Úvod > recepty > Vyberte si k pokrmu správné víno!

Vyberte si k pokrmu správné víno!

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  foto © JavaDuke - Fotolia.com a archiv redakce
Vyberte si k pokrmu správné víno!

Harmonie je harmonií jen když má kontrast a akcent, napsal jistý čínský filosof. A tato věta by měla být mottem i všem těm, kteří se snaží snoubit víno a jídlo. V praxi to znamená, že ve výběru vín k jídlu se řídíme hlavně heslem – je dovoleno vše, co nám chutná. Ale pozor, existuje jedna zásada, a totiž že víno musí být jídlu rovnocenným partnerem a ne soupeřem, který má navrch.

Předkrmy, jednohubky, chlebíčky, polévky…
… patří k lehčím pokrmům, proto i vína, kterými je budete zapíjet, by měla být lehká, s nižším obsahem alkoholu. Při konkrétním výběru ale musíte brát zřetel i na jednotlivé přísady. Některá opomenutí totiž mohou očekávanou harmonii chutí spíše proměnit ve vrzající symfonický orchestr. Proto například vaječné pokrmy rozhodně nezapíjejte kyselejšími víny, ale šumivými, která tvoří s jemnou chutí a vůní vajec ideální celek. Naopak taková rajčata vyžadují díky vyšší kyselosti také kyselejší vína. Rajčatovým jednohubkám tedy bude slušet např. Sauvignon blanc.
Ač se to někomu může zdát zvláštní, kombinace polévky a vína tvoří velmi příjemný gastronomický zážitek. Však také řada polévek vzniká na bázi vína. Proto, pokud servírujete polévku, jejíž součástí je víno, měli byste si k ní připít tím samým druhem, případně vybírat víno vždy s ohledem na použité suroviny.


Hlavní chody aneb co bylo dříve zakázáno, dnes je povoleno
V minulosti fatální kombinace červeného vína a bílého masa dnes v některých případech tvoří doslova geniální spojení. Ale výběr toho správného typu vždy záleží na způsobu úpravy pokrmu. Jelikož se drůbež často připravuje s různými smetanovými omáčkami, ideálním spoluhráčem budou jemně kořenitá červená vína, např. měkké a plné Merloty. Pečené či grilované kuře bychom měli zapít plnějšími červenými z Nového světa a zastánci klasických bílých určitě neprohloupí s vyzrálejšími kořenitějšími variantami.
A pokud vám právě teď voní např. grilované kotletky, jejichž čas se kvapem blíží, sáhněte po barikovém víně, ideálně typu Cabernet Sauvignon. Pokud jste maso okořenili bylinkami, musí být kořenité i víno. S dušenými masovými pokrmy se snoubí silnější, mírně vyzrálá vína. Nechali jste se zlákat na maso s omáčkou či sosem? ,,Zapomeňte“ na maso a víno vybírejte k omáčkám. Obecně se k této kombinaci nejlépe hodí mladé červené víno hroznové chuti s nepříliš výraznou tříslovinou. Milovníci steaků, rostbeafů a jakýchkoli dalších „krvavých úprav“ by měli vybírat mladá červená vína s bohatou tříslovinou, která se velmi dobře doplňuje v chutích s krvavou šťávou.

Víte proč se k rybám tradičně pije bílé víno?
 Důvod je zcela jednoduchý. Ryba bývá slaná a sůl se nesnáší s tříslovinou červeného vína. Kromě toho, ryby mívají spíše jemnější chuť, kterou by silná červená vína přebila. Z toho vyplývá, že volba správného bílého vína bude samozřejmě mnohem jednodušší než volba červeného. Ale jak každý správný rybář odsouhlasí, rybí maso může být suché nebo tučné. A právě k tučné rybě, bude červené víno mnohem příjemnějším společníkem. Ke klasickému českému kaprovi si můžete dát nejenom Rulandské šedé ale zrovna tak se vůbec nemusíte bát Rulandského modrého.
 
Chutnalo vám?
Věříme, že ano. Příště se tedy můžete těšit na to, jakými víny lze umocnit chutě klasických i méně obvyklých dezertů.




reklama