Úvod > recepty > Gurmáni ve světě vín

Gurmáni ve světě vín

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: oakbarrels.info, vylyan.hu, t1.ftcdn.net, seilly.com, wine.thedieline.com
Gurmáni ve světě vín

Za okny mráz, že by psa nevyhnal. I proto vás tentokrát nepozveme na výlet, ale degustovat. Tak trochu nahlédneme do vinného světa a ochutnáme ledová, slámová a bariková vína. Obavy mít nemusíte, nejsou vyrobena ani z ledu či slámy, naopak se řadí k tomu nejlepšímu, co vám vinař může nabídnout…  
 
Chtěli byste ochutnat nějakou zvláštnost nebo hledáte vhodný dárek pro mimořádnou příležitost? Nevíte, co se za názvy ledová, slámová nebo bariková vína skrývá? V dnešním článku se vydáme za tajemstvím jejich výroby.

 

 

Ledová vína
Po sklizni většiny hroznů ponechávají vinaři na vinici pár hroznů až do zimního období. Čekají na pokles teplot alespoň k minus šesti stupňům Celsia, kdy jsou celé hrozny zmrzlé a uvnitř bobulí se vytvořily ledové krystalky. Sklizeň probíhá poměrně rychle a hrozny musí být co nejdříve zpracovány tak, aby nedošlo k rozmrznutí ledových krystalů uvnitř bobulí. Ledová vína se vyznačují vysokou cukernatostí, která musí činit minimálně 27° NM, a která je ověřována Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.
 
Z hlediska obsahu zbytkového neprokvašeného cukru se řadí k vínům sladkým s obsahem vyšším než 45 gramů na litr. Jsou výrazně aromatická, množství alkoholu bývá nižší, okolo 8 – 9 %. K výrobě ledových vín se hodí odrůdy, které jsou odolné proti hnilobě nebo opadávání hroznů (Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský,  Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené).  Tato vína se zpravidla plní do lahví o objemu 0,2 litru a jsou poměrně drahá, cena se pohybuje okolo tisíce korun.

 

 

Slámová vína
Některé zdravé hrozny, zpravidla bílých odrůd, ale mohou se použít i modré odrůdy (slavné je víno Amarone z italské oblasti Valpollicella), nejsou zpracovány ihned po sklizni, ale ukládají se většinou do půdních prostor, kde se pokládají na slámu, bambusové rohože, rákos nebo se volně zavěšují do prostoru. K výrobě se používají pouze vyzrále hrozny s cukernatostí vyšší než 21 ° normalizovaného moštoměru (NM), sklizené na přelomu října a listopadu.
 
Během této doby pozvolna, s pomocí proudění vzduchu, vysychají a ztrátou velkého množství vody z bobulí dochází k zvýšení koncentrace cukrů. Výlisnost, podobně jako u ledových vín, bývá velmi malá, okolo 20 %, i zde se jedná o sladká a velmi vzácná vína, což se projeví v jejich vyšší ceně. Nejčastěji se používají odrůdy: Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Frankovka, Cabernet Sauvignon a Neuburské. Při volbě vhodné odrůdy jsou tato vína mimořádně vhodná k archivaci, kdy v archivu vydrží až několik desítek let.

 

 

Bariková vína
V posledních letech se jedná o módní záležitost. Principem výroby je uložení vína, zpravidla červeného, v dubových sudech o objemu 225 litrů. V těchto sudech leží víno několik měsíců a získává zde typické aroma. To ovlivňuje zejména vanilin, který se z dřeva chemickými reakcemi uvolňuje a dodává vínu nezaměnitelnou vanilkovou vůni a chuť. Sudy se vyrábějí z dubu bílého, letního nebo zimního (vinaři často používají označení dle místa původu – slavonský, francouzský, americký, apod.), zvolený druh má vliv na různé aroma výsledného produktu.
 
Důležitá je doba, po kterou je víno v sudu, nesmí být příliš krátká (pak by nedošlo k žádoucímu ovlivnění jeho aroma) ani příliš dlouhá (protože potom převládne aroma dřeva a zanikne aroma samotného vína). Životnost sudů je omezena dobou, po kterou mohou být použity, potom už předávají jen minimum aromatických látek a jsou vyřazeny z výroby. Používání barikových sudů je doménou vinařů z Francie, kteří přišli na to, že těžká červená vína skladováním v barikových sudech zjemňují svou chuť a zlepšují kvalitu. Je to dáno tím, že při chemických reakcích dochází k vyvazování nežádoucích taninů a tím zvýšení jemnosti výsledného produktu.

 

 

Víte, že…
…ledová a slámová vína se báječně snoubí se sušeným ovocem?




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama