Úvod > recepty > Za polévkou do Friuli

Za polévkou do Friuli

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: FVG a archiv autorky
Za polévkou do Friuli

Dali jste si novoroční předsevzetí, že zhubnete a stále jste nenašli odvahu ke střídmému stravování? Ono vlastně ani není divu, kdo by se také utloukl po neslaných nemastných dietách. A co takhle zkusit dietu středomořskou ,,šmrncnutou“ horskou příchutí…
 
Vůně kouřícího talíře plného báječné rybí polévky nás tentokrát zavála do italského kraje Friuli Venezia Giulia. Pro milovníky hor i moře je to báječné místo k žití: v severní části se rozpínají Karské Alpy, jejichž některé vrcholky dosahují výšky až 3 000 m a na jihu je omývá Jadran.
 
Ve Friuli se potkávají tři skvělé kulinářské tradice: rakouská, benátská a slovinská. Pestrost místní kuchyně umocňují produkty hor i dary moře. A stejně jako ve zbytku Itálie, i zde platí: co nejčerstvější, a tedy sezónní ingredience. Právě pro své rakousko-uherské kořeny připomínají místní dobroty sice dávné a spletité, ale společné vazby. Leckde tak ochutnáte nejenom guláš a řízek, ale také ,,cosi“ vzdáleně připomínající vepřovou se zelím a ,,imitaci“ poctivého houskového knedlíku.

 

Když je řeč o jídle, nesmíme zapomenout na víno. Vysoká kvalita, především bílých vín, je dána nejenom zpracováním, ale také výjimečným terroire, měnícím se kopec od kopce, údolí od údolí. Až se tedy ocitnete v některé z okouzlujících kaváren či restaurací např. historického města Cividale del Friuli, s jeho pitoreskními uličkami a stavbami pamatujícími všemožné nájezdníky, nezapomeňte ochutnat víno poněkud zvláštního názvu – Picolit. Rodokmen této odrůdy sahá až do antických dob a jeho svěží a bohatou chuť doprovázenou přirozenou sladkostí nesoucí stopy sušeného ovoce obdivoval ve svých hrách dokonce i sám veliký Carlo Goldoni.  
 
Ale zpět do kuchyně, zveme vás na typickou rybí polévku s doslova šlechtickým názvem:
Boreto Alla Graisana Grado
 
Budete potřebovat:
1 kg ryby – kamenáč
50 cl olivového oleje extra virgin
vinný ocet
sůl
pepř
česnek
 
Očistěte stroužky z půlky hlavičky česneku a osmahněte na olivovém oleji, dokud nezhnědnou. Pozor, nesmí se připálit, jinak polévka získá nahořklou příchuť. Pak je odstraňte a přidejte na kousky nakrájenou rybu, kterou jste před tím očistili a vyprali, a zprudka po obou stranách opečte. Porce lehce zastříkněte vinným octem, nechte vydusit a dolijte vodou tak, aby ryba byla napůl zakrytá. Přidejte sůl a pepř dle chuti a vařte dalších cca 30 minut. Italové tuto polévku jedí s polentou, ale výbornou přílohou bude také bílé pečivo.
 
Dobrou chuť!



reklama