Úvod > recepty > Za tajemstvím burčáku

Za tajemstvím burčáku

Rubrika: Náš tip    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: SXC, vinoteka-u-krtka.cz, projektysipvz.gytool.cz
Za tajemstvím burčáku

Léto nás lehkými krůčky opouští, ale není čas na smutnění. Nadchází doba, kdy sklízíme plody své práce a vyrábíme z nich zásoby na zimní čas. Na vinicích dozrávají hrozny a podle všech předpokladů bude letošní úroda více než štědrá. Předzvěstí zpracování vína je slaďoučký burčák, v jehož duchu se společně s vinobraním ponese celý měsíc září. Jak vzniká a kam se za ním vypravit?
 
Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukrů a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu a je první odměnou vinaře za celoroční práci na vinici. Při samotném procesu kvašení dochází k rozkladu cukru na alkohol. Jakmile dosáhne koncentrace alkoholu v moštu 4 – 5 % obj., nastává dlouhou očekávaná fáze bouřlivého kvašení. Kvasinky se rychle množí, a jakmile je prokvašena zhruba polovina cukru, při množství cca 6 % obj. alkoholu, tak právě v tuto chvíli je burčák nejlahodnější. Není ani příliš sladký, pracuje, což poznáme podle pěny a bublinek ve sklenici – dochází k uvolňování oxidu uhličitého - a často je i teplý – při kvašení dochází k uvolňování velkého množství tepla. Obsah alkoholu by měl být minimálně 1 % obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového obsahu alkoholu (cca 7 %). V podstatě tato definice znamená, že burčákem je kvasící hroznový mošt, který obsahuje alespoň 40 % nezkvašených cukrů.

 

 

Bílý nebo červený?
Burčák se tradičně vyrábí z bílých hroznů, na trhu se ale objevuje i burčák z modrých hroznů. Kvalitní bílý burčák má světle žlutou barvu a je zkalen kvasným kalem, neobsahuje mechanické nečistoty a velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Červený burčák má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, ale s mírným zákalem kvasinek.

 

 

Český fenomén
Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a prodávat se smí pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Oblíbenost burčáku je omezena kromě naší republiky na Slovensko, Rakousko a Německo. V jiných zemích není jeho konzumace příliš rozšířená.

 

 

Kudy proudí, tudy léčí….
Burčák je často vyhledáván lidmi se zažívacími potížemi. Obsahuje významné množství vitamínů, přírodní cukr, minerální látky, stopové prvky a kvasinky. Díky kvasinkám v něm objevíme bílkovinné látky, takže je i výživný. Nejvýznamnější je obsah vitamínů skupiny B – zejména thiaminu, který podporuje srdeční činnost. Burčák má příznivý vliv na léčbu nervových a kožních chorob. Kyselina pantothenová chrání tělo před onemocněním sliznice zažívacího ústrojí. Pozitivní je i jeho čistící účinek na trávicí trakt.

 

 

A kam se za ním vypravit?
Co třeba tradiční Trojské vinobraní v Botanické zahradě hl. města Prahy? O tomto víkendu 15. a 16. září na vás čeká lahodný burčák a vína ročníku 2011 z Vinice sv. Kláry. Od 11 do 19 hodin můžete pít, hodovat a tančit za doprovodu moravských cimbálovek. A přijede i Jožka Černý! Tak na zdraví a do dna!



Mohlo by se hodit


reklama