Úvod > recepty > Tropické a subtropické ovoce – Kaki

Tropické a subtropické ovoce – Kaki

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: SXC, passieflora.be, lime-or-lemon.blogspot.com
Tropické a subtropické ovoce – Kaki

Už jste někdy ochutnali ovoce bohů? Možná budete překvapeni, že je již pár let u nás k dostání a pro svou lahodnou chuť i obsah vitamínů a minerálních látek se stále více objevuje v českých kuchyních.  
 
Ovoce bohů (Diospyros kaki) s českým pojmenováním tomel nebo také churma má zhruba 190 odrůd a řadí se nejvýznamnějšímu druhu celého rodu. V Asii se mu lidově říká korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Do Číny a Japonska se dostalo zhruba 750 let před naším letopočtem a dnes zde patří k nejrozšířenějšímu ovoci. V Evropě je hlavním producentem Španělsko, pěstuje se zejména v Andalusii, Katalánsku a Valencii.

 

 

Tomel je statný keř nebo strom dorůstající do výšky 15 metrů. Má kulovitou až oválnou korunu a krátký kmen. Některé druhy tomelů jsou ceněny pro ebenové kvalitní tvrdé dřevo. Listy jsou velké, široce kopinaté a hladké. Před opadem se zabarvují žlutě, vínově červeně až fialově, proto je s oblibou používán jako okrasný strom Vyskytuje se v subtropických pásech, společně s citrusy, fíky či mandlemi. Ve svých nárocích je značně plastický, v našich podmínkách ale není mrazuodolný.
 
Proto se dá u nás pěstovat jen jako mobilní zeleň, tzn. že ven ho umisťujeme po 15. květnu a na zimoviště ho uklízíme na konci září, nejpozději v první polovině října. Nesnese pokles teploty pod bod mrazu, přezimujeme ho ideálně při 5 °C. Vyžaduje živné, humózní substráty s vyšším podílem organické složky, během vegetace vydatnou zálivku, kterou v zimním období snížíme s ohledem na teplotu přezimování. Plody sklízíme během zimního období od října do prosince ve skleníkových podmínkách.

 

 

Plodem je bezsemenná bobule s vytrvalým kalichem, podobná rajčeti s voskově ojíněným oplodím. Může dosahovat hmotnosti až půl kilogramu. Dužnina je v závislosti na odrůdě žlutá, oranžová, červená nebo hnědá. Plody se konzumují čerstvé, chuť dužniny může být svíravá, vlivem kyseliny taninové, proto se doporučuje nechat plody zhruba týden uležet při pokojové teplotě až dokonale změknou.
 
Za tuto dobu zesládnou, chuť připomíná broskve nebo meruňky a rozvine se u nich výrazné vanilkové aroma. Pokud je v blízkosti plodů ostatní ovoce, které uvolňuje etylén, dozrávání tím výrazně urychlíme. Čerstvé plody rozřízneme v polovině od stopky dolů a vyjídáme lžičkou.

 

Z plodů se dá vyrábět pyré, mohou se vařit, zmrazit, kandovat a sušit. Hodí se do dortů, dezertů, zmrzlin, šerbetů do kompotů, na džemy i na povidla. Využít se dají při přípravě masa, vyrábí se z nich víno a likéry. Plody obsahují významné množství vitamínu C, A a E, dále minerálních látek – draslíku, hořčíku, fosforu, mědi, železa a manganu a používají se při léčení jater a ledvin. Díky pektinu mají kladný vliv na trávení a snížení hladiny cholesterolu. Lykopen zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá při stresu a nervozitě, posiluje imunitní systém a posiluje srdeční činnost.
 
A nakonec jeden exotický a rychlý kaki recept….
 
Bruschety s kaki a kozím sýrem
 
Plátky chleba nebo veky pokapeme olivovým olejem a poklademe na něj půlcentimetrové plátky kaki, na které umístíme plátek kozího sýra. Předehřejeme troubu na 190 – 200 °C a zapékáme 10 – 15 minut do doby než sýr zezlátne a chléb je křupavý. Kaki je možné nahradit plátky hrušky.



reklama