Úvod > recepty > Vodní gril očima uživatele

Vodní gril očima uživatele

Rubrika: Šetřit se nevyplácí    Vyšlo:
Autor:    foto Limes
Vodní gril očima uživatele

Před časem jsem zde psal v rubrice Šetřit se nevyplácí o tom, proč nešetřit na kvalitní  pokládce podlahy . Nyní bych se s vámi rád podělil  o zkušenosti s věcí, které jsem na začátku  nevěřil, připadala  mi nesmyslná,ale která mě o své kvalitě přesvědčila.  Jde  o vodní gril. 
 
Je to zhruba rok, co jsem se na stránkách  www.interier.com dočetl o novince na našem trhu - o vodním grilu.
Během 14 dnů  od objednávky mi gril v pořádku přišel na dobírku. Bylo to navíc perfektně načasované, zrovna druhý den se vracel můj syn z tábora, takže jsem ho vyzvedl a rozhodli jsme se gril vyzkoušet. Koupili jsme kuře a bez naložení či jakýchkoliv jiných příprav jsme ho jen okořenili, dali na gril a podle návodu po 1,5 hodině odebrali. Synovi bylo v té době 13 let a já už taky nejsem takový jedlík jako zamlada, ovšem to kuře bylo tak dobré, že jsme ho prostě a jednoduše zbaštili na posezení a ještě bychom si klidně přidali. Víc k tomu, myslím, nemusím dodávat.

O co v principu  u vodního grilu jde: 

  • - Teplota
    Ideální teplota pro grilování je 150–200 °C. Teplota plamene- každého - je však mnohem vyšší. Vodní  gril používá k dosažení optimální teploty vodní lázeň, která teplotu plamene  „srazí“ na tu správnou  
  • - Vodní lázeň
    Jedná se o lavor s vodou umístěný mezi roštem a ohništěm . Plamen ohřívá vodu, která ve formě  vodní páry  stoupá a snižuje teplotu pod poklicí.
  • - Vodní pára
    Horký vzduch prosycený vodními parami a aromatizovaný kouřem z hořícího dřeva působí na grilovaný pokrm rovnoměrně ze všech stran. Grilované maso se po celém povrchu "zatáhne" najednou a zůstává šťavnaté, křupavé a velice chutné. Nedochází k připalování pokrmu a rošt se pak mnohem lépe čistí. Maso také  není třeba otáčet.
  • - Zachycení odkapávajícího  oleje .
    Tohle je velká výhoda vodní lázně.  Při grilování vždycky nějaký tuk z masa odkapává , a to  do plamene na uhlí, odkud se zpětně odpařuje  zpět na grilované maso. To je nejčastější výhradou  při grilováni ze strany lékařů  – dochází totiž ke vzniku karcinogenních látek.  Jen těžko si někdo  představí, jaká je skutečnost. Já sám jsem to trošku podcenil a lavor s vodou, který je uvnitř, jsem umyl až po tuším třetím grilování. Kdo vodní gril nemá, tak si nedovede představit ten  dehtový neřád,  který v lavoru po grilování zůstane, a který se při normálním grilování vlastně přes uhlí vrací zpět do oběhu. . Jedna záludnost tu je – je třeba dávat pozor, aby v lavoru bylo dostatek vody. V případě, že příliš topíte a dlouho grilujete, voda se může  vyvařit a  proto je nutno ji doplňovat i v průběhu grilování.
  • - Montáž a demontáž –příprava na grilování a úklid
    Tady vidím velkou výhodu   vodního grilu. Odpadá poměrně zdlouhavé a pracné roztápění dřevěného uhlí, které je navíc dražší a spotřebuje se ho podstatně víc.. Nízká spotřeba dřeva byla pro mne dalším příjemným překvapením

Průběh grilování

To je na  na celém  grilování na vodě  asi nejlepší . V jeho průběhu si  můžete dát kávičku nebo něco ostřejšího a v klidu si povídat s přáteli, aniž byste museli mít připravený hrnek s vodou, kdyby náhodou uhlí vzplanulo a nemusíte ani trnout hrůzou, že maso včas neobrátíte a ono se vám připálí. Samozřejmě i vodní gril chce svůj "grif", kdy a kolik dřeva přiložit, ale následky nesprávného grilování nejsou zdaleka tak fatální.
 
A několik postřehů od přátel kterým jsem gril zapůjčil -
   "Měla jsem možnost si vyzkoušet vodní gril. Byla jsem velmi spokojená. Obsluha je jednoduchá a rychlá. Dobře se roztápí a hlavní předností je průběh grilování, kdy nemusím neustále hlídat jak grilování probíhá a bát se o výsledek. Maso z vodního grilu bylo chutné, šťavnaté a voňavé. Nejvíce nám chutnaly ryby a zelenina."  Martina 
    
  "Byl jsem pozván přítelem na nedělní grilování, prý má nějaké překvapení. Když jsem zjistil, že jde o vodní gril, tak jsem byl zpočátku trochu skeptický. K mému velkému překvapení však bylo maso připravené na vodním grilu vynikající. Bylo křehké, voňavé a velice chutné. Rád doporučím všem svým přátelům.“  Kiri
 
Přísahám, že jsem jim ani nenaznačil, co mají napsat, ale sami vidíte, že jejich příspěvky jsou si nápadně podobné - maso bylo "křehké, šťavnaté chutné a voňavé". Je tomu opravdu tak, maso si podrží vlastnosti z klasického grilování /snad jen ta "kůrčička" není tak výrazná/, ale je nepoměrně šťavnatější, to je asi nejpodstatnější rozdíl, pokud jde o  výsledek .

Závěr:
Výhodou  je rozhodně pohodlí při přípravě , to že topíte dřevem, kterého bývá na každé zahradě relativně dostatek, namísto  dražšího dřevěného uhlí. Zanedbatelné není ani zdravotní hledisko té záchytné nádoby s vodou.  Samozřejmě,  normální plechový grileček koupíte v nějakém marketu v akci za dvě stovky, ale přesto  radím- vyplatí se nešetřit. 
Více informací najdete na www.vodnigril.cz
 
Gurmánům zdar!



reklama