Úvod > recepty > Svatá trojice gurmánů

Svatá trojice gurmánů

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Foodnet, Wikimedia, SXC
Svatá trojice gurmánů

Sýr je nejlepším pokrmem a víno nejlepším nápojem. S tímto výrokem Patience Gray, britské autorky cestopisů a publikací o venkovském životě, folkloru a vaření nelze než souhlasit. A gurmáni nepochybně dodají, že existuje jen málo kulinářských výtvorů, které předčí lahodný zralý sýr podávaný se sklenkou kvalitního vína…

 

 

Sýr, víno, to bychom měli. Něco nám ale do pověstné ,,Svaté trojice“ přece jenom chybí. Kdo hádá chléb, hádá správně. Je ovšem třeba dodat, že domácí, čerstvě upečený.
A proč ,,Svatá trojice“? Toto sousloví bývá připisováno francouzskému humanistovi Francoisi Rabelaisovi. Byl to římskokatolický mnich s velkou zálibou v jídle, k čemuž se dokonce v některých svých spisech přiznával. Nutno ale dodat, že i když nepochybně znal neodlučitelnost Svaté trojice, Otce Boha, Syna Ježíše Krista a Ducha svatého, u ,,Svaté trojice“ gurmánů si tím tak jistý nebyl a připouštěl, že některé sýry chutnají lépe s ovocem než s pečivem.

 

 

Jak vybrat vhodné pečivo
Je jasné, že aspekty chutí a vůní by se měly se svými spoluhráči doplňovat. Pak jde také o osobní postoj konzumenta, jeho oblíbenost či averzi k produktu. Každopádně, při výběru pečiva rozhodně nic nezkazíte, pokud se budete držet zcela jednoduché zásady: čím je sýr jemnější, tím by mělo být pečivo bělejší a méně slané. K výrazným plísňovým sýrům se naopak hodí pikantní pečivo, jež se často vyrábí ze zakysaného mléka a tudíž má i specifičtější chuť.

 

 

Čím si připít
Na rozdíl od pokrmů, které se skládají z více ingrediencí a k nimž vybrat správné víno vyžaduje již zkušenosti, u sýra, jako jedinečného produktu, je taková volba podstatně jednodušší. Obecně tedy platí: k jemným tučnějším sýrům se hodí jemné víno, naopak kyselejší sýr si rozumí se sladkým vínem s vyšším obsahem alkoholu. 
 
Ke slaným sýrům bychom naopak měli podávat víno sušší. A nezapomeňte, čím déle sýr zrál, tím více potlačí a ,,ochudí“ chuť vína, proto byste k takovým sýrům měli nabídnout i odpovídající vyzrálé víno s pevnou a bohatou strukturou chutí i vůní.
 
Nutno ale dodat, že víno není jediným nápojem, který si rozumí se sýry. Například v Normandii je zapíjejí místním pivem, cidrem (jablečné víno), ale také kávou, a sýry naložené do eau-de-vie zase ladí s dobrou pálenkou.
Ať už je to tak či onak, vždy platí, že poslední slovo by měla mít vaše chuť a požitek z dané kombinace.

 

 

Sýr, chuť plná zdraví
Sýr má vysokou výživovou hodnotu, a proto by se měl na našem jídelníčku stát pravidelným hostem. Sice obsahuje stejné živiny jako mléko, ale v mnohem vyšší koncentraci. Najdete v něm tuky, bílkoviny, minerální látky (vápník, fosfor), vitamíny (A, B). Sýry obsahují rovněž velké množství betakarotenu. Jediné, čeho se jim tedy nedostává, je vitamín C a vláknina.
 
Je libo taveňáček?
Mimochodem, věděli jste, že tavený sýr má s tím skutečným společného jen málo? Vzniká tak, že se jeden nebo více druhů sýra zahřívá a mísí, následně se do něj přidává smetana, tekuté nebo práškové mléko, máslo, kasein, kvasinky, koření a směs se za vysoké teploty pasterizuje. Chuť původních sýrů se samozřejmě během výroby mění.
Tavený sýr vznikl vlastně tak trochu náhodou. Mohou za to Švýcaři, kteří na začátku 20. stol. hledali způsob, jak zužitkovat nadprodukci sýra.
 
Umění vychutnávat
Sýr, víno a pečivo jsou ideální kombinací ke svačině, lehké večeři a např. podávané na prkénku i jako pohoštění pro přátele. Zkuste je vychutnat v jejich přirozené podobě, tedy čerstvé, nijak neupravované. Možná budete překvapeni, nakolik se vám rozšíří chuťové obzory a třeba přijdete i na to, že nejjednodušší věci leckdy bývají geniální a tedy nejlepší. Ovšem i zde platí, jedině za předpokladu, že máte kvalitní produkty…
 
Kvalitní sýry najdou uplatnění i v teplé kuchyni. Ovšem nezapomeňte, že jejich úprava by neměla být nijak dlouhá, aby ve výsledku neovlivnila základní chuť produktu.
 
Na závěr proto nesmí chybět rychlý recept na sýrovo-hruškovou pochoutku, protože - jak prý také prohlásil již zmíněný Rabelais – nic se nevyrovná svazku pana Sýra a paní Hrušky.   
 
Budete potřebovat:
4 hrušky, přepůlené, neloupané, zbavené jádřince
olivový olej extra-virgine
8 snítek čerstvého tymiánu
sůl a čerstvě nastrouhaný černý pepř
¼ šálku rozdrobeného kvalitního sýra s modrou plísní
¼ šálků vlašských ořechů

 

 

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Hrušky vyložte na plech, který jste opatřili pečícím papírem, řeznou plochou nahoru. Ovoce lehce zastříkněte olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem. Posypte lístky tymiánu, vložte do trouby a nechte cca 20 min. zapékat. Po té vyndejte z trouby a lžičkou modrého sýra vyplňte středy hrušek a dejte znovu zapéct na cca 10 min, tj. do doby než hrušky zcela změknou a sýr ,,povolí“. Mezitím si na pánvi na sucho orestujte na drobno nakrájené ořechy, dokud nezezlátnou. Jakmile jsou hrušky hotové, posypte je ořechy a můžete podávat.
 
Tip redakce: ideální volbou bude bílé víno, např. výběr z hroznů.



reklama