Úvod > recepty > Méně známé obiloviny a luštěniny

Méně známé obiloviny a luštěniny

Rubrika: V kuchyni…    Vyšlo:
Publikováno v titulu Chatař a chalupář | Ročník 2007 Číslo 1
Autor:    FOTO: BONDUELLE
Méně známé obiloviny a luštěniny

V REGÁLECH OBCHODU NAJDETE SUROVINY, KTERÉ MOŽNÁ ZATÍM NEZNÁTE. CO TAKHLE ZKUSIT POHANKU, JÁHLY NEBO CIZRNU? Společné mají to, že nejen zpestří náš jídelníček, ale také jej obohatí o nějaký ten  vitamín,   minerály a spoustu dalších zdraví prospěšných   látek.   Například   jáhly   (loupané proso) jako jediná zásaditá obilovina jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, jsou lehce stravitelné, vhodné i pro diabetiky. Upravujeme je podobně jako rýži - hodí se na kaše, nákypy, rizota, do polévek. Před použitím je vždy propláchneme a spaříme horkou vodou.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který zpevňuje cévy. Obilovina je výborná při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Vitamín cholin regeneruje poškozené jaterní buňky. Pohanku kupujte jen mechanicky loupanou (má světlejší barvu) - ta si zachovává všechny účinné látky a příprava je rychlá, nemusí se vařit: jeden díl propláchnuté pohanky zalijeme 1,5 dílem vařící vody a necháme pod pokličkou 20 - 30 minut stát. Voda se vstřebá a pohanka je měkká. Přidává se do rizota, karbanátků, polévek, konzumuje se na sladko i na slano. Z pohankové mouky jsou výborné palačinky, lívance, koláče.
Cizrna, zvaná římský hrách, je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny. Chrání proti rakovině a kardiovaskulárním nemocem, neobsahuje lepek. Používá se podobně jako hrách - do polévek, kaší, pomazánek, do rizota, za studena do salátů. Mouka se přidává do pečiva. Koupíme ji čerstvou, sušenou (máčí se a pak vaří) nebo sterilovanou.

JÁHLOVÉ ŠKUBÁNKY
250 g jáhel, 1 I mléka, sůl, trochu másla, něco na posypání (skořicový cukr, strouhaný perník, osmažená cibulka apod.)               2-3 porce
Jáhly propláchneme, pak spaříme horkou vodou a scedíme. Dáme do hrnce, zalijeme mlékem a mírně osolíme. Uvaříme do měkká (asi půl hodiny). Lžíci namáčíme do rozpuštěného másla, vykrajujeme noky a dáváme na talíř. Polijeme máslem a sypeme podle chuti.
 
POHANKOVY SLANÝ NÁKYP
500 g pohanky, 1/2 balíčku droždí, cibule, česnek, majoránka, olej, máslo, sůl                             4 porce
Propláchnutou pohanku zalijeme 1,5 dílem vroucí vody a necháme 20 minut pod pokličkou dojít. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, smícháme s pohankou, přidáme utřený česnek, majoránku, droždí, máslo, sůl. Promícháme, dáme do vymazané formy a pečeme při 170 °C asi 40 minut.
 
DUŠENÉ JÁHLY S HOUBAMI
250 g jáhel, 25 g másla, hrst sušených hub, pepř, sůl         2-3 porce
Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou a scedíme. Vmícháme houby (čerstvé nebo sušené, ty předem namočíme), opepříme, osolíme, přilijeme vodu (asi 1/2 I) a dusíme do měkká. Před podáváním polijeme máslem a podáváme se zeleninou.
 
POHANKOVÁ KAŠE S OVOCEM
4 jablka, 1/2 citronu, po lžičce skořice a másla, med, 250 g pohanky, 2 jogurty
Čtvrtky oloupaných jablek dáme do kastrolu, zakapeme citrónovou šťávou, posypeme skořicí a přidáme máslo. Nepatrně podlijeme a podusíme do měkká. Do předem připravené měkké pohanky vmícháme polovinu jablek a podle chuti med. Rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a ozdobíme zbylými jablky.
 
CIZRNOVA POLÉVKA
300 g sterilované cizrny, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 50 g másla, 600 ml vody nebo zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, petrželová nať 4 porce Cizrnu scedíme. Zeleninu a cibuli pokrájené na kostičky orestujeme na másle a krátce podusíme. Přidáme asi 2/3 cizrny a hrubě rozmixujeme. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme zbytek cizrny a rozdrcený česnek a ještě krátce povaříme. Můžeme zahustit kukuřičným škrobem. Dochutíme kořením a podáváme.
 
CIZRNOVO-RÝŽOVÉ KULIČKY S KOKOSEM
200 g sterilované cizrny, 200 g kulatozrnné rýže, 50 g kokosu, 10 g vanilkového cukru, 50 g másla, 100 ml slazeného kondenzovaného mléka Salko, 60 g smetany, bílý rum                                      5 porcí
Cizrnu scedíme a rozmixujeme, smícháme s rýží uvařenou do měkká, částí kokosu, vanilkovým cukrem, máslem, částízka-ramelizovaného Salka. Zpracujeme a tvoříme kuličky, jež obalíme v kokosu. Podáváme na smetanovém krému - část Salka rozředíme smetanou a kapkou rumu. Karamelové Salko - konzervu dáme do hrnce s vodou a pomalu vaříme asi jednu hodinu. Otevřeme až po vychladnutí!
 
Recepty z cizrny připravil Albert Hauptmann z Bonduelle, další recepty najdete na www.bonduelle.cz



reklama