Úvod > recepty > Jižní Tyrolsko - třetí zastavení

Jižní Tyrolsko - třetí zastavení

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Jižní Tyrolsko - třetí zastavení

Alto Adige nebo-li Jižní Tyrolsko jsme prošli vinařskou stezkou, zastavili se na pláních Seiser Alm a ochutnali špenátové taštičky. Dnes se přeneseme do podzimního období, kterému se v Jižním Tyrolsku říká Törggelen, a trvá od konce září do listopadu. Je to čas, kdy se oslavuje konec sklizně a lidé ochutnávají produkty, které z ní vzešly. Na zdejších selských usedlostech dostanete k ochutnání siasser nebo-li hroznovou šťávu a nuien – nové víno. Z gastronomických specialit pak nesmí chybět speck – lahodný voňavý špek, který se podává na prkénku.

 

Značné popularitě se v tomto období vedle hroznů a vína těší také kaštany z údolí Valle Isarco/Eisacktal. Plody majestátných kaštanovníků, pokrývajících eisacktalské svahy totiž nedostanete jenom v papírových kornoutech od pouličních prodavačů, ale místní kuchaři je používají jako specifickou ingredienci do řady pokrmů, od sladkých jak je známe u nás, až po ty masové, což je ovšem naprosto dokonalá gurmánská pochoutka. Rozemleté či celé kaštany se přidávají do pečiva, chleba, dortů, pudinků, ale také do omáček či proslulých kaštanových nádivek. Čerstvě upražené kaštany báječně snoubí s mladým vínem.

 

Když mluvíme o dozrávajících produktech, rozhodě bychom neměli zapomenout na proslulá jihotyrolská jablka, pyšnící se známkou kvality. V Jižním Tyrolsku můžete objevit nejenom jejich originální chuť, ale také odhalit léčebné vlastnosti, které se zde využívají v rámci wellness pobytů. Taková jihotyrolská jablečná kůra vypadá následovně: na úvod se podává jablečný čaj, po němž následuje koupel podle zásad Sebastiana Kneippa – střídavě teplá a studená. Tělo je poté potřeno emulzí z čerstvě vymačkané jablečné šťávy a zabaleno do bavlněného ručníku namočeného v soli a jablečném octu. Po 45-minutové relaxaci následuje jemná masáž krku.

 

Jižní Tyrolsko můžete ,,ochutnat“ také prostřednictvím vína St. Maddalena neboli St.Magdalener. Jeho základ tvoří místní odrůda Schiava, v němčině Vernatsch s pár procenty Pinot nero a další autochtonní odrůdy Lagreinu. Je to víno lehčího charakteru s příjemným ovocným aroma jak v chuti, tak ve vůni, které umocňuje jemně zakouřená stopa. Toto víno se pije mladé, i právě proto se hodí spíš k lehčím jídlům.
 
Víno Santa Maddalena je spojené se jménem jistého nechvalně proslulého italského politika. Kdo uhodne, kterého a jeho celé jméno nám zašle do 23.10. bude zařazen do slosování o jednu z pěti láhví. Nápovědu najdete na Jižní Tyrolsko vinařskou stezkou

Víno Santa Maddalena, o něž se hraje, pochází z vinice nedaleko Bolzana, kterou vlastní prezident SALEWA Group Heiner Oberrauch.



reklama