Úvod > recepty > Svatomartinská husa na červeném víně

Svatomartinská husa na červeném víně

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto a zdroj: svatomartinskevino.cz
Svatomartinská husa na červeném víně

Rok utekl jako voda a i když Martin ani letos na bílém koni nepřijede, nic nám nebrání pochutnat si na jednom z oblíbených receptů, tentokrát dle šéfkuchaře restaurace U Johana ve Zlíně.
 
Budeme potřebovat

1 husa 4–5 kg
mrkev
celer
červená řepa
cibule
tymián (čerstvý)
bobkový list (čerstvý)
červené víno
sůl
máslo
 
Očistěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky a dáme do vysokého pekáče, přidáme čerstvé bylinky a červené víno. Husu očistíme a svážeme, aby držela pěkný tvar, osolíme a vložíme do pekáče prsama dolů. Husu pečeme pod pokličkou na 140 °C asi 3 hod. V polovině pečení husu otočíme a stále přeléváme výpekem, dokud není husa krásně měkoučká a kůrčička dostane pěknou zlatavou barvu. Poté odklopíme a dopečeme do křupava při 170 °C.
 
Hotovou husu přendáme na druhý pekáč a výpek propasírujeme přes cedník a zredukujeme na závěr zahustíme kostičkou másla. Připravenou omáčkou přeléváme jednotlivé porce. Vhodnou přílohou je cibulové zelí nebo žemlový knedlík. Podáváme na stůl.
 
Doporučení k vínu

K jídlu podáváme Svatomartinské víno, odrůda Svatovavřinecké.
 
Svatomartinská husa pečená na červeném víně a zelenině podle našeho receptu pohodlně vystačí pro 3 až 5 stolujících osob.

Svatomartinská husa



reklama