž jakoby se ocitla historie celého území, či svěží horské louky, na kterých se pasou stáda krav, koz i ovcí.  Tam někde se rodí Cabrales…  

 

 

Jak se rodí ,,Pan Sýr“
Přídomek Cabrales se váže k asturijskému městu stejného jména, kde se tento sýr vyrábí vlastně od nepaměti.  Tradiční metodu – výrobu ze směsi nepasterizovaného kravského, kozího a ovčího mléka s přidáním sýřeniny sice nahradily moderní směrnice, jak farmářům nařizuje Evropská Unie, ale nutno dodat, že někteří z nich se ještě stále drží původních postupů. Svou výraznou chuť a pronikavou vůni Cabrales získává během zrání od dvou do čtyř měsíců v přírodních horských jeskyních při teplotě mezi 8 – 12 º C, které jsou přirozeně větrány a současně poskytují až 90% vlhkost. Tyto podmínky jsou ideální pro tvorbu penicilinové plísně, která v sýru vytváří charakteristické modrozelené žilkování.
 
Sýr se musí během zrání pravidelně otáčet a farmáři současně čistí také jeho kůrku, aby k němu mohl pronikat vzduch. Dříve se Cabrales balil do vlhkých javorových listů, dnes ho dostanete pouze ve fólii, což je další následek již zmíněných nařízení EU.

 

 

Lahůdku je třeba si vychutnat…
…samozřejmě nejlépe samostatně, či jen tak s pečivem. Cabrales ale vynikne také ve společnosti sladkého ovoce, fíků, melounů, hroznového vína. Rozhodně patří do zeleninových salátů a dobrým společníkem mu budou ořechy či mandle. Nechte ho rozpustit přes povrch grilovaného nebo opékaného masa a získáte chuťově zcela jednoduchý zato jedinečný pokrm.

 

 

Říká se,…
…že sýr je bratr vína. Cabrales, co by zralý sýr, si náramně rozumí se sladkými i suchými španělskými sherry, s portskými, Sauternským a Asturijci ho zapíjejí pravým asturijským ciderem.
 
Původ
   
Oblast, kde se sýr vyrábí, zahrnuje obec Cabrales a pár městeček v kraji Peñamerella, které najdete na úpatí Picos de Europa ve východní části Asturie.  Sýr se vyrábí především na jaře a v létě, ale občas ho můžete koupit i během roku. Od roku 1981 nese chráněné označení původu. 

 

 

Jako obvykle nesmí na závěr chybět recept. Tento salátek vám nejenom pomůže shodit povánoční kilogramy, ale také dodá vitamíny, které jsou obzvlášť v zimě velmi důležité.
 
Budete potřebovat:
 
Zálivka z granátového jablka:
¼ šálku sirupu z granátového jablka
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
1 vrchovatá lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce medu (případně více dle chuti)
sůl, čerstvě namletý pepř
¾ šálku olivového oleje extra Virginie
 
Salát:
6 kvalitních neoloupaných jablek s odstraněným jádřincem a nakrájených na centimetrové kousky
2 šálky baby špenátu
2 čekanky, nakrájené na tenko
1 šálek nahrubo nasekaných opražených ořechů
30 dkg sýra s modrou plísní Cabrales
 sůl, čerstvě namletý pepř

 

 

Postup:
 
Zálivka z granátového jablka:
V míse smíchejte sirup z granátového jablka, červený vinný ocet, hořčici, med, sůl a pepř.  Pomalu přikapávejte olivový olej, dokud se vše nespojí.
 
Salát:
Ve velké míse smíchejte nakrájená jablka, špenát, čekanku ořechy a sýr. Přidejte zálivku z granátového jablka a vše řádně promíchejte. Dle chuti osolte a opepřete.



reklama