Úvod > recepty > Vyberte si k pokrmu správné víno! Aneb kudy na dezerty.

Vyberte si k pokrmu správné víno! Aneb kudy na dezerty.

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  foto archiv redakce
Vyberte si k pokrmu správné víno! Aneb kudy na dezerty.

Mnohému laikovi se nad představou, že by měl poctivý máslový dort zapíjet vínem, točí hlava. A sýr jako zákusek? Není nad smažák, namítne další. Ale neznalcům budiž odpuštěno, protože netuší, o co přichází. 
 
Pozornému čtenáři předcházejícího dílu jistě neunikl podstatný fakt, a sice, že výběr vína se přizpůsobuje danému pokrmu. V případě sladkých dezertů a sýrů to platí obzvlášť. Pokud se vám ale podaří najít tu správnou harmonii, závěrečný part bude doslova nezapomenutelný.

Moučníky
Sladký dezert vyžaduje sladké víno. To může být obecně dokonce o trochu sladší. Vína méně sladká než moučník ve vás mohou vyvolat pocit, že pijete spíš vodu než tento ušlechtilý nápoj. Jejich chuť totiž přebije sladkost moučníku. Zvláštní pozornost si vyžaduje výběr vín k čokoládovým dezertům, a to hlavně proto, že čokoláda neumožní vínu projevit své chuťové vlastnosti v plné míře. Pokud tedy chystáte k nedělnímu obědu jako zákusek čokoládový dort, nabídněte k němu hostům portské víno nebo dobře vyzrálý Muškát. 

Sýry
Kdo nemá rád sladké může po hlavním jídle zkusit kousek čerstvého sýra. Ostatně, sýry jsou také ideální pochutina k večernímu posezení. Současná nabídka na trhu představuje širokou škálu různých typů kvalitních sýrů, které lze pořídit v rozumných cenových relacích. Sýr je také jablkem sváru mezi gastronomickými odborníky. A víte proč? Je to jednoduché. Nemohou se shodnout na tom, zda se k sýru hodí červené nebo bílé víno. Oněch pro a proti je celá řada. Proti červenému vínu hovoří skutečnost, že sýr je slaný, tučný, má výraznou chuť a v ústech občas lepí. Proto bývá lepší volbou bílé víno, obzvlášť pokud je těžší a sladší. Klasickým příkladem mohou být sýry plísňového typu. K nim patří především ušlechtile sladká vína, výběry z bobulí, z cibéb, maďarské Tokajské, ale také sherry nebo portské.
Nicméně, takový parmezán, díky své kořenitě tučné chuti, se více hodí k silným červeným vínům.  

Ovoce
Zvyk podávat na závěr menu ovoce vychází z faktu, že složky v něm obsažené umožňují lepší trávení těžších chodů. Ale i k němu můžete nabídnout víno. Zde se výběr řídí hladinou kyselosti jednotlivých druhů ovoce. Tak například k malinám se hodí lehké sladké víno s vysokou kyselinkou. Broskve bývají sladší a proto snesou bohatší sladší vína, jako ledová či slámová, která se mimochodem báječně snoubí se sušeným ovocem. A když se řekne jahody, každému se nepochybně vybaví spojení s šumivým vínem.




reklama