Úvod > recepty > Za tajemstvím cejlonských čajů Basilur s Romanem Vaňkem

Za tajemstvím cejlonských čajů Basilur s Romanem Vaňkem

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Foto: Čaje Mix-Tee
Za tajemstvím cejlonských čajů Basilur s Romanem Vaňkem

Roman Vaněk, hvězdný autor pořadu Pekla na talíři či zakladatel Pražského kulinářského institutu, se zajel podívat na zoubek výrobě čajů Basilur – a to přímo ke zdroji na cejlonské plantáže.

 

 

 

Vyzkoušel si, jaké to je naplnit denní normu osmnáct kilogramů nasbíraného čaje a navštívil i továrnu na zpracování čaje Basilur. Závěr? Skvělá kvalita, výtečná chuť a my Češi máme kliku, že se právě čaje Basilur staly vlajkovou lodí naší firmy. Celé video najdete na Streamu.
 
Ve videu se dozvíte, že je to právě 150 let, co na Srí Lance vysadil Angličan James Taylor první čajové keře poté, co kávovníkové plantáže zničila rez kávová. Dnes patří Srí Lanka mezi 4 největší výrobce čajů na světě. A současně mezi ty nejkvalitnější, protože se zde potkala ideální kombinace faktorů, které kvalitu čaje určují.

 

 

 

Tyto faktory jsou: 
 
Místo
 
Kvalitu čaje ovlivňuje jak nadmořská výška, tak i klima, ve kterém se čaj pěstuje. Srí Lanka se svými pravidelnými dešti, kopcovitým terénem a poměrně vysokým rozdílem mezi denními a nočními teplotami dávají čajům, především z horských oblastí, unikátní chuťové vlastnosti. Je to trochu jak s vínem, které také chutná podle konkrétní oblasti.

 

 

 

Specifický způsob sběru 
 
Na Srí Lance probíhá sběr čajových lístků výhradně ručně a tím dochází k pečlivějšímu výběru zdravých lístků a odstranění úlomků větviček než při sběru strojovém. Při sběru čajů Basilur se dodržuje tzv. zlaté pravidlo sběru, při kterém se sbírá pouze pupen a vrchní dva lístky. Proč? Protože právě pupen a tyto dva lístky obsahují nejvíce aromatických a barvících látek, které jsou bohaté na antioxidanty a minerály. 

 

 

 

Rychlost a kvalita zpracování
 
Na Srí Lance se veškerý čaj balí v místě svého původu. Téměř v každém čajovém údolí se nachází čajová fabrika na zpracování čaje. Čaj tedy neputuje stovky kilometrů na zpracování jako v jiných zemích, ale maximálně pár kilometrů. V těchto, většinou malých a rodinných fabričkách, dochází ke zpracování čaje a jeho následnému balení do neprodyšných obalů. 

 

 

Tyto neprodyšné obaly chrání čaj před okolními vlivy – jen díky tomu zůstane čaj čerstvý a plný zdraví prospěšných látek (antioxidanty, minerály, vitamíny), které lidský organismus tolik v dnešní uspěchané a hektické době potřebuje. Celý proces zpracování čaje trvá u takto kvalitního čaje maximálně 24 hodin. Zde platí velice jednoduché pravidlo – čím rychleji, tím lépe. 
 
A co dál se dozvíte? Tak například, že
 
- hotový vytříděný čaj se dělí na 21 velikostí a každý světový trh preferuje jinou velikost.
 
- všechny typy čaje, ať už černé, zelené, oolongy nebo bílé, pochází z té samé rostliny a jediné, v čem se liší, je délka oxidace (fermentace).
 
- nelze obecně říci, který cejlonský čaj je nejlepší, ale pokud byste chtěli nalézt „šampáň“ mezi cejlonskými čaji, je to určitě černý čaj z oblasti Nuwara Eliya, který se pěstuje téměř ve výšce 2 000 metrů nad mořem.


BASILUR Leaf of Ceylon Nuwara Eliya

 

 


- 49 % rozlohy čajů na Srí Lance roste v nížině do 600 metrů nad mořem, tzv. Low Grown čaje, typicky oblast Ruhunu. Tyto čaje jsou chuťově silné a mají tmavě hnědý nálev.
 
- 32 % rozlohy tvoří čaje Mid Grown, které rostou v nadmořské výšce 600 až 1 200 metrů nad mořem.  Chuťově se jedná o jemně hořké čaje se zlato hnědou barvou. Tyto čaje se pěstují v oblastech Kandy nebo Dimbula.


BASILUR Leaf of Ceylon Dimbula

 

 

 

- 19 % rozlohy tvoří vysokohorské čaje, tzv. High Grown, které se pěstují ve výšce vyšší než 1 200 metrů nad mořem. Tyto čaje jsou decentně hořké s ovocným nádechem. Barva tohoto čaje je zlatě oranžová. A kde tyto čaje naleznete? Například v oblastech Nuwara Eliya nebo Uva.


BASILUR Leaf of Ceylon Uva



reklama