Úvod > recepty > Alpy, Seiser Alm a špenátové taštičky

Alpy, Seiser Alm a špenátové taštičky

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto autor
Alpy, Seiser Alm a špenátové taštičky

Projíždíte-li hlubokým údolím od Brennerského průsmyku dále do Itálie, možná ani netušíte, kolik krásy se ukrývá za vysokými kopci, které míjíte kolem sebe. Jedním z nejkrásnějších koutů dolomitské přírody je náhorní vápencové plato Seiser Alm.

 

Seiser Alm se řadí rozlohou 27km2 k největším alpským pastvinám v Evropě. Rozkládá se vysoko nad údolími Fasso, Grodner a Eisack.  Zatímco v zimě zde ožívají četné vleky a sjezdovky, od jara do podzimu je Seiser Alm rájem pro turisty a cyklisty.  Značené turistické cesty vedoucí po rozkvetlých loukách, jako korálky rozseté seníky, na pastvinách se pasoucí krávy a horští koně – haftlingové představují pro milovníky přírody ráj, v tomto případě i tak trochu zapomenutý.

 

Nad vší tou krásou se pak tyčí mohutné hřbety masivů Schlern a Plattkofel. S 320 slunečnými dny v roce a podnebím ovlivněným středomořským klimatem máte jistotu krásného počasí a příjemného putování. Na výběr jsou lehké turistické trasy s mírným převýšením, stejně jako obtížné horské túry vyžadující zkušenosti s vysokohorskou turistikou. Vždy se vám dostane impozantních výhledů a scenerií až se tají dech.  A stádo koní uprostřed turistické stezky může být i příjemným zpestřením...

 

Na konci cesty čeká na unavené poutníky některá z horských chat, kde můžete ochutnat výborné jihotyrolské speciality -  jihotyrolský špek na prkénku, domácí sýr, špekové knedlíčky v polévce, špenátové knedlíky nebo špenátové taštičky Schlutzskrapfen.

 

Schlutzskrapfen jsou velké těstoviny, plněné špenátem a ricottou, podávané s rozpuštěným máslem a posypané parmezánem.
 
K jejich přípravě budete potřebovat:

  • - 150g žitné mouky
  • - 100g pšeničné mouky
  • - 1 vejce
  • - 150g špenátu
  • - 50g jemně nakrájené cibulky
  • - 100g ricotty
  • - stroužek česneku
  • - polévkovou lžíci oleje
  • - polévkovou lžíci másla
  • - polévkovou lžíci pažitky
  • - polévkovou lžíci nastrouhaného parmezánu
  • - špetku nastrouhaného muškátu
  • - polévkovou lžíci oleje
  • - polévkovou lžíci másla
  • - trochu mléka
  • - sůl a pepř

 

Uhněteme vláčné, ne příliš pevné těsto, které necháme přikryté hodinu kynout. Omytý špenát povaříme v mírně osolené vodě, scedíme, vymačkáme a společně s pažitkou rozmixujeme na pyré. Na mírném ohni osmahneme cibulku až zesklovatí, zaprášíme moukou, zalijeme mlékem, rozmícháme a necháme chvilku smažit. Přidáme připravený osolený a opepřený špenát, ricottu, špetku muškátu a necháme zchladnout.
 
Nakynuté těsto natenko vyválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu vložíme lžičku náplně, přeložíme a okraje pevně stlačíme k sobě. Vaříme v osolené vodě asi 5 minut, po vyjmutí podáváme posypané strouhaným parmezánem a přelité rozpuštěným máslem.




reklama