Úvod > recepty > Lov na houby...

Lov na houby...

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autorky, houbarime.cz
Lov na houby...

Kdybyste někde ve světě počátkem podzimu prohlásili, že vyrážíte na houby, budou si klepat na čelo. U nás z vás budou maximálně tahat rozumy, kam chodíte a která místečka jsou ta nejlepší... Sbírání hub nebo jejich hledání, to podle toho, jak úspěšní jste houbaři, je tak trochu naší specialitou. Navíc je umíme připravovat na nepřeberné množství způsobů. Dnes vás proto zveme do šustícího a voňavého lesa.

 

 

Houby jsou živé organismy, řazené mezi rostliny. Ale známé nám jsou spíš jako samostatná „říše“. Houbami se zabývá jedna celá věda, mykologie. Ve světě je známo kolem 1,5 mil. druhů hub, z toho kolem 10 000 druhů můžete potkat u nás.
 
Mnoho druhů hub umí člověk využít ve svůj prospěch, v potravinářství se používají třeba kvasinky nebo ušlechtilé sýrové plísně. Jiné houby se využívají například k očkování prken a jejich ochraně před cizopasníky a jinými, škodícími houbami.
 
My vás ale dnes nechceme poučovat. Pro všechny vášnivé i začínající houbaře jsou přece nejzajímavější jedlé druhy hub. A vyrazit si do lesa na procházku, a u toho nasbírat výbornou večeři, je přece báječný nápad na strávení jednoho příjemného odpoledne či dne...

 


Hřib Koloděj

 

Některé lesy jsou bohaté na hřibovité houby, jiné zase na druhy další. Jako správný houbař (a pokud nechcete urazit Houbyboha) máte jistě ona svá místa, kam musíte zajít pokaždé. Tak slušivý košíček, nožík do ruky a šup do hvozdů. Les se vám na podzim odmění barevným listím, šustivým a voňavým. Když půjdete brzy ráno, možná v mlází nebo někde v roklince zahlédnete i srnku či jinou pasoucí se vysokou. A nekoukejte jen, kde co lítá, pošlapali byste si ty krásné kloboučky a nožičky! Také nezapomeňte, že houby se při sběru neřežou, ale lehce rukou vytočí, tak zůstane v zemi podhoubí a za čas vás třeba bude na stejném místě čekat nové houbové překvapení…

 

 

Které houby sbírat a které ne, to vám jistě radit nemusíme. Jestliže nejste zkušení houbaři, pomohou vám desítky a desítky atlasů, jež jsou na trhu. A zkušení houbaři by si ani radit nedali... sami nejlépe vědí, co jejich jazýčkům a oku lahodí. Já osobně mohu prohlásit, že nejraději sbírám lišky. A pamatuji roky, kdy jsme nosili z lesa jen košíky těchto roztomilých roztřepených žluťásků.
 
Někteří lidé mají sběr hub určitě spojený s dětstvím, rodiči a krásných chvílemi. Právě tuto náladu bychom vám dnes chtěli připomenout a vyslat vás do lesů za sluncem, teplým mechem a klidem. Jen si vzpomeňte, jak bylo kouzelné, když jste v poodhrnutém listí nebo jehličí objevili vykukující hlavičku klouzka, hříbku nebo křemenáče...

 


Křemenáč březový

 

Ať přijdete z lesa domů prohřátí a proslunění nebo prokřehlí, s červeným nosem, vždycky budete mít úsměv na tváři. A jestliže jste uspěli a nějaké houby vám do košíku naskákaly, můžete si jako vzpomínku na krásně strávený čas uvařit něco dobrého. Houbových receptů je nepočítaně, my vám dnes však předkládáme jeden trochu neobvyklý (jak aspoň doufáme). Dejte si s námi palačinky s houbami…

 

 

Palačinky s houbami
potřebujete:
houby
máslo
mléko
polohrubá mouka
vejce (1 do palačinek + 4-6 na polití před pečením, dle velikosti pekáče)
sůl
kmín
olej
strouhanka
 
Postup:
V míse smícháte mléko, celé vejce a špetku soli. Postupně přidáváte mouku, až vymícháte tekuté, ale husté těsto na palačinky. Na pánvi si rozehřejete olej a obvyklým způsobem smažíte palačinky. Usmažte je trochu silnější, budou se vám pak lépe balit s houbami. Palačinek si připravte tolik, abyste jimi, po srolování, naplnili předem vybraný pekáč.
Pekáč si vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Mezitím, co palačinky stydnou, si na másle, soli a kmínu poduste na kousky nakrájené houby doměkka. Jestliže se vám bude zdát, že je směs moc hutná, můžete ji podlít vodou. V opačném případě můžete houby trochu zahustit moukou. Ale ne moc, neděláte přece houbovou omáčku! Hotové houby necháte zchladnout.
Vychladlou směs namažete na studené palačinky, srolujete a naskládáte do pekáče. Na závěr přelijete celý výtvor rozšlehanými vajíčky a pečete na cca 150 °C do růžova.
 
Krásné podzimní toulání lesem a dobrou chuť!



reklama