Úvod > recepty > Sladké toulky Budapeští

Sladké toulky Budapeští

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: Gerbeaud
Sladké toulky Budapeští

Kdo zavítal do Budapešti a neochutnal sladké dobroty místních vyhlášených cukráren, jako by tam ani nebyl. Sladkosti totiž patří k symbolům maďarské metropole stejně jako vyhlášené lázně na Margaretině ostrově, Budínský hrad či Centrální tržnice.
 
Inspirace Paříží je ve městě na Dunaji nepopiratelná, a tak není divu, že se dotkla i legendární cukrárny a kavárny Gerbeaud, nacházející se na Vorosmartyho nám v centrální části Budapešti, jejíž bohatá historie a tradice je spojena se jménem Henrika Kuglera, potomka úspěšné cukrářské rodiny. Ten sem v roce 1870 přemístil svůj vzkvétající podnik z jiné části města. Pokud vám jeho jméno připomíná proslulé čokoládové bonbony ,,kuglerky“ zabalené v barevných staniolech, jste na správné stopě. Henrik Kugler byl rovněž jakýmsi prvním propagátorem tzv. take away. Také dortíky totiž začal balit do ozdobných papírů a krabiček, takže lidé si je mohli odnést s sebou a později sníst u domácí kávy. Kugler neměl potomky, a tak když v Paříži potkal stejně zapáleného cukráře ženevského rodáka Emila Gerbeauda učinil ho svým společníkem. Časem se ukázalo, že to byla volba více než šťastná. Gerbeaud byl totiž velice náročný a požadoval od svých spolupracovníků co nejlepší výsledky. Pod jeho vedením podnik vzkvétal.

 

Po celou dobu svého trvání si kavárna, dnes rozšířená o další podniky, zachovala svůj luxusní ráz a vrcholně elegantní prostředí. Po smrti Henrika Kuglera nechal jeho následovník celé prostory zrekonstruovat a není bez zajímavosti, že si k tomu přizval na pomoc českého designera Henrika Darilka. Z použitých materiálů převládalo kvalitní dřevo, mramor a bronz, stropy se nesly ve stylu Ludvíka XIV, lustry a nástěnné lampy ve stylu Marie Terezie. Ještě dnes můžete usednout k secesním mramorovým stolkům, které Emil Gerbeaud nechal v roce 1900 přivést až z pařížské světové výstavy.   
 
Vybrat si ze zdejších specialit se může ukázat jako kardinální problém, protože jich je tolik, že rozhodnout se pro jednu rozhodně nebude snadné. Možná vás zláká dort Esterházy, který vznikl již před 100 lety. Zákusek se skládá z plátů mandlového piškotu, máslového vanilkového krému, jeho povrch je potažený bílou cukrovou polevou ozdobenou kandovaným ovocem a čokoládou. Okraje dortu pak zdobí tenké mandlové třísky.


dort Esterházy

 

A nebo Gerbeaudovy řezy? Ostatně ty si díky jejich jednoduché přípravě můžete upéct i doma:
 
Suroviny:
Těsto:
600 g mouky
100 g cukru
250 g másla nebo tuku
2 žloutky
3 polévkové lžíce mléka
3 polévkové lžíce zakysané smetany
1 balíček droždí
 
Náplň
250 g meruňkového džemu
200 g práškového cukru
350 g mletých ořechů
 
Čokoládová poleva
100 g cukru
100 g tuku
100 ml mléka
20 g kakaa
 
Příprava:
Do rozpuštěného tuku přidejte cukr, žloutky, mouku a předem připravený kvásek (mléko+kvasnice+cukr). Nechte vykynout. Po té přidejte zakysanou smetanu a těsto řádně propracujte. Pak je rozdělte na 4 díly a nechte alespoň ½ hod. vykynout. Plech vyložte pečícím papírem. Následně jeden díl rozválejte na velikost plechu, kam ho s pomocí válečku přeneste. Zde ho potřete džemem a posypte ořechy smíchanými s cukrem. Takto postupujte se zbývajícími kousky těsta. Poslední placka zůstane bez přísad. Vše upečte. Mezitím si připravte polevu: z mléka, kakaa a cukru uvařte hustou hmotu, do které po vychladnutí vmíchejte tuk. Jakmile bude koláč upečený, nechte ho vychladnout a potřete čokoládovou polevou.



reklama