Úvod > recepty > Ochutnejte Jižní Tyrolsko

Ochutnejte Jižní Tyrolsko

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: EOS
Ochutnejte Jižní Tyrolsko

Máte rádi vysokohorská panoramata, středomořské klima a láká vás ochutnat báječné dobroty z michelinských restaurací či jen tak v trávě posvačit na prkénku voňavý speck, šťavnatá jablka a to vše zapít vynikajícím vínem? Pak vyrazte do Jižního Tyrolska, kde se vám všeho výše jmenovaného dostane naráz a do sytosti…

 

 

Nejsou to pouze nádherné výhledy na Dolomity, husté lesy, úrodná alpská údolí s vinicemi či jabloňovými sady a mnoha selskými staveními, ale také místo, kde se střetává řada kultur. Zde na jižní straně Alp se mísí německá, italská a ladinská tradice, což vytváří zajímavý obraz tohoto regionu. Pomiňme tentokrát jeho bouřlivou historii a zastavme se u výjimečné regionální kuchyně, která proslula především podomácku vyráběným špekem a jedinečnými druhy vín. 

 

 

Výjimečná trojka
Jihotyrolský region chrání před chladnými severními větry oblast Alp, z jihu pak počasí ovlivňuje středomořské klima. Tato kombinace propůjčuje tamním klíčovým produktům - jihotyrolským jablkům g.g.A., jihotyrolskému špeku g.g.A. a jihotyrolským vínům DOC spolu s tradičními a ekologickými pěstitelskými metodami a důrazem na kvalitu a kontrolu - výjimečné postavení.
 
Díky tomu se speck, víno i jablíčka chlubí evropskou pečetí kvality: g.g.A. (znamená „chráněná zemědělská kvalita“) a DOC („chráněné označení původu“), jež zaručuje, že při jejich pěstování a výrobě se postupuje podle již zmíněných tradičních metod a přísných pravidel.

 

 

Elegantní vína s ovocným nádechem
Není pochyb, že v jihotyrolských vínech se snoubí jižanský šarm se severní finesou, což je samozřejmě dáno polohou celého regionu. Vzhledem k velkému spektru druhů půd a mikroklimatu tamní vinaři produkují vína, která jsou ve své rozmanitosti jedinečná.
 
Ostatně, s vinařskou historií čítající 3 000 let je Jižní Tyrolsko nejstarším vinařským regionem v německy mluvících zemích. Plnit víno do dřevěných sudů se tu učili už Římané. Později pak vinařství provozovaly a zintenzivňovaly zejména kláštery a biskupství z Bavorska a Švábska.
 
Vinařskou identitu určují zejména autochtonní odrůdy Vernatsch, Lagrein a Gewurtztraminer.

 

 

Vůně hor
Tradice a moderna, člověk a příroda, jedinečnost a rozmanitost. Tak jako v žádném jiném produktu tu v jihotyrolském specku splývají silné protiklady v jeden harmonický celek.
K vrcholu požitku vede dlouhá cesta. A začínáme u základní suroviny, tj. nejlepšího libového vepřového masa. V chladných místnostech se vepřové kýty okoření jemnou směsí koření, kterou si každý výrobce uchovává v tajnosti, lehce se vyudí dřevem chudým na pryskyřici při maximální teplotě 20 stupňů C a poté se v klidu a v čistém povětří horských údolí nechají nejméně 22 týdnů zrát.
 
Přesně, jak říká stará zásada sedláků – dobrý speck dělá málo soli, málo kouře a hodně vzduchu.

 

 

Šťavnatá delikátnost
Uprostřed Jižního Tyrolska se nachází ovocná zahrada Itálie. Podél řeky Etsch/Adige od obce Salurn/Salurno na jihu až po oblast Vinschgau/Val Venosta na západě a v údolí Eisacktal/Val Isarco v okolí Brixenu/Bressanone roste 40 milionů jabloní. Jihotyrolská jablka jsou křupavá a šťavnatá. Tři sta slunečných dnů v roce jim dává tu správnou sladkou chuť a nádhernou barvu, chladné noci se naopak postarají o svěží aroma.
 
V nadmořské výšce od 200 – 1000 m se zde pěstuje 16 jablečných odrůd. Místní podnebí je na jednu stranu pro sedláky požehnáním, ale umí jim připravit i perné chvilky. Takže například, pokud hrozí na jaře prudké ochlazení (nám dobře známí ledoví muži), sadaři květy jabloní na noc pro jistotu uměle zmrazují a ty pak na slunci dalšího dne roztávají. Přibližně polovina jablečné sklizně se vyváží. Ostatně, s touto aktivitou začalo Jižní Tyrolsko již v 16. století: poslové tenkrát vozili alpsko- středomořská jablka na rakouský a ruský dvůr.

 

 

Ať vám v Horní Adiži neboli Jižním Tyrolsku chutná!
 
A jako tradičně na závěr nesmí chybět recept:
 
Rizoto s bílým vínem, jihotyrolským špekem, jablkem a mladým pórkem
 
Budete potřebovat:
160 g rýže na rizoto (Carnaroli, Vialone Nano)
60 g  cibule nebo šalotky
20 ml olivového oleje
½  l jablečné šťávy
½ l bílého vína (Weissburgunder neboli Rulandské bílé), zredukováno na 50 ml
1 tyrolské jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
80 g jihotyrolského špeku, nakrájeného na kostičky a opečeného
100 g mladého pórku
80 g másla
40 g nastrouhaného zralého horského sýra
sůl, pepř dle chuti
 
Postup:
Cibuli nebo šalotku nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji.
Přidejte rýži na rizoto a spolu s cibulkou ještě krátce poduste. Zalijte zredukovaným bílým vínem, postupně dolévejte jablečnou šťávu a zeleninový nebo hovězí vývar, pomalu vařte. Po cca 17 min. by měla být rýže uvařená na skus. Přidejte kostičky špeku a jablek, pórek, nastrouhaný horský sýr a máslo, krátce promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a můžete servírovat.
 
Tip: Jelikož obecně platí, jaké víno přidáváme do pokrmu při vaření, takové bychom měli podávat k jídlu, připijte si báječným, dobře vychlazeným jihotyrolským bílým vínem Weissburgunder.    




reklama