Úvod > recepty > Voňavá kuchyně

Voňavá kuchyně

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autora, SXC
Voňavá kuchyně

V našem putování za gurmánskými zajímavostmi jsme tentokrát zamířili do světa bylinek, které jsou neodmyslitelnou součástí snad každé kuchyně již tisíce let. Není také divu. I ze zdánlivě jednoduchého jídla vykouzlí doslova manu nebeskou a dopustit na ně nedají ani světoví šéfkuchaři…  
 
Vařit můžete jak z čerstvých, tak ze sušených bylinek. V obchodech dnes seženete všechny možné bylinkové druhy, ale každý profesionál vám potvrdí, že není nic lepšího, než si utrhnout čerstvou bylinku z vlastní zahrady, květináče či truhlíku… Tím, že se většina z nich spokojí s minimálním prostorem, můžete je také pěstovat i na parapetu za oknem nebo na balkoně a mít je tak vždy při ruce.

 

 

Co rádi jíte…
…podle toho volte složení své bylinkové zahrádky. Jiné bylinky budete potřebovat do středomořské kuchyně, jiné do asijské a další třeba do české. Ať tak či onak, v květináči by vám neměly chybět: petržel kadeřavá, pažitka, cibule zimní, medvědí česnek, majoránka zahradní, saturejka, tymián obecný, bazalka, dobromysl (oregáno), estragon, šalvěj, rozmarýn, máta, kopr, yzop lékařský…

 

 

Jak na to
Byliny můžete pěstovat v jakékoliv nádobě. Nejenom praktickým, ale i zajímavým designovým doplňkem budou staré vyřazené hrnce, keramické mísy, kafáčky po babičce apod. Co se týká velikosti, ta se bude odvíjet od typu bylinky, kterou se rozhodnete v ní pěstovat. Nezapomeňte, že kvalita a zejména aroma byliny jsou závislé na zajištění regulace vlhkosti v nádobě.
 
Konkrétní rady a inspiraci k tomu, jak správně pěstovat bylinky v truhlíku, najdete zde.
 
Některé byliny se pro svůj vzhled mohou stát i hezkou bytovou dekorací jako například rozmarýn...

 

 

Bylinková hitparáda
Je čas se pustit do vaření. A protože je stále ještě léto, povzbudíme chutě Středomoří a připravíme oreganové máslo, které je vhodné např. k ochucení grilované zeleniny či populární bruschetty.
 
Budete potřebovat:
1 malou lžičku olivového oleje
100 g másla
3 lžíce najemno nasekaného oregana (dobromysli)
1 stroužek česneku
mořskou sůl
čerstvě drcený pepř
 
Postup:

Do kastrolku dejte olej, dvě lžíce másla, zahřejte při střední teplotě. Přidejte oregano, česnek a restujte 2 minuty. Po té je vyndejte a odložte na talíř s papírem. Zbytek másla rozmíchejte s osušeným oreganem a česnekem v kuchyňském robotu nebo s pomocí vidličky. Lehce ochuťte solí a pepřem. Směs přendejte do malé nádobky a uchovávejte v lednici.

 

 

Grilování bez ochucených olejů není, obzvlášť v létě, žádné správné grilování. Zkuste si připravit rozmarýnový olej, s nímž odhalíte nový rozměr středomořských chutí. Bude se vám hodit na grilované kuře nebo ryby.
 
Budete potřebovat:
2 neoloupané stroužky česneku
6 větviček rozmarýnu s listy
250 ml panenského olivového oleje
3malé snítky rozmarýnu na ozdobu
 
Postup:
V malém kastrolku restujte 3 minuty česnek. Poté ho vyndejte a opláchněte studenou vodou. Nechte ho okapat a pak osušte a oloupejte. Česnek a listy rozmarýnu rozdrťte plochou stranou velkého kuchyňského nože. Směs vložte do malé těžké pánve a zalijte olejem. Při nízké teplotě přiveďte k varu, míchejte, aby se z česneku a byliny uvolnilo aroma. Vařte 2 až 3 minuty. Odstavte z plotny a nechte za občasného míchání vychladnout. Mezitím 2 minuty vařte 3 rozmarýnové snítky. Opláchněte je studenou vodou, nechte okapat a pak je osušte. Snítky rozmarýnu na ozdobu vložte do sterilizované láhve. Trychtýř vyložte navlhčeným čistým plátýnkem do hrdla láhve a dovnitř pomalu vlijte olej. Láhev pevně uzavřete a uložte na chladné místo. Spotřebujte do 6 týdnů.

 

 

Z bylinek se dají vytvořit jedinečné potírací směsi, které základní chuť masa dotáhnou až na samotný vrchol gastronomické dokonalosti korunované jedinečnou aromatickou příchutí. Za měsíc bude podzim, proto přijde vhod směs, která se hodí k divočině, ale také např. k vepřovému.
 
Budete potřebovat:
1 lžíci drcené sušené šalvěje
1 lžíci bobulek jalovce
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
1 lžičku soli
1 stroužek česneku
1 lžičku najemno nastrouhané pomerančové kůry
1 lžičku nahrubo drceného černého pepře
150 g sýra mascarpone
 
Postup:
Všechny přísady smíchejte v hrnku. Směs rovnoměrně rozetřete po celém povrchu masa a lehce ji uhlaďte. Při pečení maso občas pokapejte panenským olejem nebo kousky másla a na konci na ně rozložte několik bobkových listů.
 
Z bylinek se toho dá samozřejmě připravovat mnohem více. Fantazii se meze nekladou, takže je můžete použít např. při výrobě domácích limonád, horkých nápojů, přidávat je do sladkých dezertů, apod.
 
Další rady, nápady a návody najdete např. v publikaci Bylinky v kuchyni, kterou vydalo nakl. Slovart.




reklama