Úvod > recepty > Ryze česká dobrota

Ryze česká dobrota

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto archiv autorky
Ryze česká dobrota

Šunkové, salámové, sýrové, kombinované, vajíčkové, zeleninové, s humrem... prostě obložené chlebíčky. Jistě byste jich vymysleli bezpočet. Máte je rádi? A znáte vůbec někoho, kdo by je rád neměl? My asi ne. A jelikož jsou tyhle drobné kulinářské zázraky jen a pouze českou doménou, rozhodli jsme se vám zpříjemnit léto malou exkurzí.

 

 

Jestli jste to nevěděli, obložený chlebíček totiž uvedl v život (ve víceméně dnešní podobě) právě český gastronom. Na počátku 20. století tak učinil pražský lahůdkář Jan Paukert na popud rodinného přítele. Malíř Jan rytíř Skramlík si stěžoval, že mu velikostí nevyhovují malé jednohubky v té době tradičně podávané jako pochutina.
 
Lahůdkář se tedy zamyslel a zkombinoval klasický obložený chléb s jednohubkou a vyšel mu obložený chlebíček prakticky tak, jak ho známe dnes. Jeho přítel byl velmi spokojen, stejně jako zákazníci lahůdkářství. Říká se, že původní chlebíček byl o trochu menší, asi jen tak na dvě až tři kousnutí. Sice se během let velikost změnila, ale podstata zůstává stejná.

 

 

Obložený chlebíček je řazen mezi takzvané „jídlo do ruky“, čili „finger food“. A svou oblibu si získal také mezi návštěvníky naší země, někteří se kvůli němu dokonce vracejí. Přátelé z Německa říkají, že si zkoušeli chlebíčky udělat doma, ale není to ono... Ty české jsou prostě nejlepší.
 
Samozřejmě netvrdíme, že chlebíček je nejvhodnější jídlo na všechny typy oslav, ale uznejte, dovedli byste si bez nich představit třeba různé pracovní večírky, oslavy narozenin, anebo rodinné sešlosti?

 

 

Chlebíček je prostě lahůdkařský fenomén. Od doby svého vzniku se vlastně moc nezměnil a přesto... Pro tuto malou dobrotu už nemusíte vážit dlouho cestu do obchodu, můžete si je udělat jednoduše doma. Pokud máte jen trochu tvořivosti, můžete si je obložit, čímkoliv chcete. Uděláte-li si ale některý z těch tradičních, šunkový na bramborovém salátu nebo se plácnete přes kapsu a dopřejete si pravého humra, jistě na vás dýchne kouzlo starých časů...

 

 

Jelikož je léto, nehodí se nabízet vám chlebíčky s majonézou nebo nějaké těžké s vajíčkem. Ale máte-li chuť na takovou letní verzi této české pochoutky, můžete s námi začít tvořit...

 

 

CHLEBÍČKY ZAHRADNÍ
 
Budete potřebovat:
veka
pomazánkové (nebo klasické) máslo
nějaký hlávkový salát
ředkvičky
rajčata
okurka
jarní cibulka
sýr
 
Hlávkovým salátem myslíme prostě zelený salát. Když zajdete do jakéhokoliv většího obchodu, najdete jich tam jistě hned několik druhů.
Tip: Chcete-li dělat z ředkviček růžičky, nakrájejte si je do tvaru a pak ponořte do studené vody. Ve vodě se hezky roztáhnou a udělají kýženou růžičku.
 
Veku nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Budete-li veku krájet našikmo, budete mít chlebíčky větší.
Plátky namažte pomazánkovým (máte-li ho raději, tak klasickým) máslem. Na namazané plátky naklaďte salát. Na něj už volně, a podle svého vkusu, pokládejte kousky zeleniny, sýra a ředkvičkové růžičky. Máte-li chuť, můžete si vytvořit lodičky nebo třeba veselé obličeje.
Zábavné chlebíčky jistě zachutnají návštěvě i vašim dětem...
 
Krásné, chlebíčkové, léto!



reklama