Úvod > recepty > Příručka správného milovníka vín

Příručka správného milovníka vín

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Euromedia, SXC
Příručka správného milovníka vín

Na rozdíl od první sněhové nadílky, s níž si letošní sv. Martin poněkud pospíšil a mnohým z nás přidělal pořádné vrásky na čele, na jeho zítřejší svátek se nepochybně všichni těšíme. Tedy obzvlášť milovníci vín. Pokud je ale pro vás víno zatím velkou, byť lákavou neznámou, nenechte si svatomartinské otvírání mladých ročníků letos uniknout. A abyste při něm věděli co a jak, přinášíme vám pár tipů na to, jak se během takové vinné degustace ,,neztratit“…
 
Ať už se ocitnete na jakékoli ochutnávce vín, a je celkem jedno, zda bude svatomartinská, či například zaměřená na konkrétní odrůdy, oblast a podobně, obecný základ je vždy stejný.

 

 

Podívat se, přičichnout, zakroužit…
Je to tak trochu jako na povel. Sommelier, člověk, který většinou vede degustaci, udává pokyny, kterými vás seznamuje s vybraným vínem. Nejdříve si tedy víno prohlédnete, po té k němu přičichnete, zakroužíte sklenkou, znovu přičichnete, upijete a vychutnáváte. Zdá se to snadné, ale během jednotlivých kroků je třeba sledovat určité vlastnosti vína:
 
- co byste měli vidět ve sklence
Vizuálně posuzujte víno proti bílému pozadí, které nezkresluje jeho barvu (ubrus, prostírání, jídelní lístek…). Nejdříve se zaměřte na čirost. Bílá vína by měla být průzračná a červená lehce průsvitná. Poté posuďte barvu, jež by měla odpovídat odrůdě a stáří vína. Mladá červená vína charakterizují živé barvy v odstínech červené či nachové. Jak víno stárne, barva se mění od červené přes cihlovou až k hnědavé. Bílá vína začínají někde mezi čirou a slámově žlutou barvou, jež stářím přechází ve zlatavé odstíny.

 

 

- kroužení sklenkou
Než zakroužíte sklenkou, k vínu přičichněte a snažte se uvědomit si vůně, které cítíte. Poté uchopte sklenici palcem, ukazováčkem a prostředníčkem za stopku těsně nad podstavou. Pro začátečníky je lepší ji po té postavit na stůl a rychle s ní dvakrát až třikrát zakroužit, zkušení to zvládnou ve vzduchu. Po té si ke sklenici přičichněte. Cítíte něco jiného než před zatočením? To je dáno tím, že se při rychlém pohybu uvolnily i ty složky vína, které dosud ,,stály“ v pozadí. 
 
- upití a vychutnávání
Mimochodem, víte, proč znalci srkají? Je to pro ně jakási pomůcka. Když se totiž snažíte víno v ústech provzdušnit vtahováním vzduchu, uvolní se z něj aromatické složky. Ty jsou posléze transportovány do centra čichu. Díky tomu je snadněji ucítíte a lépe budete vnímat i chuť degustovaného vína. 

 

 

Jak rozpoznat vůně a chutě ve víně
Co ve víně budete vnímat vždy, jsou ovocné složky. Červené víno se projevuje buď červeným ovocem (jahody, maliny, červený rybíz) nebo černým ovocem (švestky, ostružiny, tmavé třešně). U bílých vín se rozhodujete, zda v nich cítíte tropické ovoce (mučenka, ananas), citrusy (citrony, grepy) nebo klasické ovoce jako hrušky, jablka… Kromě toho ale rozpoznáte ve víně ještě další složky, jako např. koření, bylinky, minerály, zkrátka vše, co vás napadne. Pokud vám to ale pro začátek moc nepůjde, netrapte se tím.

 

 

Pojmenovat vůně i chutě vyžaduje cvik a vlastně i trochu teoretických znalostí, v nichž vám může napomoci publikace Co by měl vědět správný milovník vín, autora Wese Marshalla, kterou vydala Euromedia Group k. s., Ikar. Najdete v ní vše o víně a pro každého. Znalec vín vás prostřednictvím 334 rad, tipů a triků provede úskalími vína a odhalí cesty, jimiž se při pátrání po tajemstvích tohoto lahodného moku můžete vydat i vy. Text doplňují tabulky, schémata a mapky. 
Kniha je napsaná velmi jednoduchým způsobem a je tak srozumitelná i pro ty, kteří jsou vínem tzv. nepolíbení a rádi by to změnili. Autor se ve svých postřezích nevyhýbá ani zdánlivě trapným situacím, do nichž se můžete ve spojení s vínem dostat, a komentuje je způsobem, z něhož je jasné, že víno je pro něj společníkem a nikoli ikonizovaným tématem, jak tomu leckdy bývá. A tak byste na ně měli pohlížet i vy…

 

 

Více najdete na:  http://www.bux.cz/knihy/90817-co-by-mel-vedet-spravny-milovnik-vin.html    



reklama