Úvod > recepty > Jarní chutě…

Jarní chutě…

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: EL ASADOR, SXC
Jarní chutě…

Všimli jste si, jak se v posledních dnech všechno krásně zazelenalo? A i když to teď za oknem možná tak nevypadá, není pochyb o tom, že jaro je definitivně tady. Nevím, jak vás, ale mě osobně na jaře fascinuje jeho svěžest a čerstvost, a to nejenom v přírodě, ale také na talíři…
 
Sbohem těžké kabáty, hutné omáčky a knedlíky, napadá mě obvykle s prvním jarním sluníčkem. Vlastně není ani divu, tělo potřebuje po dlouhé zimě kompletně odlehčit a chuťové pohárky se doslova třesou na čerstvou a voňavou jarní zeleninu.
 
Alibisticky přiznávám, že jarní květáčky, kedlubničky, ředkvičky a spoustu dalších miluji i proto, že je není třeba složitě upravovat a zdlouhavě vařit, což v zimě beru jako kreativní terapii, jejíž výsledek se dá, kdyby nic jiného, alespoň zbaštit. Ostatně, u mladé zeleniny by to byla škoda, protože její chuť vynikne v úpravě nejlépe za syrova či krátkým varem.

 

 

Kam pro zeleninu
Mám ráda svého zelináře, svou bedýnku i trh. Důvod je prostý. Když si koupím mrkev, ředkvičku, kedlubnu, chci, aby chutnaly jako mrkev, ředkvička či kedlubna a nikoli, abych měla pocit, že jím cosi napuštěné trestí příslušné zeleniny. Z čeho je tedy patrné, kam chodím pro zeleninu já…

 

 

Co nesmí chybět v lednici i za oknem
Jaro je zelené. I proto se na mém okně každý rok v květináči zelená pažitka a petrželka. Ostatně, nikde není psáno, že vám na parapetu nemohou vydržet celý rok. Na jaře je to ale současně i první zásobárna vitamínu C a dalších minerálních látek a kromě sladkých pokrmů jimi můžete posypat prakticky všechno.   
 
V lednici pak mívám jarní cibulku, která má větší říz a porozumí si s méně výraznými pokrmy. V půlce dubna se do ní stěhuje i chřest. Ten se jen velmi zvolna vrací náš stůl, byť kdysi dávno býval v české kuchyni poměrně častým hostem. Je to trochu škoda, protože se dá upravovat na mnoho způsobů a rovněž obsahuje řadu vitamínů a minerálů.

 

 

Kousek masa
Na jaře bych zvolila jehněčí. Pokud jste ho ještě nikdy nezkusili, vybírejte takové, které pochází z českého chovu od tzv. masného plemene. Má jednu výhodu, není cítit typickou jehněčinou, kvůli níž spousta lidí na toto maso zanevřela. Vynikající chuťový zážitek vám ale připraví i plátek telecího, králičí nebo krůtí maso. Ten je ovšem třeba podpořit, a sice jednoduchou úpravou bez přemíry dalších ingrediencí, v nichž se vlastní chuť masa ztratí ani nevíte jak…

 

 

Sklenka vína…
…vhodně zvolená doprovodí chuť každého pokrmu. Jaru vládnou bílá vína, šumivky a později i růžová, která jsou vhodnou letní alternativou k těžkým červeným vínům. Byla řeč o chřestu, pokud zvolíte úpravu, v níž vynikne jeho typická chuť i vůně, vyberte k němu Veltlínské zelené. Chřest s výraznějším sýrem si bude rozumět se Sauvignony v pozdním sběru. Ty budou ladit i k jehněčímu masu, a tam, kde použijete při úpravě např. česnek, sáhněte po růžovém. Mimochodem, už dávno neplatí dogma, že k rybě bychom měli podávat zásadně lehká bílá vína. Proto vždy záleží na úpravě, čím výraznější chuť ryba má, tím výraznější by mělo být i víno. Obecně by jedno nemělo přehlušit druhé, ale naopak se chuťově doplňovat. 

 

 

A propó, ryby, ty bychom měli mít v jídelníčku po celý rok. Pokud jim nemůžete přijít na chuť, vyhněte se mraženým produktům a zkuste zapátrat na internetu, kde lze koupit ryby čerstvé. Rozdíl v chuti poznáte už s prvním soustem.   
 
 
U ryb ještě chvilku zůstaneme a ochutnáme lososa pečeného v soli, kterého připravil jihoamerický šéfkuchař Sergio Guerreros.
 
Losos pečený v soli
 
Suroviny:
Filet z čerstvého lososa, nebo celá ryba – losos, mořský vlk…
Hrubá sůl (na 200g ryby dáme 500g soli), rozmarýn
 
Postup:
Velkou porci hrubé soli lehce pokropíme vodou, na rybu položíme větvičku rozmarýnu a zasypeme hrubou solí, pořádně uplácáme, aby vznikla po pečení celistvá krusta. Troubu máme rozehřátou na 200 stupňů, pečeme cca 20-30 minut, tj. tak dlouho, až vznikne tvrdá krusta.
 
Po upečení rozlámeme krustu a sůl odstraníme, uvnitř nám zůstane krásně šťavnatá ryba, nádherně provoněná solí a rozmarýnem. Jako přílohu si můžeme uvařit malé brambůrky ve slupce.



reklama