Úvod > recepty > Letem světem za jogurtem

Letem světem za jogurtem

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: varbak.com, SXC
Letem světem za jogurtem

Když se řekne jogurt, většina z nás si nejspíš vybaví jeho dietetické a zdravotní účinky. Labužníci ale vědí, že existují druhy, za kterými se vyplatí trmácet se až na pomyslný druhý konec světa. Jejich chuť i vůně je totiž natolik neopakovatelná, že se staly součástí gurmánských hostin a jejich milovníci na ně nedají ani v nejmenším dopustit. Naše cesta za jogurtem tentokrát povede na Východ a zakončíme ji stylově – receptem a dnes i soutěží…
 
První jogurt údajně vznikl již ve starověku, a to náhodou, pravděpodobně na území ovládaném Turky. Kočovné kmeny tehdy převážely mléko ve vacích ze zvířecí kůže, jež obsahovaly bakterie, které v teplém prostředí způsobovaly mléčné kvašení. Místu určení napovídá i slovo jogurt. Pochází totiž z tureckého yogurut, což znamená zkvašené mléko, jež se odvozuje od slova yogun neboli hustý.

 

 

Ty nejlepší se rodí na pastvinách
Jogurty se obecně vyrábějí z kravského mléka, v určitém množství také z kozího, ale ty nejlepší jogurty vznikají z ovčího mléka. Je to dáno tím, že ovce produkují mnohem hustší mléko, které nepotřebuje tolik stabilizátorů. Ve srovnání s kravským mlékem, jogurty vyrobené z ovčího mají dvojnásobné množství vápníku, proteinů a o 50 % více železa, také vitamínů A, D, C, E a B a méně solí. Ovčí produkty navíc dobře snášejí lidé s intolerancí na laktózu.

 

 

Ovčí jogurty můžete najít v obchodech pod názvem řecké nebo bulharské, a to díky jedné z obsažených kultur Lactobacillus bulgaricus.
 
Obecně nejlepší jogurty jsou pak domácí, vyráběné z mléka krav, ovcí či koz, které se pásly na horských pastvinách. Jejich chuť ovlivňuje nejenom složení travin na louce, ale také čas dojení. Někteří farmáři proto používají k výrobě jogurtů mléko z několika dojení. Do výsledné chuti produktu zasáhne i roční období. Například nejlepší ovčí jogurty bývají ze srpnového mléka, které je v té době nejtučnější. Chutnají nasládle, mají sametově jemnou strukturu a rozhodně byste v nich neměli cítit nakyslost. A pokud je smícháte s medem, který produkovaly včely ze stejného prostředí, vznikne vám doslova mana nebeská…

 

 

Léčebné účinky
Prakticky od počátku vzniku jogurtu si lidé všimli jeho léčebných účinků, především na oblast zažívání. I to byl vlastně prvotní důvod jeho cesty do Evropy, kam se dostal jako lék.
To, co dělá jogurt jogurtem, jsou hlavně živé bakterie, čím více jich je, tím samozřejmě lépe pro náš organismus. Jogurty či jogurtové nápoje byste měli konzumovat pravidelně, ale obzvlášť během léčby antibiotiky, jež ve svém vedlejším účinku ničí zdravou střevní mikroflóru. Jogurty působí příznivě také proti žaludečním vředům a rozhodně by je měli do jídelníčku zařadit kuřáci a všichni ti, kdo si rádi dopřejí pravidelnou sklenku destilátu.
 
Pokud nevíte co s jogurtem a jak ho originálně zpracovat, vyzkoušejte tuto originální kuchařku s jednoduchým, avšak vypovídajícím názvem Jogurt a podtitulem Více než 70 receptů na lahodné a zdravé pokrmy autorky Sariny Jacobsonové, kterou vydala Euromedia Group k.s., Ikar.

 

 

Jíte jogurt jen k snídani? Pravděpodobně jste ho doposud nevyzkoušeli na tolik způsobů, kolik jich najdete v tomto receptáři. Jogurtem dokonale zahájíte den, když si připravíte koktejl s banánem, medem a mandlemi. Jogurtové muffiny či chléb představují vynikající energetickou snídani. Lehký oběd v podobě studené polévky přiostřené zázvorem a limetovou šťávou vás osvěží v létě. Pečené kuře v kmínové marinádě a mořský jazyk s fetou potěší i nejmlsnější jazýčky. Navíc si podle spolehlivého návodu můžete kvalitní jogurt vyrobit doma.
 
Chcete zařadit jogurt do svého jídelníčku i jinak než jako samostatnou pochoutku? Zkuste odpovědět na následující otázku a jedna ze tří báječných jogurtových kuchařek může být vaše:
 
Jak se jmenuje živá kultura, díky které dostaly řecké jogurty také další název – bulharské?
 
Odpovědi nám zasílejte v přiloženém formuláři do 12. 3. Na odměnu se mohou těšit 3 vylosovaní šťastlivci.

 




Soutěžní otázka

1. Odpověď na otázku je:


 

 

 

 

Vydala Euromedia Group k.s., Ikar.
Více na: http://www.knizniweb.cz/knihy/81393-jogurt-vice-nez-70-receptu-na-lahodne-a-zdrave-pokrmy.html

Na závěr samozřejmě nesmí chybět recept. Tentokrát pro vás máme slanou i sladkou jogurtovou variaci:
 
Masové kuličky s bylinkovou omáčkou

Protože se masové kuličky pečou v troubě, obsahují méně tuku než ty smažené na pánvi nebo ve fritéze. Dokřupava opražená sezamová semínka jim dodávají nevšední kouzlo, a tak k chuti přijdou kdykoli i jako vítané jednohubky při nejrůznějších příležitostech.
 
Přísady
Na 4–6 porcí:
Masové kuličky:

olivový olej, 900 g mletého hovězího masa, 1 malá cibule, sloupnutá a nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, sloupnuté a rozetřené, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, 1 lžička mořské soli, 1 lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mletého nového koření, špetka mleté skořice, 1 lžička mletého římského kmínu, ¾ šálku strouhanky, 1 velké vejce, rozšlehané, ½ šálku nasucho opražených sezamových semínek
 
Omáčka:
2 šálky přírodního jogurtu, 2 lžíce nasekané čerstvé máty, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky,
2 stroužky česneku, sloupnuté a rozetřené, 1 lžička olivového oleje
1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý černý pepř
 
Příprava
1. Troubu nastavíme na 180 C a necháme předehřát. Plech tence vytřeme olivovým olejem.
2. Mleté maso, cibuli, česnek, mátu, sůl, papriku, nové koření, skořici, kmín, strouhanku, vejce a sezamová semínka dáme do mísy, důkladně promísíme a propracujeme.
3. Ze směsi tvarujeme kuličky o průměru 2,5 cm, které klademe na pomaštěný plech. Vsadíme na 20 až 40 minut do trouby: doba pečení závisí na tom, jak propečené máte kuličky rádi, ale obecně platí, že se mají po celém povrchu zabarvit dohněda a zevnitř má vytékat čirá šťáva.
4. Mezitím v mixéru rozšleháme dohladka jogurt s mátou, koriandrem, bazalkou, česnekem, olejem, citronovou šťávou a ždibcem soli a pepře. Omáčku přelijeme do misky, vzduchotěsně přikryjeme a do podávání uložíme do chladničky.
5. Masové kuličky podáváme teplé a vedle předložíme omáčku na namáčení.

 

 

Jogurtové bochánky

Chcete–li si uspořádat typickou anglickou odpolední svačinu, podejte k bochánkům pomerančovou marmeládu, hustou smetanu a dobrý silný čaj.
 
Přísady
Na 12 kusů:
rostlinný olej na vymaštění formy, 2 šálky polohrubé pšeničné mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/3 šálku vychlazeného másla, 1 velké vejce, rozšlehané, špetka soli, 2 lžíce cukru, 1 šálek přírodního jogurtu
 
Příprava
1. Troubu nastavíme na 200 C a necháme předehřát. Vezmeme muffinovou formu s 12 kalíšky, které tence vytřeme olejem.
2. V míse smícháme mouku a kypřicí prášek.
3. Do mouky rozkrájíme máslo, oboje promícháme, a potom prsty rozemneme v hrubou žmolenku.
4. Do mísy přidáme vejce, sůl, cukr a jogurt. Dřevěnou měchačkou vše zpracujeme v těsto, jímž naplníme kalíšky formy.
5. Pečeme přibližně 15 minut.
6. Formu vyjmeme na drátěnou mřížku a vyčkáme 5 minut. Pak bochánky vyklopíme, naskládáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.



reklama