Úvod > recepty > Léto fandí růžovým vínům

Léto fandí růžovým vínům

Rubrika: Náš tip    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: ctonblog.com, linternaute.com, SXC, tumblr.com
Léto fandí růžovým vínům

Léto si můžete užívat na cestách, u moře, na horách, anebo také ve společnosti růžového vína při večerním posezení v zahradě. Víte ale, co se vlastně skrývá pod zlidovělým označením růžák, či chcete-li rosé…
 
Růžové víno nebo také rosé je přírodní suché víno vyráběné z hroznů modrých odrůd. Jeho barva může být od oranžových odstínů po lososovou, meruňkovou po růžovou až růžovo-fialovou. Mezi lidmi ještě dnes žije mylná představa, že růžová vína vznikají smíchání červených a bílých vín. Výroba vín zabarvených do růžova probíhala na Moravě již v 16. století.
 
V dnešní době je největším evropským výrobcem růžových vín Francie, kde růžové tvoří desetinu celkové produkce vína. U nás se v roce 2007 vyrobilo necelých 600 tisíc litrů růžového vína a jeho spotřeba výrazně stoupá.

 

 

Jak přichází na svět
Pravá růžová vína se vyrábí metodou krátkého nakvášení rmutu nebo bez nakvášení. U první metody hrozny nejprve putují do přepravek a v mlýnkoodzrňovači dochází k oddělení třapiny od bobulí a bobule jsou částečně narušeny. Rmut poté putuje do vinifikátoru, kde barvivo ze slupek částečně přechází do barvy moštu. Při výrobě klasického červeného vína to trvá 7 – 21 dní, růžové víno získáme, necháme-li ho louhovat několik, zpravidla 4 – 6 hodin.
 
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Zvláštní kategorií jsou tzv. klarety vyráběné rovněž z modrých odrůd. Nenechávají se nakvášet se slupkami a jejich barva je jen slabě růžová nebo mají typické tóny bílých vín.

 

 

Použití
Svěžest, kterou od růžových vín očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin, jež zráním hroznů ubývají. Navíc s rostoucí cukernatostí dochází k posouvání barvy vína do méně atraktivních nahnědlých tónů. Růžová vína by se měla pít mladá, dokud mají ovocný svěží charakter, rozhodně se nehodí k archivaci. Přednost bychom měli dávat růžovým vínům v tmavých lahvích, u kterých sice nemůžeme vizuálně zhodnotit barvu, ale víno si zde lépe uchová své chuťové vlastnosti i barvu. Zvláštností je jemné perlení, které se u růžových vín vyskytuje, nemělo by mít intenzitu perlení šumivých vín.
 
Jen se správnou teplotou
Mladá růžová vína servírujeme vychlazená na 8 – 10 °C. Vyzrálejší a aromatická růžová vína při 10 – 12 °C. U nižších teplot nedojde ke správnému odhalení vůně a chuti vína.

 

 

K čemu se hodí
Ideálně na letní párty, ke grilovaným masům i rybám, těstovinám, zeleninovým salátům, tvrdým či polotvrdým sýrům. Mimořádně vhodná jsou k přípravě vinných střiků. Příznivce míchaných nápojů potěší stránky www.ruzove.cz, na kterých najdete recepty na koktejly s neodolatelnými názvy jako Polibek v oblacích, Růžové zrození, Lesní ticho či Léto na venkově, připravené právě z růžových vín.
 
Nejlepší růžová vína tuzemských odrůd
Frankovka Rosé, Zweigeltrebe Rosé, Cabernet Sauvignon Rosé, Rulandské modré Klaret, Svatovavřinecké Klaret.
 
Krásné léto a na zdraví!



reklama