Úvod > recepty > Když se řekne bruschetta…

Když se řekne bruschetta…

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Cerutti, Real Epicurean, SXC
Když se řekne bruschetta…

…řeč je o plátku opečeného chleba s ,,něčím nahoře“. Obyčejná topinka, namítnul by leckdo. Gurmáni ovšem vědí, že kouzlo tohoto italského předkrmu tkví v jeho jednoduchosti a kombinaci prvotřídních chutí…

 

 

Na skok do historie
Z dostupných pramenů vyplývá, že první bruschettu lidé ochutnali již přibližně v 15. století. Z regionů se nejčastěji uvádí Toskánsko, ale také Umbrie a Lazio.
Vlastně se dá říci, že vznikla tak trochu náhodou a vděčíme za ni výrobcům olivového oleje, kteří si nosili do mlýna chléb, jež opékali nad ohništěm.  Později někoho z nich napadlo s pomocí chleba otestovat chuť nového oleje. Další přidal česnek a první bruschetta byla na světě.

 

 

Tradice je tradice
Bruschetta se tradičně vyrábí z opečeného toskánského chleba, jehož bochníčky mají většinou oválný tvar. Jsou bílé, uvnitř doslova nadýchané s pěknou hnědou kůrčičkou. V chuti lehce připomínají mandle.
 
Chléb se krájí na tenké plátky. Ty by ovšem neměly být příliš tenké, aby jimi neprosákl olivový olej či obloha, která se nejčastěji skládá z česneku, bazalky a rajčat. Česnek se buď přidává nasekaný do směsi, nebo se vtírá do chleba. Rajčata se krájejí na kostičky, ale pozor, odstraňují se semínka a vodnatá dužnina.  

 

 

Dnes se bruschetta připravuje na tzv. brustolina grilu, což je, zjednodušeně řečeno, kovový plát s otvory a drátěnou podložkou, který se pokládá na zdroj ohně (např. gril apod.). Chléb se na něm opéká z obou stran na sucho.

 

 

Co není zakázáno…
…je povoleno… I proto dnes najdete po celém světě nespočet bruschettových verzí. A tak si můžete pochutnat na houbových, olivových, cibulových a mnoha dalších oblohách. Dokonce existují i recepty na dezertové bruschetty, které se zdobí ovocem a medem.

 

 

Jak na to
Klasickou bruschettu připravíte zcela jednoduše. Na sucho opečete tenké plátky chleba italského typu, potřete čerstvým česnekem a okořeníte červenou paprikou. Zakápnete olivovým olejem, osolíte a můžete podávat.
Anebo si můžete připravit Bruschette al pomodoro. Tato rajčatová verze totiž obecně patří k nejoblíbenějším.
 
Budete potřebovat:
1 bílý chléb italského typu
pevná masitá rajčata
česnek
olivový olej Extra Virginie
bazalka
 
Postup:
Omytá a osušená rajčata překrojíte na půl, lžičkou vyjmete semínka a šťávu, zbylé ,,masíčko“ nakrájíte na malé kousky a vložíte do mísy. Přidáte kvalitní olivový olej, podle chuti lístky bazalky, mořskou sůl a čerstvě nastrouhaný pepř. Zamícháte a necháte odležet. Na sucho opečete chléb nakrájený na tenké plátky. Z jedné strany potřete česnekem a lehce zastříknete olivovým olejem.  Vršek obložíte rajčatovou směsí a můžete podávat.
Mediteránská verze obsahuje kromě rajčat také černé olivy a sýr feta.

 

 

Pár tipů redakce:
1, Vždy vybírejte kvalitní suroviny. Nezapomeňte, že rajčata by měla chutnat jako rajčata, čínský česnek do italského pokrmu rozhodně nepatří a olivovým olejem ze supermarketu v akci si tak akorát zkazíte chuť.
2, Bruschettu můžete podávat nejenom jako předkrm, ale také jako lehkou večeři, svačinu, či pohoštění pro přátele. Rajčatům svědčí bílá vína, tuto kombinaci báječně doprovodí některý z moravských Sauvignonů.




reklama