Úvod > recepty > Do křupava...

Do křupava...

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Publikováno v titulu Domov | Ročník 2006 Číslo 7
Autor:    Foto archiv autora
Do křupava...

Grilování stále neztrácí nic ze své atraktivity - jakmile nastanou první teplejší dny a zvláště pak večery, někteří gril-mistři jsou jak utržení ze řetězu. Vezmou útokem chladicí pulty supermarketů a nezbude po nich ani stehýnko...
Vysvětlení je zcela prosté. Nic nechutná stejně božsky a originálně jako masíčko, cuketa nebo lilek dozlatova ugrilovaný uprostřed přírody ve společnosti přátel. Proto všichni tak rádi jezdí na chaty a chalupy, aby se mohli věnovat této bohulibé činnosti. Ti, co teprve začínají, možná volí prosté ohniště a dřevo, zkušenější už ale vědí, že maximální zážitek pro chuťové buňky a leckdy i pro oči jim zajistí pouze kvalitní grilovací zařízení. Které je ale skutečně to jedinečné?

PRO VAŠI ORIENTACI
Nejčastějším materiálem, z něhož jsou zahradní grily vyrobeny, bývá nerez nebo měď. Setkat se můžete ale i s grily z černého plechu nebo z litiny, občas i s keramickými. Nejkvalitnější jsou samozřejmě grily litinové, jsou pevné, těžké a velmi stabilní. Jsou ale zároveň pochopitelně nejdražší. Pokud se rozhodnete pro gril plechový, volte vždy rozhodně co nejtěžší kousek — podezřele lehké grily jsou  vyrobeny z nekvalitního tenkého plechu a radost z grilování vám nepřinesou, brzy se propálí. Dejte pozor i na nátěr, kterým bývají ošetřeny — měl by být zdravotně nezávadný a trvanlivý.

HIT SEZÓNY - MOBILNÍ GRILY
Jsou tolik oblíbené hlavně proto, že se dají kamkoliv snadno přenést a navíc jsou v porovnání se stabilními grily mnohem menší, příjemnější. Fungují jako alternativní řešení pro ty, kteří nemají vlastní zahradu ani terasu, ale přesto jsou příznivci grilovaných pokrmů v exteriéru. Přenosné typy jsou buď zcela na nožičkách, nebo mají kolečka jen dvě a k tomu dvě nožičky. U dražších typů si můžete výšku grilu regulovat vysunutím nožiček. Ideální pro cestování jsou skládací grily schované v praktickém cestovním kufříku.
Mobilní grily využívají dřevěné uhlí, elektřinu nebo plyn. Maso je možné grilovat dvěma způsoby — pomocí kontaktního tělesa, kdy teplo působí přes rozpálený zdroj na jídlo, nebo sáláním, kdy je teplo vyzařováno bez přímého kontaktu směrem k pokrmu. Záleží na vás, jaký způsob preferujete.

■  Plynové grily
Ohniště nahrazuje deska, kterou rozžhavuje propanový plyn z láhve. Výhodou plynových grilů je snadná regulovatelnost teploty pomocí kohoutku (podobný princip jako u sporáku) nebo ventilem přímo na láhvi.
■  Elektrické grily
Základem je vyhřívací těleso a grilovací mřížka nebo jehla, nádoba na vodu a na zachytávání kapajícího tuku. Výhodou je čistý a bezpečný provoz bez kouře a popele, proto jsou oblíbené pro použití v interiéru nebo na terase bytu.
■  Přenosné grily
Jsou určeny zásadně pro grilování pouze na zahradě a v přírodě, neměly by se používat na balkoně, terase a vůbec ne v interiéru. Jako palivo se totiž používají buď dřevěné uhlí nebo brikety. Kouř z doutnajícího dřevěného uhlí je velice nepříjemný a silně aromatický.

KLASIKA - STABILNÍ GRILY
Tem šťastnějším, s vlastní zahradou, jsou určeny spíše grily stabilní, tedy zabudované. Pokud se pro zabudovaný gril jednou rozhodnete, budete ho mít na zahradě třeba navždy — v létě, v zimě... Proto je velmi důležité dobře zvážit jeho umístění vzhledem k směru převládajícího větru, sousedům a celkovému využívání zahrady. Stabilní grily mívají většinou i sběrač kouře s komínem na odvod spalin, proto si je můžete na první pohled splést se zahradními krby. Od nich se ale odlišují funkcí —jsou určeny pouze pro grilování a rožnení, nikoliv na vaření, vytápění a podobně. Základem je rošt a nad ním grilovací rožeň nebo opékači mřížka. Palivem je zpravidla dřevené uhlí nebo brikety. Pokud zajistíte, aby šťáva nebo tuk z pokrmu nekapaly na uhlí, je vše v pořádku. V opačném případě se kapající tuk na horkém uhlí rozkládá a vzniká kouř obsahující rakovinotvorné látky, které se zpětně usazují na připravovaném jídle.


 



reklama