Úvod > recepty > Hra s jablkem

Hra s jablkem

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv redakce
Hra s jablkem

Minulý pátek jsme vám ukázali jablko z pohledu ovocného stromu. Jenže, jak ono to s tím jablkem vlastně je – z pohledu historického, gastronomického…
 
Jablíčka se po světě koulela již tisíce let před Kristem, jak dokládají různé nálezy z vykopávek. Jejich původním domovem je Zakavkazsko, Írán a západní Turkestán, odkud se po obchodních stezkách rozšířila do zbytku světa. U nás se pěstovala nejprve v klášterních zahradách a mezi lidi se rozšířila až v době panování Karla IV.

 

Jablečný čas
Podzim znamená pro ,,jablkožrouty“ doslova žeň. Různé odrůdy dozrávají jedna za druhou a ty, které nejsou určené ke skladování, je třeba rychle zpracovat. Na řadu pak přichází jablečné kompoty, koláče a různé další sladkosti z jablek. Kdo nemusí sladké, měl by rozhodně přihodit pár čerstvých jablíček například k pečenému vepřovému. Bude překvapen výslednou pikantní chutí masa, kterému jablka dodají sladkokyselý nádech. Zhruba před tisícem let přišli Normanďané na to, že jablka báječně chutnají v alkoholu, tak spatřil světlo světa calvados. Zdejší odrůdy jablek jsou totiž jedinečné ve spektru chutí, které jdou od sladkých, hořko-sladkých k hořkým a kyselým.
 
To vše, spolu s tříslovinami a kyselinami dává kvalitní mošt, který je tím jedinečným základem pro pravý calvados. Výroba tohoto destilátu znamená pro Francouze prestižní záležitost. Zůstává tajemstvím, které se mezi sklepmistry dědí. Opravdu povedený calvados je jemný a vyvážený a ucítíte v něm příchuť zralých jablek, mandle, vanilku a dřevo. Jak intenzivní záleží na letitém zrání v dubových sudech. Jako calvados může být označen pouze destilát, který byl vyrobený v Normandii. Nutno podotknout, že francouzský spisovatel E.M.Remarque, který tento nápoj proslavil na stránkách svých románů, by byl zklamán, protože dnešní Francouzi calvados téměř nepijí, ale používají ho jako přísadu k přípravě mas.
 
Rovněž z Francie, která se ovšem o své prvenství hádá s Angličany, pochází další jablečný nápoj, lépe řečeno zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu, zvaný cider. Ten vzniká jednoduchou fermentací jablečné šťávy, která zraje ve starých dubových sudech v odpovídající teplotě, a po té se stáčí čistí, pasterizuje a ředí na požadovaný obsah alkoholu. Francouzský cider se spíš blíží šumivému nápoji, proto se musí uzavírat do masivních lahví šampaňského typu s drátěnou ochranou.

 

Jedno jablko denně pro zdraví
Léčivé účinky jablek jsou známé snad od nepaměti. Už sám Galén a později i Hippokrates doporučovali jablka jako účinné peristaltikum. Jablka obsahují poměrně nevýznamné množství vitamínu C. Pro lidský organismus jsou ale přínosem kvůli dalším látkám,  např. pektinům, které váží sloučeniny těžkých kovů, zabraňují množení škodlivých mikroorganismů ve střevech, upravují trávení a podporují odbourávání špatného cholesterolu. Významnou složkou jsou rovněž soli draslíku a tanin, podporující trávení. Celkově můžeme říci, že jablka mají léčebně posilující účinek, a to jak syrová, tak i zpracovaná.

 

Jablečné osvěžení
 
Přísady:
50 g hnědého cukru
1 l jablečného džusu
60 g jablek
2 láhve suchého jablečného cideru
1 láhev suchého šampaňského
1 citron
 
Kůru citronu oloupejte tak, aby vám zůstala ve formě spirály, šťávu vymačkejte. Zahřejte jablečný cider, v něm rozpusťte cukr a přidejte citronovou šťávu. Omytá jablka nakrájejte na čtvrtky, odstraňte jádřinec a čtvrtky nakrájejte na plátky. Kousky jablek vložte do širokého skleněného džbánu a promíchejte je s cidrem, ve kterém jste rozpustili cukr. Vše nechte na pár hodin odležet v lednici. Před servírováním přidejte zbývající láhev cideru a šampaňské a můžete ozdobit citronovou spirálkou.
 
Víte proč je lepší podzimní výsadba ovocných stromů?



reklama