Úvod > recepty > Lahodné mořské potvory zn. rychle

Lahodné mořské potvory zn. rychle

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: depositphotos.com
Lahodné mořské potvory zn. rychle

Mořské ryby a mořské plody jsou skvělé potraviny, ze kterých můžete uvařit famózní pokrmy. Jejich konzumace se doporučuje kardiakům, lidem s problémy s cholesterolem, těhotným a během diet. Mimo řadu prospěšných látek totiž obsahují i nenasycené mastné kyseliny Omega 3, které pozitivně ovlivňují činnost cév, mozku, a pomáhají rozpouštět cholesterol v krvi. Mnoho lidí má z přípravy mořských živočichů obavy. Není proč. Vaření mořských potvor může být velmi jednoduché.
 
Dobře vybírejte
Nikdy si nekupujte čerstvou rybu, která není vykuchaná. Pokud ji ovšem před vámi nezabijí. Vnitřnosti se v rybě kazí, zapáchají a kazí tak chuť masa. Čerstvou a zdravou rybu i chobotnici poznáte podle jejích očí. Musí být jasné, ne zakalené. Mořské plody seženete nejlevněji v Makru. Dobrou rybu je jinak vhodné kupovat ve specializovaných prodejnách.
 
Nevýhodou mražených ryb je, že jsou často napuštěné vodou, za kterou pak platíte. Ryba z mrazáku navíc samozřejmě není tak chutná, jako ta čerstvá.
 
Recepty
Podle těchto receptů si uvaříte takové jídlo, za které byste v drahých restauracích nechali pár set. Základem pro přípravu sea food je sůl, pepř, česnek, petrželka a olivový olej (příp. bílé víno a chilli). Recepty jsou psané pro dvě osoby. Jejich příprava je velmi rychlá a použitým nádobím ani nezaplníte myčku.
 
Krevety s citronovým bramborem
Potřebujete: 14 tmavých (nespařených) a neloupaných tygřích krevet, 1-2 stroužky česneku, 2 pol. lžíce nasekané petrželky, 1 dcl bílého vína, oliv. olej, sůl, pepř, 300g brambor, 1 ks citronu a hrst rukoly.
 
Příprava tohoto jídla je velmi rychlá. Během toho, co budete vařit brambory, si připravíte krevety. Ty oloupejte, ale hlavu a ocas krevetě nechte. Jsou potřeba pro chuť omáčky. Před opékáním krevetám vidličkou hlavy propíchněte.
 
Když máte uvařené brambory, rozpalte na pánvi cca 0,5 cl olivového oleje.  Na pánev položte všechny krevety a přibližně 30 sekund pečte, pak je otočte. Přidejte oloupaný měsíček citronu a na drobno nakrájený česnek. Až se trochu orestuje, zalijte krevety 0,2 dcl vína a hned přiklopte. Rychlost je opravdu důležitá. Čím déle se budou krevety opékat, tím více šťávy ztratí. Z měkkých krevet se snadno mohou stát pěkné sušinky.
 
Po minutě prudkého restování přidejte petrželku, trochu vína a oleje. Krevety otočte, přiklopte a snižte teplotu. Dávejte pozor, ať se vám nepřipálí a nevyvaří omáčka.
Do brambor přidejte olivový olej a zlehka vymáčkněte půlku citronu. Podle chuti přisypte sůl a pepř. Nakonec je promíchejte s rukolou.

 

 

Zaděnky (Vongule) se špagetami
Potřebujete: zaděnky (cca 20), 1-2 stroužky česneku, 2 pol. lžíce nasekané petrželky, 1 dcl bílého vína, oliv. olej, sůl, pepř.
 
Tento recept je ještě rychlejší než předešlý. Dejte si vařit osolené těstoviny. Aby byly „al dente“, stačí vařit cca 5-7 minut. Rozpalte si pánev s olivovým olejem. Pokud opékáte v hrnci, dejte pozor, ať jej nepřepálíte. Olej by vám mohl vzplanout a vy byste pak potřebovali hodně výkonnou digestoř.
 
Na pánev dejte osmahnout nadrobno nakrájený česnek. Krátce nato přihoďte vongule (ty si předem opláchněte ve vodě), osolte, opepřete, zalijte vínem, přiklopte a nechte minutu pracovat. Během toho zaděnky občas, s přidržením pokličky, v pánvi prohoďte. Nakonec přidejte petrželku, příp. chilli.
 
Hotové mušle smíchejte se scezenými těstovinami a kapkou olivového oleje. K tomuto jídlu se skvěle k dochucení hodí sůl Maldon. Podle odborníků jedna z nejlepších solí s nezaměnitelnou chutí. Jídlu dodá šmak.
Pokud se při vaření zaděnka neotevře sama, tak ji neotvírejte. Je zkažená. Pokud jste zvědaví, otevřete ji mimo svůj talíř a nejlépe po jídle. Vnitřek zkažené vongule není na pohled nic pěkného.
 
Rady a doporučení
K přípravě jídel vždy používejte kvalitní víno i olivový olej. Jsou součástí chuti celého pokrmu. Z nedobrých přísad se dobré jídlo neuvaří.
 
Na stejném základu přípravy krevet a zaděnek můžete připravit i třeba slávky nebo kalamáry. Omáčku ke slávkám nakonec zalijte smetanou. Vznikne vám tak neuvěřitelně dobrota. Ke kalamárám můžete pro obměnu přidat krájená rajčata z konzervy. Dobrou chuť!



reklama