Úvod > recepty > Jižní Tyrolsko vinařskou stezkou

Jižní Tyrolsko vinařskou stezkou

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Jižní Tyrolsko vinařskou stezkou

Majestátně se tyčící vrcholky italských Dolomit důstojně shlížejí do malých, sem tam slunečními paprsky rozzářených údolíček, které obklopují hluboké lesy a voňavé stráně.  Skrývají se v nich nejenom malebné vesničky, ale také stradi di vini neboli vinné cesty.

 

Jsme v alpské horské vinařské oblasti, která díky své poloze dosahuje až 300 slunečných dnů za rok.. Vinice jsou zde rozeseté v různých nadmořských výškách, v rovinách, kopcích, na příkrých svazích, obrácené do všech světových stran. Díky tomu réva roste v různých typech půd, od písčitých naplavenin, přes jílovitá a vápencová podloží, až po kamenité půdy. Každá odrůda si tak zde najde své ideální mikroklima.
 
Vedle Chardonnay, Merlotu, Cabernet Sauvignonu, Tramínu a dalších mezinárodních odrůd se zde daří i celé řadě místních specialit. Hojně rozšířená je např. Schiava či Lagrein. Díky dvojjazyčnosti této oblasti působí často názvy jednoho a téhož vína na návštěvníky lehce zmateně – Lago Caldaro je synonymem pro Kalterersee, Valdadige znamená totéž jako Etschaler. Mimochodem, když už se cestou Jižním Tyrolskem zatouláte až k jezeru Kaltersee zastavte se v městečku Kaltern v baru Vinařství Petera Sölvy.
 
Rodina Sölvů zde pěstuje révu a vyrábí víno již od roku 1731. Syn Petera Sölvy Stephan, který má v současné době ve vinařství na starosti výrobu vína, je velice komunikativní mladý muž, který se rád chlubí tím, že umí česky. Ovšem, jediné, co z něj vypáčíte, je halasné tyrolské „Topry dén“.  Co stojí za to ochutnat? Tak v červených jednoznačně Lagrain Edizione z řady DeSilva. A pokud si troufnete na ročník 2004, který stojí necelých 14 Euro, nebudete litovat. Sölva se chlubí plnými extraktivními víny, jejichž filosofie začíná na vinici a končí požitkem z již prvního doušku vína. Srovnání s jeho červenými asi snese málokdo, už proto, že vinařství sbírá jedno ocenění za druhým.

 

I když… takové Cuvée St.Pauls, které pod značkou Kössler, vyrábí vinařství San Pauls, dostane svou hloubkou a vyvážeností jemně zemitých a ovocných chutí snad každého milovníka červených vín. Tahle kupáž – Cabernet – Merlot, má svou tradici v okolí města Bolzano, vzdáleného od Kalternu cca 40 km.  Měkké Merloty, které se rodí na místních svazích, dostaly ve společenství cabernetu nový výraz. Překvapivě povedený. Z poněkud nudné révy vzniklo přídavkem víno, které si sice zachovává jemnou eleganci, ale zároveň ji jemně podtrhují výraznější taniny cabernetu. V bílých vínech se nechte pozvat na svěží Tramíny, ovocné Sauvignony, či tvrdé Ryzlinky. Mimochodem, věděli jste,  že odrůda Tramín získala své jméno podle stejnojmenného městečka Tramín, nacházejícího se právě v Jižním Tyrolsku? Zajímavá je zde i produkce růžových vín, z nichž některá se řadí k tomu nejlepšímu, co kdy vzešlo z Apeninského poloostrova. Nejtypičtější reprezentant? Jednoznačně Lagrein Kretzer. Nezapomeňte ochutnat také sladké Moscato Rosso, které se cení pro jeho vyváženou chuť a jemnou květinovou vůni.
 
Nejznámější víno celého regionu nese krásné ženské jméno Santa Maddalena neboli St.Magdalener. Přestože objektivně patří spíše jen k průměrným vínům, svou slávu získalo v roce 1941 díky Mussolinimu, který jej spolu s Barolem a Barbarescem prohlásil za největší poklad italského vinařství.
Ale to už je zas jiná historie.




reklama